Ana SayfaDış Haberİsrail’in Gazze’de 10 gün önce vurduğu tünelde Hamas’ın iki siyasi büro üyesi...

İsrail’in Gazze’de 10 gün önce vurduğu tünelde Hamas’ın iki siyasi büro üyesi ve üç komutanı öldü. Kayıplar Hamas’ın geleceğini etkileyecek düzeyde

Hamas’a yakın kaynaklara göre İsrail 10 gün önce Gazze şehrinin güneybatısındaki es-Sınaa bölgesinde bir tüneli vurdu. Tünelde Hamas’ın siyasi bürosunun iki üyesi ve onlarla birlikte olan üç askeri komutan da bulunuyordu. Hamas’ın çöken tüneldekileri kurtarma operasyonları başarısız oldu. Tünelde ölenlerden siyasi büro üyesi Ruhi Müştehi Hamas’ın lideri Yahya Sinvar’a çok yakın bir isimdi. İkili uzun yıllar İsrail hapishanelerinde birlikte yaşamış, Gilad Şalit anlaşmasıyla 2011 yılında serbest bırakılmışlardı. Hamas’ın son kayıpları örgütte Haniye sonrası liderin kim olacağını da etkileyecek düzeyde.

Hamas’a yakın kaynaklar İsrail’in Gazze’deki bir yeraltı tünelinde hareketin siyasi bürosunun iki üyesine ve onlarla birlikte olan üç askeri komutana suikast düzenlediğini açıkladı. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, suikasta kurban giden iki ismin Hamas’ın siyasi büro üyelerinden Ruhi Müştehi ve Samih es-Serrac olduğunu bildirdi.

Ruhi Müştehi (Filistin medyası)

Aynı kaynaklara göre, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan üç askeri komutan da aynı saldırıda öldürüldü: İlki, Gazze Tugayı’ndaki istihbarat servisinin liderlerinden, bir dönem operasyonların başındaki isim ve seçkin komutanlardan biri olan Abdulhadi Siyam. İkincisi, Hamas’ın siyasi kademesindeki Genel Güvenlik Servisi’nin liderlerinden biri olan ve el-Kassam Tugayları’nın istihbarat servisi ile hükümetin iç güvenlik servisinden ayrı olan Sami Avde. Üçüncüsü ise Gazze Tugayı’ndaki füze biriminin liderlerinden Muhammed Hadid.

Kaynaklar, bir buçuk haftadan daha uzun süre önce bir İsrail uçağının Gazze şehrinin güneybatısındaki es-Sınaa bölgesi civarında, altında bir tünel bulunan hedefi bombaladığını ve tünelin içindekilerin üzerine çökmesine neden olduğunu belirtti.

İsrail ordsu tarafından geçtiğimiz nisan ayında yayınlanan ve Hamas’a ait olduğu iddia edilen bir tünelin fotoğrafı (AFP)

Kaynaklar, tünelin mevcut savaşın başında bombalandığını ve kısmen hasar gördüğünü, bazı noktalarının onarıldığını, daha sonra söz konusu liderlerin yaklaşık bir buçuk ay önce, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine, özellikle de son zamanlarda saha komutanlarına yönelik bir dizi suikasta ve sığınaklarla diğer merkezlerin yıkılmasına tanık olan Gazze şehrine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırması ışığında buraya nakledildiğini belirtti.

Hayatta kalanları aramak

Komuta ve kontrol tünellerinden biri olarak kabul edilen, içinde uyumak için odalar bulunan ve uzun süre kalmaya uygun olan tünel, daha önce bombalanmasına rağmen güvenlik durumu nedeniyle içindeki siyasi ve askeri liderleri güvence altına almak amacıyla kısmen onarıldı.

Londra merkezli Şarku’l Avsat gazetesine konuşan kaynaklar, tünelin bombalanmasından bu yana içeridekileri kurtarmak için yoğun girişimlerde bulunulduğunu, ancak kimsenin bunu başaramadığını söyledi.

Yahya Sinvar ve İsmail Heniyye, 2017 yılında Gazze Şeridi’nde düzenlenen bir etkinlik sırasında (AFP)

El-Kassam Tugayları’nın dört üyesi bombalandıktan sonra tünele inerek içeridekileri bulmaya ya da en azından akıbetlerini öğrenmeye çalışmakla görevlendirilmiş, ancak İsrail’in kullandığı füzelerin yol açtığı büyük toksik gaz nedeniyle içeride ölmüşlerdi. Daha sonra bölgeye ulaşmak, önceki unsurların cesetlerinin yanı sıra Hamas liderlerinin cesetlerini bulmak için dört unsur daha görevlendirildi ve birkaç gün süren bir operasyonla onları almak için daha fazla unsur getirildi. Kaynaklar, Müştehi, es-Serrac ve onlarla birlikte olan askeri ve güvenlik liderlerinin perşembe akşamı defnedildiğini belirtti.

Sinvar’ın sağ kolu öldürüldü

Müştehi’nin öldürülmesiyle birlikte Gazze Şeridi’nde yer alan Hamas hareketinin lideri Yahya Sinvar, kendisine çok yakın bir ismi kaybetmiş oldu. İkili uzun yıllar İsrail hapishanelerinde birlikte yaşamışlardı. İkisi de Gilad Şalit anlaşmasıyla 2011 yılında serbest bırakıldı. Hamas’ın iç seçimlerine katıldılar. Örgütte lider oldular ve birçok noktayı kontrol ediyorlardı. Ayrıca Muhammed ed-Dayf ve el-Kassam Tugayları liderliği ile özel bir ilişkileri vardı.

Samih es-Serrac, medyada nadiren görünen isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Ancak Hamas’ın önde gelen isimlerinden biriydi. Hareketin ortaya çıkış yıllarını, büyüme ve gelişme aşamalarını yaşamış olan ikinci kuşaktan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca üç seçim dönemi boyunca siyasi büro üyeliği yapmış bir isimdi. Önemli ve etkili bir güvenlik figürü olduğu bilinir. Bazı mali dosyaların yönetiminde de rolü vardı.

Gazze Şeridi’ndeki İsrail askerleri (AFP)

Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Medya Sorumlusu İzzet er-Rişk, el-Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünü doğrulamanın ya da yalanlamanın tugayların ve hareketin liderliğini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Er-Rişk, “İkisinden biri (el-Kassam Tugayları ve Hamas liderliği) bunu açıklamadıkça, medyada ya da başka herhangi bir tarafça yayınlanan hiçbir haber doğrulanamaz” ifadesini kullandı. Er-Rişk, el-Kassam Tugayları lideri Muhammed ed-Dayf’ın Han Yunus’ta İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğüne ilişkin iddialara da yanıt verdi.

Bir dizi suikast

Mevcut savaş sırasında el-Kassam Tugayları sadece Merkez Tugay Komutanı Eymen Nevfel ve Kuzey Tugayı Komutanı Ahmed el-Gandur’un öldürüldüğünü duyururken, siyasi kademe ise sadece Ahmed Bahar’ın öldürüldüğünü duyurdu. Ancak daha sonra hayatta olduğu ortaya çıktı.

El-Kassam Tugayları, ed-Dayf’ın yanı sıra yardımcısı Mervan İsa ve Han Yunus Tugayı Komutanı Rafi Selame’yi hedef alan İsrail saldırılarında başarılı bir şekilde öldürüldüğüne dair haberler hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Hamas’a yakın kaynaklar, İsrail’in ed-Dayf’ı hedef aldığını söylediği operasyondan saatler sonra Rafi Selame’nin öldürüldüğünü doğruladı. Aynı kaynaklar, Mervan İsa’nın da geçtiğimiz mart ayında Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bir tünelin hedef alındığı hava saldırısında öldürüldüğünün tespit edildiğini bildirdi.

Bu suikastlar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi Tahran’da hedef alan ve İsrail’in sorumluluğunu ne kabul ne de inkâr ettiği operasyonun ışığında gerçekleşti. İsrail geçtiğimiz ocak ayında Beyrut’ta düzenlediği bir hava saldırısında Heniyye’nin yardımcısı Salih el-Aruri’ye suikast düzenlemişti.

- Advertisment -