Ana SayfaDış HaberSuriye’de savaş sürüyor. İdlip’te muhalifler tank ele geçirdi, İran Suriye ordusuna kızdı

Suriye’de savaş sürüyor. İdlip’te muhalifler tank ele geçirdi, İran Suriye ordusuna kızdı

Türkiye-Suriye sınırı arasındaki İdlib bölgesini kontrol eden Heyetu Tahriru’Şam (HTŞ) örgütü, Suriye Ordusu karargâhına düzenlediği baskında bir T-72 tankına el koydu. Bu son dört yılda militanların eline geçen ilk Suriye Ordusu tankı. İran askeri analiz sitesi Suriye ordusunu beceriksizlikle suçladı.

İran rejimine bağlı İngilizce yayın yapan askeri analiz sitesi Islamic World News (ISW) Türkiye-Suriye sınırı arasındaki İdlib bölgesini kontrol eden Heyetu Tahriru’Şam (HTŞ) örgütünün Halep’in batı cephelerinden birindeki Suriye Ordusu karargâhına düzenlediği baskında, militanlar Suriye Ordusu’na ait bir T-72 tankına el koyduğunu duyurdu.

16 Mart’ta HTŞ militanları, Halep’in batısındaki Kabtan El Cebel eksenindeki Şam rejimine bağlı Suriye Ordusu karargahlarından birine sürpriz saldırıyla operasyon başlattı. Bu operasyon sırasında bazı Suriye askerleri öldürülmüş ve yaralandı. Ayrıca Suriye Ordusu’na ait bir T-72 tankı da HTŞ militanları tarafından ele geçirildi.

Suriye ordusunun T-72 tankı militanların eline geçti

Heyet Tahrir el-Şam’a yakın medya kuruluşları, bu operasyonda Esad güçlerine ait bir tankın imha edildiğini ve çok sayıda Suriye Ordusu askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Militanlar herhangi bir kayıp vermeden karargahlarına döndü.

Ele geçirilen bu tankın, son dört yılda militanların eline geçen ilk Suriye Ordusu tankı olduğunu belirtmekte fayda var. Son aylarda militan grupların Halep’in batısı ve İdlib’in güneyindeki vilayetlere saldırıları ve Suriye Ordusu’nun savunma hatlarını kırmaları tekrarlandı.

İran askeri analiz sitesi ISW Esad güçlerini eleştirdiği haberinde şu ifadeleri kullandı: “Suriye askerlerinin bazı çatışma cephelerinde bu düzeydeki savunmasızlığı, sürpriz saldırılar ve militan saldırıları karşısında geri çekilmeleri, önümüzdeki aylarda Suriye Ordusu için temel bir zorluk oluşturacak zayıf noktalardır.”

- Advertisment -