Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIABD, BM’de nasıl kendi silahıyla vuruldu?

ABD, BM’de nasıl kendi silahıyla vuruldu?

Mısır ve Moritanya Genel Kurul’un 377 sayılı karar tasarısına başvurdular. Bu ilginç bir karar. 1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasından sonra Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca sözünü ettiğim karar ABD önerisiyle ortaya çıkmıştır. “Uniting for Peace” yani Barış için Birleşme. İsrail dahi 1950 yılında bu karar lehine oy vermişti. Karara göre Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca bu karar ile BM asker dahi gönderme kararı alabilir. Nitekim Kore’ye bu karar sayesinde BM asker göndermiştir. Şimdi bu iki ülke Mısır ve Moritanya ABD’yi kendi silahıyla vuruyor. Nitekim Genel Kurulda ateşkes isteyen bu karar 153 oya karşı 10 aleyhte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail aleyhte oy verdiler!

Amerika’nın Orta Doğu’da cereyan eden vahşet konusundaki tutumu dünyanın birçok yerinde İslam konusundaki kuşkulara rağmen hava İsrail aleyhine ve Filistin halkının lehine dönmüştür. Bu pek beklenmedik bir gelişmedir. Bilhassa İsrail’in içinde önemli bir halk kesimi İsrail’in yaptıklarına karşı çıkıyorlar. Keza genelde her konuda İsrail lehine tutum takınan Amerikalılar arasında da protestolara yol açmıştır. Keza Batılı ülkelerde de…

AB dahi İsrail’e bazı yaptırımlardan söz ediyor. Güney Küre ülkelerinin önemli bir kısmı zaten Filistin halkının mücadelesini kendi bağımsızlık mücadelesine benzetmektedir.

Bunu Netanyahu başarmıştır. Hele Filistinlilerin arasında bazı yoklamalara göre Filistin halkı arasında Hamas’ın desteği artmış.

Gıda yardımına gelince; birçok düşünür ertesi gün öldürülecek olan insanların doyurulmasını “ironi” olarak görüyor.

Amerika dahi İsrail konusundaki cılız sesini yükseltmeye başlamıştır. İsrail’in polis için istediği 27 bin silahı vermekte Batı yakasındaki Filistinlileri yerinde etmek için kullanılacağı endişesi ile nazlanırken daha mühim ve büyük silahları vermeye devam ediyor! ABD rotayı şaşırmıştır.

Netanyahu kamuoyu önünde Amerika’nın her dediğine karşı çıkarak Biden’a kafa tutmaktadır. Netanyahu  herhalde ABD’de yaklaşan Başkanlık seçimi dolayısıyla Biden’ın manevra alanının  dar olduğunu düşünüyor.

Daha önemlisi ABD’nin 2’nci Dünya Harbi’nden sonra kurduğu dünya düzeninin bozulma ihtimali artmıştır. Güney Küre ülkeleri kendi Uluslararası Ceza Mahkemesini kurmayı tasarlıyorlarmış. Zaten bu sene genişleyen BRİCS ülkeleri ABD düzenine karşıdır.

Birleşmiş Milletlerde ABD yalnızlığı ortaya çıkmıştır.

Üstelik Mısır ve Moritanya Genel Kurul’un 377 sayılı karar tasarısına başvurdular. Bu ilginç bir karar. 1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasından sonra Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca sözünü ettiğim karar ABD önerisiyle ortaya çıkmıştır. “Uniting for Peace”  yani Barış için Birleşme.

İsrail dahi 1950 yılında  bu karar lehine oy vermişti. Karara göre Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca  bu karar ile BM asker dahi gönderme kararı alabilir. Nitekim Kore’ye bu karar sayesinde BM asker göndermiştir. Şimdi bu iki ülke Mısır ve Moritanya ABD’yi kendi silahıyla vuruyor. Nitekim Genel  Kurulda ateşkes isteyen bu karar 153 oya karşı 10 aleyhte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail aleyhte oy verdiler!

Amerika her bakımdan askeri,  teknoloji, dolar vs. yönünden  en güçlü ülke. İki okyanus tarafından korunuyor. Toprakları bereketli. Ama Amerika bu gücünü siyasi nüfuza ve diplomaside dönüştüremiyor. Güç başka siyasi nüfuz başka.

- Advertisment -