Ana SayfaHaberlerGündemABD S-400 uyarılarına ve F-35 yaptırımına devam ediyor

ABD S-400 uyarılarına ve F-35 yaptırımına devam ediyor

Biden Yönetimi, bu kez de Pentagon üzerinden Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesi çağrısını yineledi. Pentagon Sözcüsü Kirby, “Türkiye son 10 yıl içinde birden fazla kez ABD’den Patriot savunma sistemi satın alma fırsatı buldu, ancak bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400 almayı seçti” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Trump yönetiminin Türkiye’nin S-400 alımına karşılık uyguladığı F-35 programından çıkarılması yönündeki kararını kaldırmayacağını açıkladı.

Kirby, “Türkiye, uzun süreden beri değerli bir NATO müttefiki ancak S-400 satın alma kararı Türkiye’nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle bağdaşmıyor” dedi.

Pentagon Sözcüsü, ABD’nin bu konudaki tutumunun değişmediğini; S-400 sisteminin F-35 programı ile uyumsuz olduğunu belirtti.

Kirby, “Türkiye son 10 yıl içinde birden fazla kez ABD’den Patriot savunma sistemi satın alma fırsatı buldu, ancak bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400 almayı seçti” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Temmuz 2019’da S-400 savunma sistemini satın almasından dolayı, Türkiye’nin ortak F-35 savaş jeti programına katılımını askıya almış, Türkiye, kararı “adil bulmadığını” açıklamıştı.

ABD, Aralık 2020’de ise, S-400 hava savunma sistemi yüzünden Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uygulama kararı aldı.

Bu yaptırım uyarınca, Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) ABD’den ihracat lisansı almasına; ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanmasına engel konuldu.

- Advertisment -