Ana SayfaHaberlerMacron: "Avrupa'da savaş artık sadece tarih kitaplarında değil"

Macron: “Avrupa’da savaş artık sadece tarih kitaplarında değil”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusa sesleniş konuşması yaptı: “Ateş altında direnen Ukrayna halkının cesaretini selamlıyorum. Fransızlar adına, Başkan Zelensky'e Fransa'nın kardeşçe desteğini sunuyorum. O bugün onurun, özgürlüğün ve cesaretin yüzüdür.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron halka hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, “Bu savaş, bazılarının inandırmak istediği gibi Batı ile Rusya arasında bir çatışma değil. Ukrayna’da NATO üssü yok. Bunlar yalan. Rusya saldırıya uğrayan taraf değil, saldırgan. Bu, Nazizme karşı bir savaş değil. Bu da bir yalan” dedi.

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini haklı çıkarmak için yaydığı “yalanları” kınadı, ancak ateşkes sağlamak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile temas halinde kalacağını söyledi.

Macron, Geçen ay Moskova’da Putin’i ziyaret ettiğini, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile Rus lider arasında telefonda arabuluculuk yaptığını ve son ana kadar savaşı önlemeye çalıştığını ancak Putin’in maksatlı olarak savaşı seçtiğini söyledi.

Macron, Zelensky’i “onur, özgürlük ve cesaretin” yüzü olarak selamlayarak, Başkan Putin’in savaşı seçmesinin tek başına uluslararası taahhütlerine tek tek ihanet etmek olduğunu söyledi.

Henüz adaylığını açıklamadığı cumhurbaşkanlığı seçimine iki aydan kısa bir süre kala konuşan Macron, Fransa’nın değerlerini ve dünyadaki konumunu savunmaya devam edeceğini söyledi.

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı sert yaptırımlar nedeniyle, enerji fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olarak Fransız ekonomisini etkileyeceği konusunda Fransa halkını uyardı. Macron, “Yarın depoyu doldurmanın bedeli, ısınma faturalarındaki bedel ve bazı ürünlerin fiyatı daha da ağırlaşabilir” dedi.

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa tarihinde bir kırılma yarattığını, Avrupa’da savaşın gerçeklik olduğu yeni bir döneme işaret ettiğini söyledi.

Macron, “Avrupa’da savaş artık sadece tarih kitaplarına ait değil, burada. Demokrasi artık sorgusuz sualsiz kabul görmüyor, gözlerimizin önünde meydan okunuyor” dedi.

Macron ayrıca, yeni nükleer santraller kurarak Fransa’yı yabancı enerji kaynaklarına daha az bağımlı hale getirme planlarının ötesinde, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını kesmesi için Avrupa düzeyinde çaba göstereceğini de söyledi.

“Ukrayna’daki savaş, kıtamız ve neslimiz için bir kırılma noktasıdır. Avrupa yeni bir adım atmalı” diyen Macron, bu konuyu görüşmek üzere, Avrupa devlet ve hükümet başkanlarını 10 ve 11 Mart tarihlerinde Versailles’a davet edecek. Macron’un, Versailles toplantısına davetlileri arasında ABD’den bahsetmemesi dikkati çekti.

“Yüz binlerce Ukraynalı mülteci ülkeyi terk ediyor. Birliğimize kabul edildiler ve kabul edilecekler. Fransa üzerine düşeni yapacaktır. Seferber olan şehirlerimize, köylerimize ve derneklerimize teşekkür ederim” diye konuşan Macron, önümüzdeki günlerde Ukrayna’da giderek daha zorluklar yaşanacağını belirterek, “Ateş altında direnen Ukrayna halkının cesaretini selamlıyorum. Fransızlar adına, Başkan Zelensky’e Fransa’nın kardeşçe desteğini sunuyorum. O bugün onurun, özgürlüğün ve cesaretin yüzüdür” dedi.

- Advertisment -