Ana SayfaVİDEO HABERİran’ın ABD’den muhalif kaçırma teşebbüsü FBI’a tosladı

İran’ın ABD’den muhalif kaçırma teşebbüsü FBI’a tosladı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İranlı 4 istihbarat ajanının New York’ta yaşayan İranlı rejim muhalifi gazeteci Masih Alinejad’ı Venezuela üzerinden İran’a kaçırma planlarını ortaya çıkardı. Kaçırma girişimi dava konusu oldu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın dün gece (13 Temmuz) açıkladığı iddianamede, dört sanık İran rejimi için faaliyet gösteren istihbarat ajanları olmakla itham edildi ve gazeteci Masih Alinejad’ı kaçırmayı planlamakla suçlandı.

İddianamede adı zikredilmeyen Alinejad, Twitter paylaşımlarında FBI ajanlarının 8 ay önce kendisini güvenlik tehdidinden haberdar ettiğini ve korumaya aldıklarını söyledi.

Alinejad, FBI ajanlarının kendisine gösterdiği fotoğraflardan günlük hayatında İran ajanları tarafından takip edildiğini, planın Ruhani yönetimince düzenlendiğini anladığını söyledi. Alinejad, “İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı’nın beni kaçırma planını bozduğu için FBI’a minnettarım” dedi.

Savcılık iddianamesine göre İran, Alinejad’ı New York’ta takip etmek için özel dedektifler tuttu. Ailesini ve evini videoya çekti.

ABD’nin New York Güney Bölgesi Başsavcısı Audrey Strauss, dört sanığın Alinejad’ı zorla İran’a götürmeyi planladıklarını söyledi. Ortaya çıkarılan plana göre, İranlı ajanlar gazeteciyi hız sürat teknesiyle Venezuela’nın başkenti Karakas’a kaçırmanın yollarını araştırıyorlardı.

Paris’te yaşayan ve sosyal medyadaki rejim aleyhtarı paylaşımları İranlılar tarafından ilgiyle takip edilen muhalif gazeteci Ruhullah Zam da 2019 yılında muhalif bir TV kanalı kurma teklifiyle kandırılmış, Irak’a seyahat etmesi sağlanmış, Irak’tan İran’a kaçırılmış, İran TV’sinde sorgulandıktan sonra da asılarak idam edilmişti.

Alinejad, Twitter paylaşımında FBI’a teşekkür ederken, Fransa’yı Zam’ın güvenliği konusunda ABD kadar ihtiyatlı olmamakla suçladı. Oysa, Zam’ın yakın dostları ve avukatı onun kimsenin uyarılarına kulak asmadan ve kimseye haber vermeden Irak’a gittiğini açıklamışlardı.

Sürgünde ABD vatandaşı olan ve Amerika’nın Sesi Farsça bölümünde çalışan Masih Alinejad, sosyal medyada İran’daki insan hakları ihlallerini, İran’da başörtüsü zorunluluğunu protesto eden kadınların eylemlerini ve karşılaştıkları baskıları, 2019 yılında patlak veren gösterilerde öldürülen İranlıların yakınlarıyla yaptığı röportajları yayımlaması nedeniyle İran’ın öfkesini üzerine çektiğini söyledi. Alinejad, İranlı ajanların kendisini kâh tehdit ederek kâh ailesiyle görüşme sözü vererek defalarca Türkiye’ye çekmeye çalıştığını da açıkladı.

- Advertisment -