Ana SayfaANALİZLERHayır, Benin Dışişleri Bakanı Macron’u aşağılamadı

Hayır, Benin Dışişleri Bakanı Macron’u aşağılamadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Benin ziyaretinde Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci’nin omuzuna dokunduğu, Agbénonci’nin de bunun ardından omzunu silkelediği anlar sosyal medyada ‘Kendisini aşağılamaya çalışan Macron’a dersini verdi’ şeklinde viral oldu. Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci ise bir açıklama yaparak Macron’un elbisesindeki bir tozu gösterdiğini, kendisinin de bu ‘nazik jest’e karşılık tozu temizlediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci tarafından “aşağılandığına”’ kanıt olarak paylaşılan viral video,  Fransız aşırı sağı tarafından büyük ilgi görüp,  Fransız sosyal medyasından tüm dünyaya yayıldı.

 Macron’un Afrika ve diğer denizaşırı eski sömürgelerle kurmaya çalıştığı yakınlaşma ve eski kolonyal suçlarla yüzleşme çabaları, en başından bu yana Fransız aşırı sağında gerginliğe neden oluyor.

Macron’un bu ülkelere yaptığı ziyaretler, çektirdiği fotoğraflar yakından takip ve manipüle ediliyor.

Son Benin ziyaretinde, iki ülke arasında çeşitli konularda bir dizi işbirliği anlaşmalarının imzalandığı gün, Fransa ve Benin cumhurbaşkanları ile Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci arasında geçen bir kaç saniyelik samimi bir anın videosu da aşırı sağ tarafından Macron’u aşağılama fırsatı olarak kullanıldı.

İşin ilginç yanı bu videonun kolonyal suçlar konusunda karşıt görüşlere sahip Fransız aşırı sağı ve Afrikalı milliyetçileri Macron’u aşağılamak için birleştirmesi.

Aşırı sağcı politikacılar,  Benin milliyetçilerinin videoyu kültürel kodlar üzerinden yorumlamalarını kullanarak, Macron’un aşağılandığını yerel kaynaklardan ‘teyit’ (!) etmede sakınca görmediler.

Sosyal medyada haberin asıl kaynağından teyit edilmesine gerek duyulmuyor. Çünkü başı ve sonu belli olmasa da video gözlerimizin önünde bize gerçeği (!) gösteriyor zaten. 

O yüzden daha önce hiç görmediğimiz küçük bir hesabın, Afrika geleneklerine atıfta bulunan bir yorumunu teyit olarak kabul edebiliyoruz. Aşırı sağın ağır topları da Afrikalı bir kullanıcının “Benin’de bir çocuk ağabeyin omzuna dokunmaz.  Ceketindeki bu el lekesini temizlediği için Benin Dışişleri Bakanı’na teşekkür ederiz” yazdığı tweet’ini kendi önyargılarını desteklediği için kullanmakta bir sakınca görmediler.

Bio’sunda Sputnik yazan ve sık sık Macron’u hedef alan başka bir hesap ise, Macron’un Afrikalı bakan tarafından “aşağılanmasını paha  biçilmez” olarak yorumladı. Bu yorumun gördüğü ilgi üzerine Benin Dışişleri Bakanı bu tweet’e, “Fake” diyerek cevap yazıp, yalanladı: “Doğru değil. Cumhurbaşkanı Macron, dışarıda düzenlenen basın toplantısından sonra fark etmiş ve ceketimdeki toz izini bana göstermişti. Benim hareketim Cumhurbaşkanı Macron’un çok nazik jestini tamamlıyordu.”

Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci bu yalanlaması üzerine bazı hesaplar yanıldıklarını kibarca kabul ederken; bazıları da bu kez elbise fırçası paylaşarak, Macron’un ceket temizleme jestiyle alay ettiler ve kendi utançlarını elbise fırçası arkasına gizleme yoluna gittiler.

Macron’u aşağılama partisinin ilk ağızdan yalanlaması üzerine aniden sona ermesine bozulanlardan, Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci’ye hakaret edenler de çıkmadı değil.

İşin ilginç yanı, eğer videoda roller değişmiş olsa ve omzuna dokunulduğu için Macron kibirli bir temizlik hareketi yapsa, yer gök Macron’un ırkçılığıyla inleyecekti.

Benin Dışişleri Bakanı Aurélien Agbénonci ise aynı jestle bir kahraman oldu. Jestinin gerçek nedenini açıklayınca da kendini kahraman olarak görenleri hayal kırıklığına uğrattı. “Köle” olmakla bile suçlandı.

- Advertisment -