Ana SayfaHaberlerHafter Erdoğan’la barışıyor: Libya’nın doğusunu yöneten General Halife Hafter’in oğlu Türk Şirketleri...

Hafter Erdoğan’la barışıyor: Libya’nın doğusunu yöneten General Halife Hafter’in oğlu Türk Şirketleri ile anlaştı

Libya’nın doğusunu fiilen yöneten General Halife Hafter’in oğlu Belkasım Hafter, Türk inşaat şirketleri ile yeni bir dizi anlaşma imzaladı. Bu gelişme 2014’ten bu yana çatışma halinde olan Türkiye-Hafter ilişkilerinin değiştiğini gösteriyor. Kahire yönetimi tarafından desteklenen Hafter yönetimi ile Türkiye ilişkilerinin değişimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin yansıması olarak değerlendiriliyor.

Libya’nın doğusunu yöneten Temsilciler Meclisi tarafından atanan Libya Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Fonu Genel Müdürü Belkasım Halife Hafter, Bingazi kentinde çeşitli projelerin hayata geçirilmesi için Türk şirketleri BEŞER Mühendislik ve Danışmanlık Ltd. Şti. ve Silahtaroğlu İnşaat ile iş sözleşmeleri imzaladı.

Temsilciler Meclisi tarafından atanan İmar ve İstikrar Komitesi, Facebook sayfasında Belkasım’ın Bingazi şehrinde çeşitli projeler üzerinde çalışmaya başlamak üzere genel müteahhitlik, ekipman ve altyapı alanında uzmanlaşmış büyük Türk şirketleriyle anlaşma imzaladığını açıkladı. Ankara’daki Beştepe Külliyesi ve TOKİ’deki projeleriyle tanınan Beşer Mühendislik, yurtdışında da TİKA ile ortak çalışıyor.

Bingazi’de hedeflenen projeler

Komite, bu projelerin “şehirdeki sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birine ulaşmak için Bingazi Üniversitesi merkez kütüphanesinin bakımını ve tamamlanmasını, kanalizasyon arıtma tesislerinin bakımını ve geliştirilmesini ve 23 Temmuz Gölünün bakımını ve temizliğini içerdiğini” açıkladı. Hafter, Türk şirketleri ile birlikte Bingazi’nin temiz plajlarını kirletici maddelerden arındırılmış hale getireceğiz” dedi.

Hafter’in Türk şirketleri ile imzaladığı sözleşmeler arasında geçtiğimiz Eylül ayında büyük yıkım yaşayan Derne, Cebel-i Ahdar ve Ecdebiye bölgelerinin imârına yönelik projeler yer alıyor.

General Halife Hafter’in 2014’te başkent Trablus’ta düzenlediği başarısız darbe girişiminin ardından Hafter ve güçleri ülkenin doğusunu (Bingazi) ele geçirmiş ve çıkan iç savaş sonucu ülke fiilen iki yönetime bölünmüştü. Türkiye 2015’te BM tarafından tanınan Trablus hükümetine askeri destek vermiş, Trablus ve Ankara arasında 27 Kasım 2019’da “güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası” imzalanmıştı. Bu tarihten sonra Hafter güçleri ile sıcak çatışmaları tarafı olmuştu. Kalıcı ateşkes ise 23 Ekim 2020’de onaylandı. İç savaş sürecinde Hafter yönetimi Türkiye bandrıalı gemileri vurma tehdidinde bulunmuş, bölgedeki Türk vatandaşlarını esir alacağını açıklamıştı.

Ateşkes sonrası da Hafter’e karşı Trablus Hükümeti’ni destekleyen Ankara Mısır’la normalleşme ile paralel olarak Hafter tarafı ile de normalleşme sürecine girdi. Geçtiğimiz Ekim ayında da Bingazi bölgesinde düzenlenen Libya Build (Bingazi) Uluslararası Yapı Fuarı’na 16 Türk firması katılarak, 300 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

- Advertisment -