Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHindistan’da Rishi Sunak Mania

Hindistan’da Rishi Sunak Mania

Bu Diwali’de (Işık Bayramı) mahalledeki amcaların üç nedenden dolayı kraker patlattığını duydum. Biri tabii ki şenlikler için, ikincisi Hindistan'ın Pakistan'a karşı kriket maçını kazandığı için ve üçüncüsü Rishi Sunak'ın İngiltere Başbakanı olduğu için. Artık ABD Başkan Yardımcısı ve Portekiz Başbakanı’ndan sonra İngiltere Başbakanı da Hint. Ama Sunak'ın atanması Hindistan'da sadece kutlamalara değil, bazı tartışmalara da yol açtı. Muhalefet, Hindistan'ın bir azınlık Başbakanı olup olmayacağını sorguluyor.

Bu Diwali’de (Işık Bayramı) mahalledeki amcaların üç nedenden dolayı kraker patlattığını duydum. Biri tabii ki şenlikler için, ikincisi Hindistan’ın Pakistan’a karşı kriket maçını kazandığı için ve üçüncüsü Rishi Sunak’ın İngiltere Başbakanı olduğu için. 

Rishi Sunak, İngiltere’nin ilk beyaz olmayan, Hindu ve ilk Hint kökenli başbakanı oldu. Sunak’ın İngiltere Başbakanı olması, Kamala Harris’in ABD Başkan Yardımcısı olmasından çok daha büyük bir adım çünkü İngiltere’ye -Hindistan’ın sömürge efendisine- liderlik edecek. 

Ünlü sanayici Anand Mahindra, Sunak’ın Başbakan olarak ilan edilmesinden sonra, Hindistan’ın 1947’deki bağımsızlığından sonra, eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in Hintli liderlerin nasıl “düşük kalibreli adamlar” olacağına ilişkin sözlerini hatırlattı. 

Sonuç olarak, Hindistan’dan göçmen bir ailenin oğlunun İngiltere Başbakanı olması büyük bir başarı. Ancak yine de hemşerilerimin onun İngiltere-Hindistan ilişkileri için yaptıklarını izlemelerini ve kutlamalarda biraz sakinleşmeleri gerektiğine inanıyorum.

Buradaki temel gerçek, Rishi Sunak’ın ülkesinin çıkarları için çalışacak bir İngiliz vatandaşı olması. 

Bunun bir örneği Hindistan ile de bağları olan Suella Braverman’ın İçişleri Bakanlığı oldu.

Braverman’ın İngiltere’de fazla kalan Hintliler hakkındaki açıklamaları Yeni Delhi’yi hiç memnun etmemişti.

Hindistan ve İngiltere bir Serbest Ticaret Anlaşması’nın 2022 Diwali Bayramı’na kadar imzalanmasını bekliyorduk. Ama İngiltere’deki hükümet krizi nedeniyle bu da ertelendi.

Sunak’ın gelecek yıl Hindistan ile ticaret anlaşmasını imzalayıp imzalamayacağını görmemiz gerek.

Sunak’ın atanması Hindistan’da sadece kutlamalara değil, bazı tartışmalara da yol açtı. Muhalefet, Hindistan’ın bir azınlık Başbakanı olup olamayacağını sorguladı. 

Hindistan’daki çoğulculuk, kast, din, cinsiyet ve hatta bölgesel denklemlerin devreye girmesiyle çok daha karmaşık. Ve kayıtlara göre, Hindistan bir kez değil, birkaç kez azınlık topluluğundan Başbakan, Başkan, Başkan Yardımcısı ve Başyargıçlara sahip oldu. 

Benzer tartışmalar Hint kökeni olan Kamala Harris’in Başkan Yardımcılığı sırasında da gündeme gelmişti. 

Peki, Hindistan, Sunak’ın İngiltere Başbakanı olmasını nasıl kendi avantajına kullanabilir? 

Hindistan kökenli Antonio Costa, 2015 yılından bu yana Portekiz Başbakanı olarak görev yapıyor. 

Dış politika araştırmacısı Constantino Xavier, bu sayede Başbakan Modi’nin Hindistan’ın diaspora diplomasisini nasıl hızlandırdığını yazdı. 

Costa 2017’de Hindistan’ı ziyaret ettiğinde Modi, Portekiz Başbakanı’nı dünya çapında Hint diasporasının en iyi temsilcisi ilan etti. 

O zamandan beri, Hindistan ve Portekiz arasındaki ilişkiler, Modi ve Costa’nın kişisel bir ilişkisi de dahil olmak üzere gelişti. 

Xavier’in de belirttiği gibi, Costa’nın Hindistan ile çok sınırlı bağları olduğunu belirtmek çok önemli. Burada, pratik bir Hindu olan ve kayınpederi Hindistan’ın en saygın milyarderlerinden biri olan bir İngiltere Başbakanı var. 

Ülkede bu tür görünür bağlarla Yeni Delhi’nin kültürel diplomasiyi stratejik çıkarlarla dengelemesi muhtemeldir. Yine Modi, Boris Johnson ile iyi kişisel ilişkilere sahipti. Ve şimdi Rishi’nin tüm kişisel geçmişini göz önüne alırsak, Modi ile güçlü kişisel ilişkinin devam etmesi muhtemel görünüyor.

Hindistan’da Sunak ile ilgili sohbetler çeşitlilik, sömürgecilik, geçmiş, şimdiki zaman, gelecek, zenginlik, gurur ve çok daha fazlasını içeriyor. Sunak, İngiltere’de daha önce hiç görülmemiş bir iç kriz yaşarken beklentilerimi düşük tutmak istiyorum. Bu arada Hindistan’da hayat Kamala Harris’ten sonra aynen devam etmişti.

- Advertisment -