Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHindistan'ın Ay misyonu Chandrayaan-3: 1 Milyar insanın gururu

Hindistan’ın Ay misyonu Chandrayaan-3: 1 Milyar insanın gururu

Serbestiyet’in Hintli yazarı Madhuvanthi Srinivasan, aya inen dördüncü ülke olan Hindistan’daki çoşkuyu Yeni Delhi’den yazdı: “Bu ay misyonunun adı Chandrayaan, Hintçe ve Sanskritçe'de Ay aracı anlamına geliyor. Chandrayaan-2'nin 2019'daki başarısız inişinden bu yana yorulmadan çalıştılar. 87 yaşındaki anneannem dahil tüm ailem inişten bir saat önce salonda toplanmıştı. İniş için geri sayım gergin ve sessizdi ancak gözyaşları ve kutlamalarla sona erdi. Sıradan bir Hintli olarak söylüyorum bu gurur verici bir akşam. Bu Hindistan ve hepimiz için bir zaferdir. Anneannem "Vikram", uzay aracının ayda yalnız hissedip hissetmeyeceği konusunda endişeli.”

Bir milyar nüfuslu bir ülke bugün bayram gibi bu geceyi kutluyor. 87 yaşındaki anneannem dahil tüm ailem inişten bir saat önce salonda toplanmıştı. İniş için geri sayım gergin ve sessizdi ancak gözyaşları ve kutlamalarla sona erdi.

Bu ay misyonunun adı Chandrayaan, Hintçe ve Sanskritçe’de Ay aracı anlamına geliyor. Daha büyük Chandrayaan programı kapsamında 3 görev gerçekleştirildi. Üçüncü görev olan bu görev Hindistan’ı Ay’ın güneyine ulaşan ilk ülke haline getiriyor. Hindistan’ın prestijli Hint Uzay Araştırma Organizasyonu’ndaki veya halk arasında ISRO olarak bilinen ekip bizim gururumuzdur. Chandrayaan-2’nin 2019’daki başarısız inişinden bu yana yorulmadan çalıştılar.

Hindistan Uzay Programının babası Vikram Sarabhai ve eski Başkanımız APJ Abdul Kalam’ın katkılarına teşekkür etmemiz gerek. Onlar gibi büyük adamlar olmasaydı, vizyonlarını ileriye taşıyacak nesiller boyu bilim insanımız olmayacaktı.

Bugünkü başarı Hindistan’ın uzay programının daha da gelişmesini sağlayacak.  Bu, Hindistan’da araştırma ve eğitim için daha fazla fon sağlanmasını teşvik edebilir.

Ben bu görevin teknik ayrıntılarına girecek bir bilim kadını değilim. Sıradan bir Hintli olarak söylüyorum bu gurur verici bir akşam. Bu Hindistan ve hepimiz için bir zaferdir.

Anneannem “Vikram” uzay aracının ayda yalnız hissedip hissetmeyeceği konusunda endişeli. Bugün tüm dünya bizi izledi. Dünya ve uzay bizi izlemeye devam edecek. Hindistan kesinlikle ayda. Artık rüya görmüyoruz.

En içten tebriklerimle!

- Advertisment -