Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHindistan ile Kanada ilişkileri neden dibe vurdu?

Hindistan ile Kanada ilişkileri neden dibe vurdu?

Kanada, Hindistan dışında en büyük Sih nüfusuna sahip ülke. Sihler Kanada nüfusunun %2'sinden fazlasını oluşturuyor ve önemli bir oy bankası. Hindistan'daki pek çok uzman, Trudeau'nun hamlelerinin daha çok iç güç dinamiklerine odaklandığını düşünüyor. Kanada'nın Çin ile de gergin ilişkileri var ve Hindistan'ı üzmek şu anda en iyi strateji olmayacak.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau parlamentoya yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Kanada vatandaşı ancak bağımsız bir “Khalistan”ın savunucusu olan Hardeep Singh Nijjar suikastına karıştığı konusunda “güvenilir bilgilere” sahip olduklarını söyledi.

Nijjar 18 Haziran’da vurularak öldürülmüş, kısa süre sonra Kanada Dışişleri Bakanı, üst düzey bir Hintli diplomatın ülkeden sınır dışı edildiğini duyurmuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı tüm iddiaları reddetti ve iddiaları “saçma ve kasıtlı” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu tür iddiaların, Kanada’ya sığınan ve Hindistan’ın egemenliğini tehdit eden Khalistanlı aşırılıkçılardan dikkati başka yöne çekmeyi amaçladığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Kanadalı siyasi figürlerin bu tür unsurlara yönelik sempatilerini açıkça ifade etmelerinin derin bir endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü de belirtildi. Kısa süre sonra Hindistan Dışişleri Bakanlığı Kanada Yüksek Komiseri’ni çağırdı ve üst düzey bir diplomatı sınır dışı etti.

Hindistan ile Kanada arasındaki gerginlikler yeni değil ve bir süredir devam ediyor.

Modi ve Trudeau resmi bir ikili toplantı yapmadı ve Yeni Delhi’deki G20 zirvesinin oturum aralarında “kenara çekilme” adı verilen görüşmeler gerçekleştirdi. O toplantının ardından yapılan açıklama da pek hoş değildi. Açıklamada, Başbakan’ın Kanada’da devam eden Hindistan karşıtı faaliyetlerle ilgili güçlü endişelerini ilettiği belirtildi. Aşırılıkçı unsurların ayrılıkçılığı teşvik ettiğini ve Hintli diplomatlara karşı şiddeti teşvik ettiğini, diplomatik binalara zarar verdiğini ve Kanada’daki Hint toplumunu ve ibadet yerlerini tehdit ettiğini ekledi.

Hindistan ve Kanada, 2010’dan bu yana bir ticaret anlaşması müzakere ediyor ancak son gelişmeler nedeniyle bu anlaşma neredeyse iptal edildi. Kanada Ticaret Bakanı, Ekim ayında gerçekleşmesi beklenen Hindistan ziyaretini iptal etti.

Son zamanlarda Kanada’da Hintli diplomatların hedef alındığı, Hindu tapınaklarının tahrip edildiği ve hatta Hintlilere karşı nefret suçlarının yaşandığı çok sayıda olay yaşandı. Aslında bağımsız Khalistan’ın destekçileri, Sihler için ayrı bir ülke ihtiyacını desteklemek amacıyla “referandumlar” düzenlediler. Haziran ayında, tartışmalı bir videoda Kanada’da eski Hindistan Başbakanı Indira Gandhi suikastını konu alan bir geçit töreni görülüyordu. Unutmayın, Indira Gandhi, 1984 yılında Pencap’taki aşırı Sihlere karşı askeri harekat emrini verdikten sonra Sih korumaları tarafından öldürüldü.

Yeni Delhi’nin bu gelişmelere yönelik protestolarına rağmen Trudeau, ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto özgürlüğü adına endişeleri küçümsedi. Kanada Hindistan Yüksek Komiseri, Khalistani referandumları da dahil olmak üzere bir dizi konu nedeniyle 2020’den bu yana Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından dört kez çağrıldı.

Washington Post, Batılı bir diplomatın aktardığına göre Kanada’nın ABD, İngiltere ve Avustralya’ya Nijjar’ın Hindistan’la öldürülmesini gündeme getirmesi ve ortak bir bildiri yayınlaması için baskı yaptığını söyledi. Ancak üçünün aynı fikirde olmadığı bildirildi. Önemli bir Hint topluluğunun bulunduğu üç ülke olan ABD, İngiltere ve Avustralya, olaydan bu yana çok dikkatli açıklamalarda bulundu.

Kanada, Hindistan dışında en büyük Sih nüfusuna sahiptir. Hindistan’da çok sayıda Kanadalı ticari çıkar var. Hint vatandaşlarının Kanada’ya göçü son zamanlarda önemli ölçüde arttı. Genel görüş, yatırımların etkilenmeyeceği yönünde. Ancak Trudeau’nun Hindistan’ın Nijjar suikastına karıştığı iddiasıyla ilgili kamuya yaptığı konuşma, bağları daha da gerdi. Sonuçta Hindistan ve Kanada, dünyadaki diğer iki ülke gibi gerginliklerden pay alan dost ülkelerdir.

Sihler Kanada nüfusunun %2’sinden fazlasını oluşturuyor ve önemli bir oy bankasıdır. Hindistan’daki pek çok uzman, Trudeau’nun hamlelerinin daha çok iç güç dinamiklerine odaklandığını düşünüyor. Kanada’nın Çin ile de gergin ilişkileri var ve Hindistan’ı üzmek şu anda en iyi strateji olmayacak.

Önümüzdeki günlerde bir miktar yakınlaşma veya yumuşama görebiliriz, ancak Kanada’nın Hindistan’daki iyi niyeti kesinlikle darbe aldı.






- Advertisment -