Ana SayfaGÜNÜN YAZILARINamaste (merhaba) Air India!

Namaste (merhaba) Air India!

THY’den kısa süre önce istifa eden İlker Aycı, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Air India'nın CEO'su olarak göreve başlayacak. Atanması için Hindistan İçişleri Bakanlığı'ndan onay alınması gerekiyor. Hint şirketlerinin başına atanan tüm yabancı uyruklular için özgeçmiş kontrolü zorunlu. Bir gazete haberinde, Hindistan İçişleri Bakanlığı'nın kontrol için ülkenin dış istihbarat teşkilatı R&AW'dan yardım alacağı iddia edildi.

Geçen ay Türk Hava Yolları’ndaki (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi başkanlığı görevlerinden istifa eden İlker Aycı, Hindistan’ın ‘bayrak taşıyıcısı’ olarak kabul edilen Hindistan Havayolları’nın (Air India) başına geçti.

Hindistan Havayolları, 1932’de Tata Grubu tarafından Tata Airlines adıyla kurulmuştu. Hindistan Hükümeti 1953’te çoğunluk hisselerini aldığı şirketi bir kamu şirketi haline getirdi. 2022’de şirket bir kez daha el değiştirdi ve Tata, Air India’yı yeniden satın aldı. Eski Tata Sons Başkanı Ratan Tata’nın bu gelişmeyi duyurduğu tweet’i bütün ülkede sevinçle karşılandı: “Tekrar hoş geldin, Air India.”

Air India, devlet kuruluşu olduğu dönemlerde zor günler geçirdi. Ulusal havayolu, Hindistan’ın gelişen özel havacılık endüstrisinin yarattığı rekabetle baş etmekte zorlandı. Tata Sons’un şu anki yönetim kurulu başkanı N. Chandrasekaran, Air India’yla ilk uçuşundan sonra yaptığı açıklamada, “Air India’yı dünya çapında bir havayolu yapmaya kararlıyız” dedi.

Tata Group’un muhtemelen yurtdışından bir CEO’yu Air India’nın başına geçireceğine dair söylentileri geçtiğimiz haftalara duyduk. Birkaç isim de basına yansıdı. Ve bir hafta önce, 14 Şubat’ta Tata Grubu, Air India’nın yeni CEO’su olarak eski Türk Hava Yolları (THY) CEO’su İlker Aycı’nın adını ilan etti.

Şirketten yapılan açıklamada Yönetim Kurulu Başkanı Chandrasekaran, “İlker, Türk Hava Yolları’nın bugünkü başarısına öncülük etmiş bir havacılık sektörü lideridir. Air India’yı yeni bir döneme taşıyacak olan İlker’i aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Aycı’nın atanması konusunda Hindistan kamuoyunda farklı tepkiler oluştu. Bu tepkilerin bir kısmı, onun Türk Hava Yolları ile olan ilişkisine ve başarısına bağlanabilir. THY gibi bir havayolu şirketinin eski tepe isminin Air India’ya katılması halk tarafından takdirle karşılandı. Ancak, bahsettiğim gibi, tepki karışıktı. Çünkü Hindistan’ın ulusal havayolu şirketinin bir Türk CEO alması, Ankara ve Yeni Delhi arasındaki ikili ilişkilerin mevcut durumuyla çelişiyordu.

Birçok kişi Tata Grubu’nun Air India’ya bir Türk’ü atarken mutlaka bilinçli bir karar vermiş olması gerektiğine inanırken, sosyal medyada birçok kişi de “Neden bir Türk? Neden bir Hintli olmasın?” diye sorguladı.

İlker Aycı’nın atanmasına tepki gösterenler, en çok Aycı’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığına işaret ediyor. Aycı, 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanıydı.

Hindistan’ın önde gelen İngilizce gazetelerinden biri, “Türk Hava Yolları’nın eski şefi ve Erdoğan’ın eski yardımcısı, Air India’nın yeni CEO’su İlker Aycı oldu” manşetiyle çıktı.

Aycı, görevine 1 Nisan 2022’de başlayacak. Atanması için Hindistan İçişleri Bakanlığı’ndan onay alınması gerekiyor. Hint şirketlerinin başına atanan tüm yabancı uyruklular için özgeçmiş kontrolü zorunlu. Birkaç gün önce bir gazete haberinde, Hindistan İçişleri Bakanlığı’nın kontrol için ülkenin dış istihbarat teşkilatı R&AW’dan yardım alacağı iddia edildi.

Aycı, atanmasının ardından yaptığı açıklamada, Air India’nın güçlü mirasından yararlanarak onu Hindistan sıcaklığını ve misafirperverliğini yansıtan dünyanın en iyi havayollarından biri yapmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Ülke, Air India’nın eski ihtişamına kavuşmasını dört gözle beklese de, benim dileğim İlker Aycı’nın atanmasının Hindistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir başlangıç olması.

Söylemeliyim ki bir Türk’ün ülkemin ulusal havayolu şirketiyle, Tata Sons gibi bir şirketle bağlantılı olması, benim gibi Hindistan ve Türkiye’nin arasının daha iyi olması ve bu iki ülkenin daha güzel ülkeler olması için çabalayan insanlar için kişisel bir gurur kaynağıdır.

- Advertisment -