Ana SayfaHaberlerDünyaKongre baskınına katılanlardan en çok aranan iki kişi tutuklandı

Kongre baskınına katılanlardan en çok aranan iki kişi tutuklandı

Emekli yarbay Larry Rendall Brock ve barmen Eric G. Munchel büyük bir sosyal medya seferberliği sonucunda tespit edilip tutuklandı. Brock ve Munchel’in üzerlerindeki askeri kıyafetler ve ellerindeki plastik kelepçeler, Senatörleri rehine almak üzere baskın yaptıklarını düşündürtmüştü.

ABD Kongre binasına yapılan baskın sırasında ellerinde taşıdıkları plastik kelepçelerle dikkat çeken iki Trump taraftarı, kimlikleri Twitter’da paylaşılan video ve bilgilerle tespit edildikten sonra FBI tarafından dün gözaltına alındı.

Bu iki kişi, Senato kürsüsünün önündeyken ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bürosundan çıkarken görüntülenen Hava Kuvvetleri Akademisi mezunu emekli yarbay Larry Rendall Brock ile, Trump’ın 6 Ocak sabahı Washington’da düzenlediği “Hırsızlığı durdurun” mitingine annesiyle gelen barmen Eric G. Munchel.

Barmen Eric G. Munchel.

Emekli yarbayın kimliği, yüz tanıma ve görüntü iyileştirme teknikleri kullanılarak ve askeri giysisinin üzerindeki sembollerin izi sürülerek tespit edildi.

Munchel’i ise giydiği pahalı askeri kıyafetin üzerindeki semboller ve annesiyle birlikte kaldığı lüks otelde verdiği röportaj ele verdi. Munchel’in kıyafetinin üzerindeki semboller arasında, Beyaz ırkın üstünlüğüne inanan ırkçı gruplar ve QAnon’un takipçileri tarafından benimsenen semboller de bulunuyor.

Emekli yarbay Brock’un kimliği tespit edildikten sonra, New Yorker dergisinin muhabiri Ronan Farrow, Brock ve yakınları ile görüştü. 52 yaşında ve 3 çocuk babası olan Brock, Dallas’ın zengin bir banliyösünde oturuyor. 2014’te emekli olan Brock, Afganistan’da savaşmış, Irak’ta savaş sonrası görev yapmış madalyalı bir pilot. İki aile üyesinin ve eski bir mesai arkadaşının ifadelerine göre, son yıllarda ırkçı ifadeler kullanmaya, sık sık, “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım” şapkası takmaya, alternatif haber kaynaklarını takip etmeye başladı. Brock, Farrow’un yaptığı röportajda görüntülerdeki kişi olduğunu doğruladı, ancak ırkçı olmadığını söyledi. Trump’ın seçimin çalındığına dair iddialarını tekrarlayan Brock, bu argümanları sosyal medyadan öğrenmiş: “Başkan, destekçilerinin Washington’da bulunmalarını istedi ve bu ülkeyi çok sevdiğim için orada olmanın önemli olduğunu düşündüm.”  

Brock, üzerindeki askeri giysileri, “Bıçaklanmak veya yaralanmak istemedim” diye açıkladı. Plastik kelepçeleri ise yerde bulduğunu söyledi; “Keşke onları almasaydım. Polise teslim etmek için aldım. Ama sonra unuttum” dedi. Brock ve Munchel’in üzerlerindeki askeri kıyafetler ve ellerindeki plastik kelepçeler, baskında senatörleri rehin almak istediklerini düşündürdüğü için, yakalanmaları amacıyla sosyal medya seferber oldu. Her iki kişiye ait yüzlerce görüntü ve bilgi paylaşıldı, FBI’ya da onları adreslerinden almak kaldı. Brock Texas’ta, Munchel Tennessee’de yakalandı. Her ikisi de girişi yasak binaya izinsiz ve bilerek girmek ve yasadışı davranışlarda bulunmakla suçlanıyor.

- Advertisment -