Ana SayfaHaberlerDünyaMaryland Valisi: ‘Hükümetten onay gelmediği için askeri birlik gönderemedim’

Maryland Valisi: ‘Hükümetten onay gelmediği için askeri birlik gönderemedim’

Maryland Valisi Larry Hogan, Temsilciler Meclisi ve Senato yetkililerinin baskın sırasında 90 dakika boyunca panik halinde kendisinden Maryland Ulusal Muhafızlarının gönderilmesini istedikleri halde federal hükümetten onay gelmediğini açıkladı.

Askeri birlikleri göndermeye hazır oldukları halde Capitol’den gelen talebe cevap veremediklerini söyleyen Cumhuriyetçi Vali, “O sırada Beyaz Saray’da neler olup bittiğini bilmiyorum” dedi.

Temsilciler Meclisi ve Senato 6 Ocak’ta Biden’ın seçim zaferinin onaylanması gündemiyle toplanmış fakat Washington’a  Başkan Trump’ın çağrısı ile gelen binlerce kişi  güvenlik bariyerlerini aşarak Biden’ın seçim zaferinin onayını engellemeye çalışmıştı.

Ortak toplantının yapıldığı Capitol binasının  basılması sırasında meydana gelen olaylar ve biri polis 5 kişinin ölümüne neden olan  güvenlik zaafı ülkede büyük tartışma yarattı.

Başkan Trump, taraftarlarının Capitol binasını şiddet kullanarak basması görüntüleri büyük tepki toplayınca çarşamba (6 Ocak) öğleden sonra Beyaz Saray bahçesinde şiddetin son bulması ve taraftarlarının barış içinde evlerine dönmesi çağrısında bulundu. Trump, aynı çağrıda taraftarlarına, “Sizi seviyoruz, özelsiniz” diye hitap etti ve seçimin çalındığı iddiasını tekrar etti. Bu ısrar üzerine Twitter, Facebook ve Instagram Trump’ın hesaplarının dondurulmasına karar verdi.

Dünyanın ABD demokrasisinin beşiğine yapılan saldırıyı ve barışçıl devir teslim geleneğine düşürülen gölgeyi şok içinde seyrettiği saatlerde, Beyaz Saray’dan baskını kınama gelmedi. Trump, nihayet perşembe günü kendi kabinesinden istifalar yaşanırken ve görevden alınması çağrıları artarken seçim yenilgisini kabul eden ve barışçı devir teslim sözü veren bir kınama videosu yayımladı. Trump bu video mesajında baskını “iğrenç” olarak niteledi, buna öfke duyduğunu söyledi ve Capitol’ü korumak için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini vurguladı.

Ne var ki olaylarda yaralanan bir polis memurunun ölümü ve böylece ölenlerin sayısının 5’e yükselmesi, ABD başkentinde baskının neden önlenemediği ve Trump’ın atadığı Savunma Bakanı’nın, yetersiz kalan Capitol güvenliğine neden acil destek vermediği tartışmasını bir kez daha alevlendirdi.

- Advertisment -