Ana SayfaGÜNÜN YAZILARINeymar’a 100 milyon dolar, Ronaldo’ya şu kadar, Benzama’ya bu kadar …

Neymar’a 100 milyon dolar, Ronaldo’ya şu kadar, Benzama’ya bu kadar …

Diplomasi alanında son zamanlarda adını duyuran Suudi Arabistan bir süredir futbol piyasasını da sarsıyor. Futbol kulübü satın almanın dışında inanılmaz rakamlarla şöhretli futbolcuları Suudi Arabistan’a getiriyor. Mesela Neymar senede 160 milyon dolar alacakmış. Kullanması için emrine özel jet verilecekmiş. Bilinen tek şey Suudi parasının futbol piyasasını darmadağın ettiği.

Diplomasi alanında son zamanlarda adını duyuran Suudi Arabistan bir süredir futbol piyasasını da sarsıyor. Futbol kulübü satın almanın dışında inanılmaz rakamlarla şöhretli futbolcuları S.Arabistan’a getiriyor. Mesela Neymar senede 160 milyon dolar alacakmış. Kullanması için emrine özel jet verilecekmiş. Adam emek ve becerisini satıyor. Bu yüksek rakamı neden reddetsin… Kulübe de ayrıca transfer ücreti ödüyor alan taraf.

Meyve veren ağacı yerinden başka bir yere taşırsanız ağaç yeni yerinde aynı verimi verir mi? Bilmiyorum. Su, toprak değişikliği, iklim verimi etkiler mi? Göreceğiz.

Gazete manşetlerinde yer almak,  TV’lerde ismi geçmek acaba Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini unutturur mu! Onu da göreceğiz.

Bizim kulüpler de mali imkanlarını çok fazla zorlayarak futbolcu ithal ediyor. Sanki küçük Suudi Arabistan. Ama Suudilerle mukayese etmek mümkün değil. Umut vaat eden gençlerimizi  de Avrupalılar bizden önce keşfedip alıyorlar ! Sonra biz onları yüksek ücretlerle geri alıyoruz.

Bilinen tek şey Suudi  parasının futbol piyasasını darmadağın ettiği.

Al Hilal seyircileri herhalde mest olacak. 

O ülkede kimse de ,   biz de “yerli ve milli” futbolcu  yetiştirsek   demiyor. Onun için bilgi ve emek gerek. Hazıra konmak varken…

Daha da önemlisi bu paraları ilmi araştırmalara sarf etsek, dünyaya katkıda bulunsak ve bu alanda ilerlesek demiyor kimse.

Birileri İslam’da yardım ve paylaşım  önemlidir deyip  aç ,   susuz ve eğitimsiz gezen on binlerce  Afrika’lı ve Asya’lı çocukları doyurup eğitim almalarını sağlayalım diye düşünmüyor.Bu tür iyilikler insan ruhunu okşar ve zevk verir. Ama böyle bir ruhu hissetmek için kültür gerekir.

Evet Neymar ve diğerlerini satın alırsınız. Ama kültür satılmıyor. Çalışarak zamanla elde ediliyor. Kolay değil…Emek ve bilgi…

- Advertisment -