Ana SayfaHaberlerDünyaSenato’nun Cumhuriyetçi lideri Trump’ın azil sürecinin başlamasından memnunmuş

Senato’nun Cumhuriyetçi lideri Trump’ın azil sürecinin başlamasından memnunmuş

The New York Times’ın özel haberine göre; McConnell yakınlarına, azil sonrasında Trump’ı Cumhuriyetçi Parti’den atmanın daha kolay olacağını söylemiş. Mitch McConnell’ın eşi Elaine Chao da Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı Trump kabinesinden Kongre baskını ertesinde istifa etmişti.

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell’ın Trump’ın ABD kurumlarını dayanıklılık testine tâbi tuttuğu 4 yıl boyunca Demokratlara en ufak taviz vermeden yürüttüğü Senato Çoğunluk Lideri görevinin bitmesine 1 hafta kala, Demokratların azil sürecini başlatmasından memnuniyet duyduğu basına sızdı. The New York Times’ın özel haberine göre; McConnell yakınlarına, azil sonrasında Trump’ı Cumhuriyetçi Parti’den atmanın daha kolay olacağını söyledi. Mitch McConnell’ın eşi Elaine Chao da Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı Trump kabinesinden Kongre baskını ertesinde istifa etmişti. Temsilciler Meclisi bugün (13 Ocak) “Birleşik Devletler’e karşı şiddet teşvik etme” suçundan Trump’ın azlini oylayacak.

Trump, Temsilciler Meclisi tarafından ilk kez Aralık 2019’da görevini kötüye kullanma suçundan azledilmiş; ancak McConnell, Senato’daki çoğunluk gücünü kullanıp,  Trump’ın Senato’da yargılanarak görevden alınmasına engel olmuştu. Azil oylamasının başlamasına saatler kala, Cumhuriyetçi Parti ileri gelenleri, Trumpsız bir gelecek için “Ya şimdi ya da hiçbir zaman” diye düşünmüş olacaklar ki Trump’ın azledilmesiyle tekrar aday olamayacağını göz önüne alarak, Parti üyelerini oylamada kullanacakları oy tercihinde serbest bıraktılar. Cumhuriyetçi Parti’den 20’den fazla üyenin Trump aleyhine oy vermesi beklenirken biri Partinin güçlü ismi Liz Cheney olmak üzere üç isim aleyhte oy vereceklerini açıkladı. Bu sayı oylama öncesine kadar daha da artabilir.

ABD’li ordu komutanları toplu halde. En önde Genelkurmay Başkanı Milley.

Komutanların ortak açıklaması

Öte yandan ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley ve Ordu komutanları dün ortak bir yazılı açıklama yaparak, Kongre baskınını sert ifadelerle kınadı ve Ordu mensuplarına Anayasayı koruma ve aşırılığı reddetme yükümlülüklerini hatırlattı. ABD Ordusunun olağandışı açıklamasında yer alan “Anayasa gereği eyaletler, mahkemeler ve Kongre tarafından onaylanan Başkan Biden, 20 Ocak 2021’de göreve başlayacak ve 46. Başkomutanımız olacak” ifadesi, dönemin olağanüstü niteliğini bir kez daha gösterdi. Genelkurmay Başkanı Milley’in Trump’ın teamüle aykırı tutumları karşısında son iki ayda yaptığı ikinci Anayasaya bağlılık açıklamasında şöyle dendi:

“Tarihimiz boyunca yaptığımız gibi, ABD ordusu sivil liderliğin yasal emirlerine uyacak; sivil yetkilileri, insan hayatını ve mülkiyeti korumak için destekleyecek; yasalara uygun olarak kamu güvenliğini sağlayacak ve Birleşik Devletler Anayasasını yerli ve yabancı tüm düşmanlara karşı korumaya ve savunmaya tamamen bağlı kalacaktır.”

Biden’ın yemin töreniyle Başkanlığı devralacağı 20 Ocak öncesinde, ülke çapında hükümet binalarına yönelik “silahlı protesto” eylemleri yapılacağı yönündeki FBI uyarısından bir gün sonra yayımlanan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Milley yurtiçi ve yurtdışındaki Ordu mensuplarına, “Hazır olun, gözlerinizi ufukta tutun ve göreve odaklanın” diye seslendi.

Geçen Kasım ayında Başkan Trump’ın seçimi kaybetmesinden sonra Savunma Bakanlığı’nın üst düzey mevkilerine kendine sadık kişileri ataması üzerine Trump’ın darbe hazırlığı içinde olduğu endişesi doğmuş, ardından da Genelkurmay Başkanı Milley’in endişeyi dağıtan açıklaması gelmişti:

“Biz ordular arasında eşsiziz. Bir krala veya bir kraliçeye, bir tiran veya bir diktatöre bağlılık yemini etmiyoruz. Bir bireye bağlılık yemini etmiyoruz.”

- Advertisment -