Ana SayfaHaberlerTemsilciler Meclisi Trump’ın azlini ikinci kez onayladı

Temsilciler Meclisi Trump’ın azlini ikinci kez onayladı

Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadı dün (13 Ocak) 197’ye karşı 232 oyla Trump’ın “Birleşik Devletler’e karşı ayaklanmayı teşvik etme” suçuyla itham edildiği azil maddesini onayladı. Trump böylece görevi süresince hakkında 2 ayrı azil maddesiyle itham edilen ilk ABD Başkanı oldu. Nancy Pelosi’nin oylama öncesinde yayımladığı videoda, Trump’ın olaylı 6 Ocak gününde taraftarlarını kışkırttığı açıkça görünüyor.

Olağanüstü güvenlik önlemleri altında bir ordu karargâhını andıran Temsilciler Meclisi dün Trump’ı, “Birleşik Devletler’e karşı ayaklanmaya teşvik” suçuyla itham eden azil maddesini oyladı. Tarihi oylamada, 217 lehte oy ithamın kabulü için yeterliyken, 10 Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesinin de desteğiyle 232 oya ulaşıldı. 197 Cumhuriyetçi aleyhte oy verdi.

Trump, azil maddesi görüşmeleri yapılırken Beyaz Saray’dan tweet formatında bir açıklama yayımlayarak, “Protesto eylemlerinin devam edeceği haberleri üzerine; şiddet, yasadışı davranış ve vandalizm olmaması için uyarıyorum. Benim ve ABD’nin savunduğu bu değil. Tüm Amerikalıları tansiyonu düşürmeye ve sinirleri yatıştırmaya çağırıyorum. Teşekkür ederim” dedi.

Trump’ın bu açıklamayı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerini etkilemek için yaptığı yolunda tweet’ler atıldı. Pelosi ise, Kongre baskınına ilişkin şiddet görüntülerine, Trump’ın taraftarlarını Kongre’ye doğru ilerleyerek, azimle savaşıp ülkelerini geri almaya teşvik eden sözlerinin eşlik ettiği bir video klip paylaştı. Trump’ın görevde kaldığı her gün, ABD demokrasisinin tehdit altında olduğunu söyleyen Pelosi, Başkan’ın azledilip, görevden alınmasını istedi.

Azil maddesinin onayından sonra gelen video

Trump, Temsilciler Meclisi tarafından “Birleşik Devletler’e karşı ayaklanmaya teşvik” ile suçlandıktan sonra bir de video yayımladı. Videoda taraftarlarına, aslında en çok da geleceğini elinde bulunduran Mitch McConnell’a seslenerek, şiddet, yasadışı eylem ve vadalizmi kayıtsız şartsız kınadığını söyledi. Şiddet kullanan, yasadışı eylemlerde bulunan kişilerin kendisinin gerçek taraftarı olamayacağını, bunların siyasi hareketine fayda değil, zarar vereceğini anlattı. Devir teslimin kurallara uygun şekilde gerçekleşmesi için ilgili kurumlara talimat verdiğini söyledi, birlik çağrısında bulundu. Trump ayrıca platformsuz bırakılmaktan şikâyet etti.

Trump’ı görevini kötüye kullanma suçuyla itham eden azil maddesi Temsilciler Meclisi tarafından ilk kez Aralık 2019’da kabul edilmiş, ancak Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri McConnell Trump’ın Senato’da yargılanarak görevden alınmasına engel olmuştu. Trump’ın azil sürecinde bundan sonraki aşama Senato’da yargılanması olacak. Mitch McConnell, Trump’ın azil davasını görmek için yeterli zaman olmadığı gerekçesiyle davayı 19 Ocak’tan önce Senato’ya taşımayacağını bildirdi. McConnell, kalan 7 günü yemin töreninin güvenliğine ve kurallara uygun devir teslime yoğunlaşmak için kullanmanın daha yerinde olduğunu söyledi. Bu durumda azil maddesi içinde yer alan Başkan Trump’ın derhal görevinden alınması talebi geçersiz kaldı. Senato’da görülecek azil davasında Trump’ın suçlu bulunması için 2/3 çoğunluk, yani 67 oy gerekiyor. Bu da 17 Cumhuriyetçi senatörün oyuna ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Mitch McConnell’ın çevresinden önceki gün Trump’ın azil suçu işlediğine inandığı yolunda bir haber sızdı ancak McConnell bir siyaset virtüözü olarak gelişmelere göre Cumhuriyetçi Parti çıkarlarına daha avantajlı bir karara varmak için bol bol zaman kazanmış görünüyor. Bu bol zamanı gelişmeleri değerlendirerek, Trump’ın 2024’te aday olmasını engelleme seçeceğini hayata geçirmek için kullanacak.

Nancy Pelosi’nin videosu

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamanın hemen öncesinde “Trump’ın görevde kaldığı her gün, Amerikan demokrasisi tehdit altındadır” başlıklı bir video yayımladı. Pelosi, Trump’ın azledilip, görevden alınması gerektiğini söyledi.

Videoda, 6 Ocak’ta Biden ve Harris’in seçim zaferinin onaylandığı sırada Kongre binasına yapılan saldırının görüntüleri, Trump’ın saldırıdan önce düzenlediği “Hırsızlığı durdurun” mitingine katılan taraftarlarını Kongre binasına doğru harekete geçmeye ve “ülkelerini geri almaları için azimle savaşmaya” teşvik ettiği sözleri eşliğinde yayımladı. Kongre baskınına dair şiddet dolu görüntülere eşlik eden Trump’ın miting konuşmasından alıntılar şöyle:

“Kongre binasına yürüyeceğiz. Cesur senatörlerimizi, temsilcilerimizi destekleyeceğiz. Bazılarını o kadar desteklemeyeceğiz. Çünkü ülkemizi asla zayıflık göstererek geri alamayacaksınız. Güç göstermelisiniz. Güçlü olmalısınız. Bugün çok önemli bir olaya tanık oluyoruz. Orada bir olay gerçekleşecek (bu sırada Kongre binası önünde toplanmış olan taraftarlarından bahsediyor). Ben izliyor olacağım. Tarih yazılacak ve biz azimle savaşacağız. Eğer azimle savaşmazsanız artık bir ülkeniz olmayacak. Eğer birini dolandırıcılık yaparken yakalarsanız, farklı kurallara göre oynamaya izniniz vardır. Çok farklı kurallar…

”https://twitter.com/speakerpelosi/status/1349444048034127879?s=21

- Advertisment -