Ana SayfaHaberlerAnalizTrump yenilgiyi kabul etti, taraftarlarını ‘sattı’

Trump yenilgiyi kabul etti, taraftarlarını ‘sattı’

Bugün (8 Ocak) yayımladığı videoda sorunsuz devir teslim sözü veren Trump, Capitol baskınını kınadı, “Bütün Amerikalılar gibi şiddet, kanunsuzluk ve kargaşadan öfke duydum” dedi. Şiddete başvuran ve tahribata yol açanların ABD’yi temsil etmediklerini, yasaya karşı gelenlerin bedel ödeyeceklerini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, iki aydır inatla sürdürdüğü seçim sonuçlarını kendi lehine değiştirme çabalarına son verdi; seçim güvenliği için yasal yollara başvurmaktaki amacının ABD demokrasisini savunmak olduğunu iddia etti. Sosyal medya hesapları kapatılan Trump, Capitol binasını basan taraftarları ile arasına mesafe koymak ve baskını kınamak için bir video yayımladı.

Bu arada, New York Magazine’in Washington muhabiri Olivia Nuzzi, avukatlarının son 24 saattir verdiği bilgilere dayanarak Trump’ın soruşturmaya uğramaktan ve cezaevine konulmaktan korktuğuna dair bir tweet attı. Trump, promptırdan okuduğu konuşmasında birlik ve sükûnet çağrısında bulundu. “Bütün Amerikalılar gibi şiddet, kanunsuzluk ve kargaşadan öfke duydum” dedi. Şiddete başvuran ve tahribata yol açanların ABD’yi temsil etmediklerini, yasaya karşı gelenlerin bedel ödeyeceklerini söyledi.

ABD Başkanı, Beyaz Saray tarafından yayımlanan videoda sorunsuz görev devir teslim sözü verdi. Yaraların sarılmasından, uzlaşmadan bile bahsetti. 6 Ocak’ta Biden’ın seçim zaferinin onaylanması görüşülürken Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yer aldığı Capitol binasını basan taraflarlarına ilk saatlerde “sizi seviyoruz”, “özelsiniz” diye seslenen Trump, olaylarda dört can kaybı olduğunun anlaşılmasından, görevden alınması çağrıları yapıldıktan, Twitter, Facebook ve Instagram hesapları kapatıldıktan sonra saldırıyı “iğrenç” olarak niteledi. “Amerika her zaman bir hukuk ve düzen ülkesidir ve öyle olacaktır. Kongre binasına sızan göstericiler, Amerikan demokrasisinin beşiğini lekeledi” dedi.

Trump, konuşmasının sonunda, “Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın onuruydu” dedi. Taraftarlarına da, “Harika destekçilerim, hayal kırıklığına uğradığınızı biliyorum. Ama aynı zamanda inanılmaz yolculuğumuzun daha yeni başladığını da bilmenizi istiyorum” diye seslendi.

Öte yandan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany de yaptığı yazılı açıklamada, Capitol binasına yapılan saldırıyı şiddetle kınadı. Trump taraftarlarının eylemleri ile Trump yönetimi arasına mesafe koymaya çalıştı. McEnany, “Meclisimizi şiddet kullanarak işgal edenler, bu yönetimin temsil ettiği her şeyin tam tersidir. Yönetimimizin temel değeri, tüm vatandaşların güvenlik, barış ve özgürlük içinde yaşama hakkına sahip olmasıdır” dedi; yasalara karşı çıkanların yargılanacağını söyledi.

Biden: Kongreyi basanlar teröristlerdi

- Advertisment -