Ana SayfaGÜNÜN YAZILARI2024 Emmy Ödülleri: The Bear ve Succession yine kazandı. 53 kez aday...

2024 Emmy Ödülleri: The Bear ve Succession yine kazandı. 53 kez aday gösterilip bir türlü ödül alamayan kim?

Emmy Ödülleri‘nde Succession ve The Bear ödülleri sildi süpürdü. 5 Emmy ödülü alan Netflix yapımı Beef dizisi de geceden mutlu ayrılan ekiplerin arasındaydı. Succession, The Bear ve Beef toplam 17 ödülü topladı. 6 sezonda tam 53 kez Emmy’ye aday gösterilen, Netflix dizisi Better Call Saul’un hala hiç Emmy almamış olmasıysa dizinin sevenlerini kızdırdı. The Bear ise aday gösterildiği her ödülü kazandı.

 Hollywood’un kalbinin attığı Los Angeles’ta ödül sezonu Altın Küre ile açıldı, törenler birbirini kovalıyor. Son iki haftada Altın Küre, Governors Awards, Critics’ Choice ödül törenleri yapıldı ve dört büyüklerden biri kabul edilen Emmy Ödülleri de 15 Ocak gecesi Los Angeles’ta dağıtıldı.

Critics’ Choice ödül töreninde Barbie filminin yıldızı Margot Robbie

 Dört büyük ödül olan EGOT’un yani Emmy (televizyon), Grammy (müzik), Oscar (sinema), Tony (tiyatro) ödüllerinin hepsini almış olmanın ekran dünyasında önemli bir prestiji var. EGOT alan sanatçı sayısı sadece 19. Bu payeye sahip olan Audrey Hepburn ve Whoopi Goldberg gibi isimlere işte bu törenle Sir Elton John da eklendi. 6 Grammy ödülü, 2 Oscar ödülü ve bir Tony ödülüne sahip sanatçı “Elton John Live: Farewell Dodger Stadium” konser filmiyle ilk Emmy ödülünü de kazanmış oldu.

 Televizyon dünyası için en önemli olay denebilecek bu törene damga vuran yapımlar ise Altın Küre ve diğer törenlerdeki gibi yine Succession dizisinin son sezonu ve The Bear dizisi oldu. İki yapım da ödülleri sildi süpürdü. Succession Netflix’te yayınlanan 4 sezonluk bir dizi, The Bear ise Hulu yapımı ve Türkiye’de Disney+’ta yayınlanıyor. The Bear’ın dram yönünün ağır bastığı ve komedi dalında ödül almasının biraz tuhaf bir durum oluşu törenle ilgili notlarım arasında. 5 Emmy ödülü alan Netflix yapımı Beef dizisi de geceden mutlu ayrılan ekiplerin arasındaydı. Succession, The Bear ve Beef toplam 17 ödülü topladı. 6 sezonda tam 53 kez Emmy’ye aday gösterilen, Netflix dizisi Better Call Saul’un hala hiç Emmy almamış olmasıysa dizinin sevenlerini kızdırdı. The Bear ise aday gösterildiği her ödülü kazandı.

75. Emmy Ödüllerinde The Bear ekibi.

 Gecede ödül takdim etmek için sahneye bastonuyla çıkan Christina Applegate (52), son zamanlarda mücadele ettiği multiple skleroz hastalığı ile ilgili esprili yorumlar yaptı ve ayakta alkışlandı. 1990’larda çok ucube bir tercümeyle “Çocuklarla Evlilik” adıyla ülkemizin ilk özel televizyonu olan Star 1 kanalında yayınlanan Married With Children (1986) dizisinde ailenin genç kızı Kelly Bundy’yi canlandıran Applegate, o rolle üne kavuşmuştu. Güzelliğin ve gençliğin geçer akçe olduğu Hollywood’da, fiziksel performansı bu derece kısıtlayan bir hastalığın ne denli dehşet verici algılanabileceğini düşününce, Applegate’in neşesini ve başarılı sunuculuğunu neden ayakta alkışladıklarını anlayabiliriz.

Christina Applegate, 2024 Emmy Ödül Töreni.

Married with Children dizisinden.

Aslında bu tören geçen sene Eylül ayında yapılması planlanan, ama SAG-AFTRA grevi sebebiyle ertelenen Emmy ödülleri içindi. Oyuncular ve ünlüler, Hollywood’daki grev sona erdikten sonra dizginlerinden kurtulmuş atlar gibi kırmızı halı etkinliklerine coşkuyla koşar hale geldiler. Törenlerde ve çeşitli davetlerde tabiri caizse “kırmızı halıya akın” dönemi yaşanıyor. Bunun neticesi olarak moda evleri ve stilistler de olağanüstü bir yoğunluk içerisinde moda haftalarını aratmayacak görünümler ortaya çıkarmak için yarışıyorlar. Haliyle, Emmy de Altın Küre ve Critics’ Choice gibi şık bir yıldızlar geçidiydi. Kırmızı halıya karman çorman yeni bir fon yapılması da çok eleştiriye hedef oldu.

Gecenin bence en şık iki ismi: Ayo Edebiri, The Bear’deki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü aldı. Sağda: Daha önce Euphoria dizisindeki rolüyle Emmy alan Colman Domingo.

Son zamanlarda dikkatimi çeken bir şey de Hollywood oyuncularının ödül törenlerinde sergiledikleri dikkat çekici hareketler ve mizansen olduğu bariz olan anlar. Oyuncular, genellikle ufak esprili olaylarla ve ilgi çekici anlarla kendilerini diğerlerinden ayırmaya, magazin gündemine konu olmaya çalışıyor gibi görünüyorlar. Altın Küre ödüllerinde Jennifer Lawrence’ın kameraya bakarak “Kazanamazsam burayı terkedip giderim” demesi veya Kieran Culkin’in ödül aldığında yaptığı teşekkür konuşmasında rakibi Pedro Paskal’a “Al, bu da sana kapak olsun” diye şakalı sataşması gibi örnekler var mesela. Hatta karısı hakkında şakalar yaptığı Will Smith’ten dayak yiyen sunucu Chris Rock’ın rol aldığı bir Oscar vakamız da vardı. Ancak, bu tarz enstantane yaratmaya yönelik çabaların artık biraz fazla abartılı ve yapay bir hale büründüğünü söylemek mümkün. Oyunculardaki kamera farkındalığı tabii ki yüksek, bu profesyonel yaklaşımı törenlerde de biraz fazla hissediyoruz. Bu durum da sanatsal başarının takdir edildiği bu ortamları iyice yapaylaştırıyor. Çağın ruhunu saran, görme görülme tutkusundan, sansasyon aşkından ödül törenleri de işte böyle payını alıyor. Bakalım yaklaşan BAFTA ve Oscar ödüllerinde neler izleyeceğiz?

Beatrice Granno, Sarah Snook, Meghann Fahy.

Kathryn Hahn, Ellen Pompeo.

Monica Belluci ve Tim Burton, Jessica Williams.

Aubrey Plaza, Issa Rae, Jenna Ortega.

2024 Emmy Ödülleri kazananların listesi:

En İyi Drama Dizisi – Succession

En İyi Komedi Dizisi – The Bear

En İyi Mini Dizi – Beef

En İyi Aktör – Drama

Kieran Culkin – Succession

En İyi Aktrist – Drama

Sarah Snook – Succession

En İyi Aktör – Komedi

Jeremy Allen White – The Bear

En İyi Aktrist – Komedi

Quinta Brunson – Abbott Elementary

En İyi Aktör – Mini Dizi

Steven Yeun – Beef

En İyi Aktrist – Mini Dizi

Ali Wong – Beef

En İyi Yardımcı Aktör – Drama

Matthew Macfadyen – Succession

En İyi Yardımcı Aktrist – Drama

Jennifer Coolidge – The White Lotus

En İyi Yardımcı Aktör– Komedi

Ebon Moss-Bachrach – The Bear

En İyi Yardımcı Aktrist – Komedi

Ayo Edebiri – The Bear

En İyi Yardımcı Aktör – Mini dizi

Paul Walter Hauser – Black Bird

En İyi Yardımcı Aktrist – Mini dizi

Niecy Nash-Betts – Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story

En İyi Senaryo – Komedi

The Bear – Christopher Storer for System

En İyi Senaryo – Drama

Succession – Jesse Armstrong for Connor’s Wedding

En İyi Senaryo – Mini Dizi

Beef – Lee Sung Jin for The Birds Don’t Sing, They Screech In Pain

En İyi Yönetmen – Komedi

Barry – Bill Hader for Wow

En İyi Yönetmen – Drama

Succession – Mark Mylod for Connor’s Wedding

En İyi Yönetmen – Mini Dizi

Beef – Lee Sung Jin for Figures of Light

En iyi Özel Televizyon Programı (Canlı)

Elton John: Farewell From Dodger Stadium (2024)

Elif Akyol

https://www.instagram.com/dolcevitaistanbul

- Advertisment -