Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIOscar töreninden akılda kalan anlar ve kırmızı halıda öne çıkan 5 trend

Oscar töreninden akılda kalan anlar ve kırmızı halıda öne çıkan 5 trend

Oscar ödül töreninde sahne alan Ryan Gosling, Marylin Monroe’ya gönderme yaptı. Emma Stone ikinci kez En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Emily Blunt ve Ryan Gosling sahnede tartıştılar. Anadan üryan sahneye çıkan oyuncu John Cena, herkesi şok etti. Billie Eilish’in de aralarında olduğu pek çok isim Filistin’e destek verdiler. Yahudi yönetmen Jonathan Glazer’ın ödül konuşması, Gazze’de yaşanan insanlık dramına ve çifte standarda dikkat çekti. Törenden akılda kalan anları, Hollywood ünlülerinin kırmızı halı seçimlerinde öne çıkan beş trendi ve detaylarını sizin için yazdım.

Oscar Ödülleri geçtiğimiz hafta sahiplerine dağıtıldı. Törende konukların en çok eğlendiği dakikalar muhtemelen Ryan Gosling’in I’m Just Ken performansı sırasındaydı. Gosling, pembeler içinde, ataerkil düzenin maskülinite algısına nanik çeken kırılgan tavrıyla herkesi eğlendirdi. Bu eğlenceli dans, aslında Hollywood tarihindeki bir başka ünlü sahne şovuna, Marilyn Monroe’nun oynadığı 1953 yapımı müzikal komedi filmi Gentlemen Prefer Blondes’daki  “Diamonds are a girl’s bestfriend” şarkısı sahnesine nazireydi. Bu film, adından kostümlerine, feminenliğin zirvesi kabul edilen Monroe’ya söylettiği “Elmaslar kızların en iyi arkadaşıdır” şarkısına varana kadar, çekildiği dönemin ruhunu ve cinsiyet rollerinin katılığını, tam olarak yansıtan bir yapımdı. Gosling’in Oscar performansında ise erkeğe biçilen katı rollerden sıyrılıp hürriyetine kavuşan Ken’in Marilyn Monroe’nun sahnedeki yerini alışını izledik. 

Gecenin en mutlu ismi ise 2. Oscar’ını (En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde) alan Emma Stone olabilir. Stone, Poor Things filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ikinci kez aldı. Ödül rekoru, bu kategoride 4 ödülü olan Katherine Hepburn’e ait. Emma Stone’un Oscar ödülü aldığı diğer film ise 2016 yapımı La La Land. Oyuncu, kariyerinin bu unutulmaz anında ödülünü almak için sahneye çıktığında ise fermuarı patlayan Louis Vuitton elbisesinden yana dertliydi.

Oppenheimer filmi 7 Oscar aldı. Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık hasılatıyla büyük gişe başarısı yakalayan Barbie ise sadece En İyi Şarkı ödülünü aldı. Emily Blunt (Oppenheimer) ve Ryan Gosling (Barbie) dublörler onuruna hazırlanan bir klibi sunmak için sahneye çıktıklarında bu duruma göndermeler yaparak atıştılar. Gosling, şakayla karışık “neden bu iki filme Barbenheimer yerine Oppenbarbie ismini takmadıklarına şaşırmamak lazım, bütün yaz bizim filmin rüzgarının ekmeğini yediniz” dedi mesela. Blunt da buna cevaben, Gosling’in de aday gösterildiği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan Robert Downey Jr.’ın Oppenheimer’da oynadığını hatırlattı. 

En İyi Kostüm Tasarımı ödülünü vermek için sahneye çıkan eski güreşçi John Cena’nın kostüm seçimi ise doğduğu ana gönderme içeriyordu. Çırılçıplak sahneye çıkan oyuncunun bu hareketi, Oscar tarihinin unutulmaz anlarından biri olacak mı bilmiyorum ama böyle yaparak kostüm tasarımcılarının işinin önemine dikkat çekmek istemiş, yani aslında bu “çıplak uyarıcı” John’ın maksadı, aktivizmmiş.

Oscar töreninde Billie Eilish’in de dahil olduğu çok sayıda isim, Artists4Ceasefire inisiyatifinin Filistin’e destek için hazırladığı yaka iğnelerini taktılar. Artists4Ceasefire daha önce de Susan Sarandon, Cate Blanchett, Kirsten Steward, Gigi Hadid, Jessica Chastain, Jennifer Lopez, Joaquin Phoenix’in de aralarında olduğu yüzlerce ünlünün imzasını alarak bir ateşkes çağrısı yayınlamıştı.

Törendeki vicdani çağrılar yaka iğneleriyle de sınırlı kalmadı. En İyi Yabancı Film Oscarını alan The Zone of Interest filminin yönetmeni Jonathan Glazer’ın konuşması çok ses getirdi. Kendisi de Yahudi olan Glazer “Filmimiz, bir topluluğu insan olarak görmemenin varacağı kötülüğü anlatıyor. Şu an biz burada Yahudiliğimizin ve Holokost’un, 7 Ekim kurbanları ya da Gazze’de devam eden saldırılar gibi pek çok masum insanı katleden bir işgal tarafından gasp edilmesini reddeden insanlar olarak duruyoruz” demişti. Bu konuşmaya destekler ve tepkiler devam ediyor. Örneğin, dün Guardian’a konuşan Macar yönetmen László Nemes, Glazer’ın Oscar konuşması için “Bu adamın ne tarihten haberi var ne medeniyet düşmanlarının yapabileceklerinden; konuşmamalıydı, sesini kesmeliydi” dedi. Oscar ödüllü yönetmenler Asif Kapadia ve Jesse Peretz ise, tören sonrasında Glazer’a destek verdikleri açıklamalar yaptılar.

Oscar Töreni kırmızı halısı için beklenti hep yüksek olur ama çoğu zaman da starlar, “ya kötü olursa” endişesiyle iddialı şeylerden kaçınırlar ve genellikle ortaya sıkıcı bir tablo çıkar. Bu sene pek de öyle olmadı. Aşırı iddialı ve aykırı bir şey olmasa da kırmızı halıda ilginç görünümler vardı; bunlar arasında öne çıkan trendlerden beş tanesini sizin için derledim:

1-    Vintage

Kırmızı halıda bolca vintage tasarımlardan esinlenenler ve doğrudan vintage elbiseler giyenler vardı. Örneğin:

Carey Mulligan, 1951 tarihli Cristóbal Balenciaga “Mermaid” elbisesinin yeni dikilmişini giydi. Oscar’a aday gösterildiği film Maestro’da canlandırdığı karakter Felicia’nın müzisyen Leonard Bernstein’la evlendiği tarihten bir elbise seçilmesi, method dressing’in hoş bir örneği olmuş.

Moda tarihinin en ünlü elbiselerinden Dior 1949 “Venus” ki tasarımı Botticelli’nin aynı adlı ünlü tablosundan esinlenilmiş, Anya Taylor Joy’un Oscar töreninde giydiği elbiseye ilham olmuştu. Tamamen aynısı değildi, fakat eteğinin işlemeleri çok güzel bir yeniden yapım örneğiydi. Genel styling de başarılıydı, sadece ufak bir eleştiri, gövden eteğe geçişin bu kadar keskin olmasına olabilir.

The Zone of Interest’in oyuncularından Sandra Hüller’ın üzerindeki Schiaparelli de ilhamını Amerikan sosyetesinden Milicent Rogers’ın 1947’de yine Oscar töreninde giydiği Schiaparelli’den almış.

Margot Robbie’nin tören sonrasında Vanity Fair partisinde giydikleri doğrudan vintage, 1996 Thierry Mugler. Bu görünümün styling’ini başarısız buldum. Saç ve ayakkabı, makyaj ve sırtındaki pelerinin buruşukluğu kıyafetin tasarımındaki ruhtan çok uzaktı. Bu tulum ve pelerinin 1996 Mugler defilesindeki havası bambaşkaydı.

Laverne Cox da 1986 Mugler giymişti. Belli ki Zendaya’nın Dune galasındaki son robot tulum hadisesinin çok sükse yapması sonrasında ünlülerin stilistleri topluca Mugler arşivlerine dalmışlar.

Jennifer Lawrence’ın üzerindeki de Givenchy 1996 tarihli. Burada da styling elbiseyi biraz ziyan etmiş diye düşünüyorum. Daha teatral bir görünümle hem vintage koleksiyondan seçilmiş olmasının hakkı verilirdi hem de belki Jennifer Lawrence “ne giydim ben yahu” diye böyle acıklı acıklı bakmak durumunda kalmazdı.

2004 Oscar töreninde Angelina Jolie’nin giydiği, Marc Bouwer tasarımı olay elbiseyi tam 20 sene sonra bu Oscar töreninde Sydney Sweeney’nin üzerinde gördük. O zaman da Marilyn Monroe’nun elbiselerine benzerliği ve vintage referanslı bir elbise olduğu konuşulmuştu. Şimdi duble vintage oldu fakat Angelina Jolie’deki klas hava yakalanabilmiş mi emin değilim.

2-    Metalik

Metalik renk ve dokuda elbiseler o kadar çoktu ki, seçmek epey zor oldu:

3-    Omuz detayları

Omuzlarda burgular, kolalı ve yükseltilmiş askılar da sıkça kullanılmıştı.

4-    Opera Eldivenler

Tarihi 1500’lere, İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth’e kadar uzanan bu eldivenler, bu sene Oscar kırmızı halısının favori aksesuarlarından oldu.

5-    Parıltılı Broşlar

En beğendiğimi sona sakladım. Hollywood’da bu aralar beyler arasında çok popüler bir aksesuar da pırlantalı, değerli taşlı ışıl ışıl broşlar. Bu kırmızı halıda 20’den fazla örneğini saydım, birkaçı burada:

Elif Akyol

https://www.instagram.com/dolcevitaistanbul

- Advertisment -