Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIABD’nin vahim hatası Rusya’ya nasıl hediye oldu?

ABD’nin vahim hatası Rusya’ya nasıl hediye oldu?

Gazze’deki harp ve Amerika’nın tutumu Putin’e inanılmaz nefes aldırdı. Herhalde Putin , Biden ve Netenyahu’ya şükran dolu olmalı. Hem de Rusya’da Başkanlık seçimi sırasında Putin’in rakiplerini çeşitli şekillerde bertaraf ettiği bir dönemde. Putin’in otokratik Rusyası son derece tehlikeli bir ülke. Şimdi Moldova’yı tehdit ediyor. Rusya’daki sözde Başkanlık seçiminde hukuken Moldovya’nın parçası ama Rusya’nın hakimiyetinde olan Transdinyester’de oy verme sandıkları kurdu. Moldovya’nın haklı protestosuna karşı Rus Sefirinin cevabına bakın: “Ülke dışında olan Rus vatandaşlarının oy verme hakkı var.”

Gazze’deki harp ve Amerika’nın tutumu Putin’e inanılmaz nefes aldırdı. Bir büyük devlet nasıl böyle bir hata yapar !

Hadi diyelim ABD Gazze’de ölenlere  aldırmıyor. Amerika’nın dünyada düştüğü duruma da aldırmıyor. Herhalde Putin ,   Biden ve Netenyahu’ya şükran dolu olmalı. Hem de Rusya’da Başkanlık seçimi sırasında Putin’in  rakiplerini çeşitli şekillerde bertaraf ettiği bir dönemde ve icazetli adaylarla yapılan seçim illa meşruiyet kazandırmaz.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Gazze dolayısıyla gündemin ilk maddesi olmaktan çıktı. Kremlin milyarlarca dolar sarf etse bunu başaramazdı. Rusya’nın saldırganlığını arka plana atamazdı. İsrail’e giden silahların dolarları ise Amerikan vergi  mükellefinden…

Putin’in otokratik Rusyası son derece tehlikeli bir ülkedir. Şimdi Moldova’yı tehdit ediyor. Rusya’daki sözde Başkanlık seçiminde   hukuken Moldovya’nın parçası ama   Rusya’nın hakimiyetinde olan Transdinyester’de oy verme sandıkları kurdu. Moldovya’nın   haklı protestosuna karşı Rus Sefirinin cevabına bakın: “Ülke dışında olan Rus vatandaşlarının oy verme hakkı var.”

Gürcistan’a Rusya’nın  saldırısı unutuldu. Abhazya ve Güney Ossetya’yı Gürcistan’dan ayırdı.

Geçenlerde bir Rus Generali Arktikte Rusya’nın Kuzey Kutbundaki plan ve iddiaları dile getirdi ;    sahildar ülkeler Kanada ve Danimarka’yı dikkate almıyor !

Putin Ukrayna harbi dolayısıyla nükleer silah kullanma olasılığından bahsediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Ukrayna’ya NATO askerlerinin gönderilebileceği olasılığından bahsediyor. Bence doğru yapıyor. Almanya ise Taurus füzelerinin menzili uzun diye Ukrayna’ya vermiyor.

Kırım ilhakı büyük ölçüde unutuldu dünyada. Hadi Kırım Sovyetler döneminde Ukrayna’ya “ hediye” diye verilmişti. Ama Ukrayna Putin’in gözünde “yapay” bir devletti. Putin’in Ukrayna’ya ayrı bir hırsı var. Ukrayna Sovyetler Birliğinden ayrılmasa idi Sovyetler devam edecekti.

1993 yılında Ukrayna’daki nükleer silahlar, Ukrayna’nın elinden ABD, İngiltere ve Rusya tarafından Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti edilmesi karşılığında alınmıştı. Vahim bir hatadır. O zamanlar NATO genel müdürü olarak bunun yanlış olduğunu ,    Ukrayna’nın Rusya ile NATO arasında denge (tampon bölge) olabileceğini kendi Hükümetime dahi anlatamadım. Fransızlar anladı ama geç olmuştu. Fransa ve Çin yukarıdaki üçlüden daha yumuşak ayrı bildiriler imzaladı.

Amerika uzak görüşlü değildir. Brexit ile İngiltere de uzak görüşlü olma vasfını kaybettiğini gösterdi.

 Elinde nükleer olan  Ukrayna’ya  Rusya saldırabilir miydi!

2 nci Dünya Harbinden sonra Sovyetler bizden  de bir şeyler istemişti!

Evet ABD’nin İsrail aşkı ve yanlışları bir tarafa; Sovyetlerin dağılmasını içine sindiremeyen ve bir başka şekli ile Sovyetleri ihya etmekte kararlı olan Putin’i unutmayalım. Rusya’yı Baltık ülkeleri ve Polonya’ya sorun.

- Advertisment -