Ana SayfaGÜNÜN YAZILARI“Amerikalıların başta İsrail’e sınırsız verdikleri destek konusunda dilleri büyük ölçüde değişti”

“Amerikalıların başta İsrail’e sınırsız verdikleri destek konusunda dilleri büyük ölçüde değişti”

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp Serbestiyet kanalında değerlendirdi: “Amerikalıların başta İsrail’e sınırsız verdikleri destek konusunda dilleri büyük ölçüde değişti. Birincisi Biden, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin büyük hata olacağını söyledi. Ayrıca Filistin halkının self-detarminasyon hakkını teslim etti. Bu ne demek? İki devlet formülüne dönülüyor demek.”, “Herkesin merak ettiği soru, bu kadar ABD savaş gemisinin neden Doğu Akdeniz’e geldiği. Cevap; büyük ölçüde İran ve Hizbullah’ın işin içine girmesini engellemek için.”

  • ABD, İsrail-Filistin gerilimindeki dilini değiştirdi

Ortadoğu’da tehlikeli durum, insani felaket devam ediyor. Amerikalıların başta İsrail’e sınırsız verdikleri destek konusunda dilleri büyük ölçüde değişti. Birincisi Biden, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin büyük hata olacağını söyledi. Ayrıca Filistin halkının self-detarminasyon hakkını teslim etti. Bu ne demek? İki devlet formülüne dönülüyor demek. Hatırlarsanız böyle bir formül eskiden de vardı ama Netanyahu reddetmişti.

Netanyahu tabii Hamas’ın militanlarını yakalamak istiyor ama Gazze’de bu çok zor. Uzmanlar bunun sokak savaşına, kanlı bir savaşa döneceğini söylüyorlar. Çünkü orada yeraltı tünelleri var. Orayı Hamas taraftarları çok iyi biliyor. Bunun için ABD böyle bir harekatı mümkün mertebe durdurmaya çalışıyor.

Herkesin merak ettiği soru, bu kadar ABD savaş gemisinin neden Doğu Akdeniz’e geldiği. Cevap; büyük ölçüde İran ve Hizbullah’ın işin içine girmesini engellemek için. Zaten Blinken Çin’den rica etmiş İran ve Hizbullah’ın bu işe dahil olmaması için İran’a baskı yapılmasına yönelik.

Bu dil değişikliği aslında perde arkasında tutumunu ayarlama. Yani uluslararası hukuka İsrail’in riayet etmesi gerektiğini vurgulamak için. İşin ilginç tarafı ABD Çin’e telefon ediyor ve İran’a baskı yapılmasını istiyor. Bir küresel devlet, 40 sene olmuş, hala İran’la küs niye olur? İran’ın bunu devam ettirmesi de anlaşılır bir şey değil.

Eğer bütün olaylar iki devlet formülünü canlandıracak ve gerçekleştirecekse bu kadar ölen insan boşuna ölmemiş olacak. Çünkü bu ihtilafın çözümü Filistin devletinin kurulması. Nitekim Filistin otoritesinin başkanı Mahmud Abbas ilk defa Hamas’ın yaptıklarının Filistin halkını temsil etmediğini belirtti. Yani dolaylı bir şekilde Hamas’ın yaptığı terörün kabul edilemeyeceğini belirtmiş oldu.

İşi mümkün olduğunca az zararla kapatmaya çalışıyor ABD. Hatta Biden’ın yakında bölgeye geleceği ifadesi de var.

  • Polonya seçimlerini Tusk kazanırsa AB rahat bir nefes alacak

Polonya’da sağ bir parti var ve büyük ölçüde AB’ye karşı. Dün yapılan ve bugün neticesi belli olacak seçimlerde eski başbakan, AB yanlısı Donald Tusk’ın seçimleri bir koalisyon şeklinde kazanabileceği yolunda beklenti var. O zaman AB rahat bir nefes alacak. 

- Advertisment -