Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIArjantin eski devlet başkanının karısına uyguladığı şiddeti ve çapkınlıklarını konuşuyor

Arjantin eski devlet başkanının karısına uyguladığı şiddeti ve çapkınlıklarını konuşuyor

Arjantin bir önceki devlet başkanı Alberto Fernandez iktidar yıllarındaki çapkınlık maceraları ve karısına uyguladığı şiddetle okların hedefinde. Yeni devlet başkanı Milei’ye göre de merkez sol kökenli Fernandez Arjantin’e zarar vermiş bir suçlu ve bir kadın düşmanı.

Arjantin’de, Aralık 2023’ten bu yana, Milei iktidarda. Dünya liberalizminin en popüler temsilcisi Milei… Devleti küçültme, vergileri düşürme, bakanlıkları azaltma gibi politikalarıyla dünyanın dikkatini çeken, “yaşasın özgürlük!” (viva la libertad, carajo!) sloganıyla özdeşleşen Javier Milei… Dünyanın bir kısmının sevdiği, bir kısmının nefret ettiği, az kişinin kayıtsız kalabildiği Milei… O, kimilerine göre engellilerin maaşlarını iptal etmeyi düşünen bir gaddar, bir faşist… Kimilerine göreyse insanlığın yeni umudu…

Ancak Milei’den önceki başkan yani 2019-2023 döneminin başkanı Alberto Fernandez de Arjantin’de halen Milei kadar tartışma konusu. Merkez sol ekolden gelen Fernandez, iktidar yıllarındaki çapkınlık maceraları ve karısına uyguladığı şiddetle, okların hedefinde. Yukarıda kendisini Javier Milei’yle birlikte görsek de böyle bir fotoğrafın tekrar çekilmesi imkansız gibi. Milei artık Alberto Fernandez’i Arjantin’e zarar vermiş bir suçlu ve bir kadın düşmanı olarak adlandırıyor.

Türkiye’de olduğu gibi Arjantin’de de siyasetin ve özellikle merkez sol siyasetin kırılma noktalarında çapkın erkek siyasetçilerin boy verdiği bir gerçek. 2019-2023 döneminin başkanı Alberto Fernandez’in seks skandalları, Arjantin’de merkez solu iktidardan indiren ve Javier Milei gibi “liberter” bir siyasetçinin önünü açan etkenler arasında.

Açalım: Arjantin’de pandemi döneminden “fayda sağlayan” iki isim oldu: Alberto Angel Fernandez doğrudan, Javier Milei de sonrasında dolaylı olarak “kazançlı” çıktı: Fernandez, herkesin eve kapanmasını ve virüse odaklanmasını fırsata çevirerek, o dönemde (başlarda “aşırı çaktırmadan”) birçok kadınla ilişki yaşayabildi. Üstelik evli olmasına rağmen. “Hayat eve sığar”cılardan olan Fernandez, gerçekten o günlerde “eve” “bayağı bir şeyi” sığdırmış. Fernandez’in pandemi dönemi çapkınlıkları, onun siyasi prestijine son darbeyi vurdu. Yani Fernandez’in kendine sağladığı cinsel fayda, daha sonra Milei’nin seçim avantajına dönüştü.

Evet: Fernandez, “hayat eve sığar” günlerinde, bir yandan karısını döverken, diğer yandan “Casa Rosada” yani “Pembe Köşk” olarak bilinen bir başkanlık binasını, aşk yuvasına çevirmiş. Bu binada, aralarında  fotomodeller de olan 6 tane (çoğu genç) kadını “ağırladığı” öne sürülüyor. Bu kadınların isimleri: Tamara Pettinato, Florencia Peña, Úrsula Vargues, Sofía Pacchi, Tatiana Pizlo, Yanina Venturini.

Bu isimler içinde en çok konuşulansa, tv yıldızı ve müzisyen Roberto Pettinato’nun kızı Tamara Pettinato. Fernandez ile Tamara Pettinato arasında 25 yaş fark var. Tabii Fernandez’in tek skandalı seks değil. Yolsuzluk skandalları var. Karısına uyguladığı şiddet var.

Fernandez’in “hayat eve sığar”cılık oynarken kendi konutunda eşiyle birlikte kalabalık bir doğum günü partisi düzenlemiş olması da eleştiriliyor. Bu belki diğer yaptıklarının yanında masum görünebilse de toplum buna da öfkeli.

İspanya, İtalya dahil olmak üzere tüm “Latin dünyası”nı kapsayan bir çapkın siyasetçi ekolünden söz etmek mümkün. Berlusconi, bu piramidin tepe noktası. Ki siyasetçilerin yanında bazı İspanyol kralları da çapkınlıkta marka. Arjantin’in iki önceki başkanı (2015-2019) Mauricio Macri de ünlü ve zengin kadınlarla olan evlilik ve ilişkileriyle meşhurdu. Ama daha çok evlilikleriyle… Arjantin ölçütleriyle mazbut bir çapkındı… Merkez sağ politikacı Macri, çapkınlığını sakin, skandalsız, şık şekilde yaşamıştı. Neyse, biz şu anki başkana yani Milei’ye dönelim…

Eski bir röportajında “ilişkilerim genelde iki ay sürüyor” diyen Milei’nin eski sevgilileri arasında Romina Seferian gibi Anadolu Ermenisi kökenli ve şu an Uruguay’da yaşamakta olan bir model de var. Romina, “Milei, beni tavlamak için, bana tantrik seks kitabı hediye etti” demiş çok eski bir röportajda. Romina’ya göre, Milei, kadınları kendi reklamını yapmak için kullanan ve ilişkilerinde kurnazca stratejiler uygulayan bir erkekti. Milei’nin hayatına girmiş renkli kadınlardan biri, uçuk-kaçık düşünceleri ve yaşam tarzıyla Lilia Lemoine. Liberter bir dünya görüşü olan Lilia, dünyadaki tüm liberter kadınların Milei’ye aşık olduğunu düşünüyor.

Milei’nin çapkınlığı, Fernandez’inki gibi “siyasi iflas”a dönüşmedi. Tam tersine, çapkınlığını avantaja çevirdi: Onun (Arjantin merkez solunun annesi gibi olan) Cristina Kirchner’i yenerek seçimi kazanmasında, 2023’teki sevgilisi Fatima Florez’in de katkısı oldu: Milei’nin, Cristina Kirchner’in taklidini yapan komedyen eski sevgilisi Fátima Flórez’den söz ediyoruz. Bu kadının Kirchner’le dalga geçtiği skeçler, Arjantin merkez solunu yıprattı. Milei, sadece Fatima’yla değil başka bazı sevgilileriyle de siyasi işbirliği yaptı. Kadınlara olan merak; Fernandez’i rezil ederken, Milei’yi “vezir” etti: Milei liberalizm/liberteryenizm akımlarının küresel veziri gibi artık.

O, başkan seçilmeden önceki yaşamında, konuk olduğu tv programlarında, konuk bekleme odalarında kadınların telefon numaralarını alarak, medyatik ve magazinel kadınlarla ilişkilere yelken açıyordu. Bu  “serbest Arjantin stili” bizim siyasetçilere herhalde çok uymaz…

Gerçi biz de az değiliz: Ergun Göknel, Deniz Baykal, Kamer Genç, biraz geriye gidersek Hasan Fehmi Güneş veya çok daha geriye gidersek Adnan Menderes gibi ulusal çapkınlarımız elbette var. Ki eşini sekreteriyle aldatan Ergun Göknel nedeniyle patlak veren İski Skandalı, 1994’te CHP’ye İstanbul belediyesini kaybettirerek, AK Parti iktidarının önünü açmıştı. Türkiye de (merkez sol) siyasetçilerin çapkınlıklarının siyasetin akışını etkilediği bir ülke.

Tabii bizdeki “siyasi çapkın”ların “magazinel takıldığı” o kadar da söylenemez. Arjantin, siyasetle magazinin gerçek anlamda içiçe yaşandığı ülke. Bu arada, Javier Milei’nin hayatı boyunca hep yanında olmuş tek kadın olan ve “first lady” olarak tanımlanan kız kardeşi Karina Milei, bizdeki “siyasetçi kızkardeşi” formatına çok uzak. Tarot falı bakmak uzun yıllarca onun en önemli ilgi alanı olmuş. Tarotun yanında pastacılık eğitimi almış. Bir lider kızkardeşinden çok, bir Pakize Suda, bir Rezzan Kiraz, bir Nuray Sayarı, bir Hande Kazanova havası var onda.

Javier Milei’nin bir özelliği de yaş skalasının çok geniş olması yani hem kendinden genç hem kendinden yaşlı kadınlarla ilişkiler yaşayabilmesi. Son dönemde Javier Milei’nin evleneceği iddia edilen Yuyito Gonzalez(aşağıda), 64 yaşında.  

Eğer evlenirlerse, Yuyito, Milei’nin ilk eşi olacak. Javier Milei’yi şimdiden “kocam” diye tanımlayan Yuyito (Amalia) Gonzalez’in eski sevgililerinden biriyse, Maradona’nın efsane menajerlerinden Guillermo Coppola’ymış.

Alberto Fernandez’e dönecek olursak… Fernandez, merkez solcu Kirchner ekolünden gelen, belki oynak bir merkezi temsil eden bir politikacı… Fernandez’le ilgili ilk seks dedikoduları 2021’de ufak ufak başlamış. O günden bu yana ara ara yeni bilgiler ortaya çıkıyor ve skandalın çapı büyüyor. Fernandez ise karısını suçluyor, asılsız dedikodular yaydığını öne sürüyor. Tabii Alberto Fernandez’in “günahları” bu alanla sınırlı değil. Finansal skandalları, yolsuzlukları, densiz sözleri, gafları, ırkçı söylemleri var.  Onun seks hayatı üzerinden sosyal medyada türlü türlü şakalar, montajlar, komiklikler dönüyor. En ünlü kare de asansörde ayakta dururken bir kadına oral seks yaptırdığı kare. Ki o kare yapay zeka ürünü değil, gayet organik ve gerçek.

Aslında, “siyasetçilerin örnek aile yaşamlarının olması gerektiği” düşüncesi, görece yeni bir düşünce: Geçmiş yüzyıllarda, siyasetçilerin kişisel yaşamlarına bakılmaz, tamamen siyasi performanslarına, teknik bilgilerine bakılırmış. Bir siyasetçinin çok içki içmesi veya çapkın olması veya başka “kötü huylar”ı, şimdiki kadar önemsenmezmiş. Televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla, özel yaşamlar takip edilir ve “iyi aile babaları” istenir olmuş.

Tabii Fernandez’in siyasi kariyerinin bitmesinin tek nedeni özel yaşamı değil. Enflasyon, Javier Milei’nin “parlak” bir alternatif olarak ortaya çıkması ve birçok farklı etken rol oynadı ve Alberto Fernandez, 2023 seçimlerine girmedi.

Arjantin, sadece Arjantinli siyasetçilerin “kaçamak”larına sahne olan bir ülke değil: Eski ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Mark Sanford(yukarıda), sevgilisiyle buluşmak için Buenos Aires’e yaptığı gezinin parasını ABD devletine ödetmiş, bundan ötürü büyük tepki çekmiş, sonra parayı devlete iade etmek zorunda kalmıştı. Onun Arjantin’deki sevgilisi, Maria Belén Chapur adlı bir gazeteciydi. Bu skandal, Sanford’un evliliğinin noktalanmasının yanında, ABD siyaset literatürüne çeşitli deyimlerin girmesine yol açmıştı.

Fernandez ve Milei’nin hayatına giren kadınlar demek, Arjantin’in yakın popüler kültür tarihinin neredeyse tüm renkleri demek…

Arjantin, TV programlarında, janjanlı dekor ve yazılarla, “Başkanımız Milei’nin eski sevgilileri kimlerdir?” tartışmalarının yapıldığı bir ülke. “Eski sevgilim” ifadesini içeren cümle kurmuş ana akım Türk siyasetçi hatırlıyor musunuz?

Sonuç olarak, Arjantin’de, siyasi yaşam; bir tv programının konuk odasını andıran rahatlık, eğlence ve “düzeyli magazin” kıvamı içinde, tıngır-mıngır devam ediyor. Arjantin her yönüyle liberal ideolojinin deney alanı gibi. Javier Milei’yi ister merkez sağcı, ister anarko-kapitalist, ister liberal, isterseniz de liberter olarak tanımlayabilirsiniz. Ancak o bunların yanında siyasetle playboyluğu birlikte götürmeyi başarabilen ve çoğu zaman o anki siyasi pozisyonuna uygun kadınları bularak siyasi konumunu güçlendirebilen usta bir playboy. Beceriksiz playboy Fernandez’le arasındaki fark da açık seçik ortada.

- Advertisment -