Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIGreek Girl Posts: Yunan erkeklerinin Yunan kadınlarla hesaplaşması

Greek Girl Posts: Yunan erkeklerinin Yunan kadınlarla hesaplaşması

Yurdumuzda zaman zaman gündeme gelen geyik muhabbetlerinden biri, "Türk kızlarının yabancı erkek merakı"dır. Karabük Üniversitesi'yle ilgili gündemle birlikte, bu “geyik” yeniden alevlenmiş durumda. Aslında dünyanın çoğu ülkesinde kolaylıkla kendi ülkesinin kızlarının yabancı erkeklere (aşırı) “meraklı” olduğunu düşünen, bundan yakınan erkekler bulunabilir. Yunanistan'da aynen bizde olduğu gibi ülkedeki genç kadınları hem yabancı erkeklere olan ilgilerinden hem de genel hal, davranış ve hareketlerinden dolayı yoğun şekilde hedefe oturtan bir erkek kamuoyu var.

Yurdumuzda zaman zaman gündeme gelen geyik muhabbetlerinden biri, “Türk kızlarının yabancı erkek merakı”dır. Karabük Üniversitesi’yle ilgili gündemle birlikte, bu geyik yeniden alevlenmiş durumda.

Aslında dünyanın çoğu ülkesinde kolaylıkla kendi ülkesinin kızlarının yabancı erkeklere (aşırı) “meraklı” olduğunu düşünen, bundan yakınan erkekler bulunabilir. Tabii Tayland ve Ukrayna’da bu konunun bizdekine oranla çok daha somut, çok daha net bir reel zemini söz konusu.

Seks turizmi ile anılan ülkeleri bir kenara bırakarak, daha yakın bir örneğe, komşu ülke Yunanistan’a biraz göz atmak yararlı olabilir. Yunanistan’da, aynen bizde olduğu gibi, ülkedeki genç kadınları hem yabancı erkeklere olan ilgilerinden hem de genel hal, davranış ve hareketlerinden dolayı yoğun şekilde hedefe oturtan bir erkek kamuoyu var. Türkiye’de zaman zaman “Türk kadınları sadece Türk erkeklerine karşı feminist” deniliyor olması gibi, Yunanistan’da da “Yunan kadınları sadece Yunan erkeklerine karşı feminist” diyenler var. “Greek Girl Posts” sayfasını yöneten Yunan erkekleri, Yunan kadınlarının yabancı erkek gördüklerinde feminizmi unutup yelkenleri suya indirdiklerini, hattâ yabancı erkeklere kul köle olabildiklerini düşünüyorlar. Bazı Yunan kadınlarının Filistin konusundaki duyarlılığına da tepkililer.

Burada şunu da eklemek gerek: “Biz merhaba dersek taciz derler ama zencilerle grup yaparlar” şeklindeki Türk erkek psikolojisinin bir simetriği, Yunanistan’da da var. Öte yandan, bu sayfayı yöneten erkeklerin Yunan kadınlarına yönelik eleştirileri elbette sadece cinselliğe dair değil. Mesela Yunanistan’da erkeklerin aşırı fazla çalıştığını, kadınların ise az çalışarak konforlu bir yaşam sürdüğünü, yani erkeklerin sırtından geçindiğini düşünüyorlar. Yunanistan okullarındaki aşırı sertleşen kız kavgalarına dair haberleri paylaşarak, “toksik erkeklik hikayesi anlatmayı bırakın” da diyorlar.

Yunan genç kadınlarını siyah erkeklere ilgi duymakla da, Kuzey Avrupalı erkeklere hayran olmakla da suçlayabilen Yunan erkek kamuoyu, Twitter’da “Greek Girl Posts” diye bir sayfaya dönüşerek, genç Yunan kadınlarını hedef tahtasına oturtmuş durumda.

Greek Girl Posts adlı sayfa, ağırlıklı olarak, sağcı görüşlü Yunan erkekleri tarafından yönetiliyor. Sayfada yer yer Türk ve Müslüman karşıtı bir yaklaşım da hissediliyor. “Ataerkil bir kültürü olan Türk erkeklerine, Müslüman erkeklere sempati duyuyor, sonra da Yunan erkeklerine feminizm taslıyorsunuz!” şeklinde söylemler var. Yunan genç kadınlarının Türkiye tatilleri de eleştiriliyor. Greek Girl Posts sayfası, Yunan erkeklerinin yeterince yakışıklı olmadığını söyleyen Yunan kadınlarını da eleştiriyor mesela. Sosyal medyada aşırı açık pozlar verdiğini veya aşırı boş konuşmalar yaptığını düşündükleri Yunan kadınlarına da sinirliler. Bunların yanında, sayfada kısmen homofobik bir boyut da var; örneğin lezbiyenlikten küçümseyici bir şekilde bahsediliyor.

Onlyfans’çı Yunan genç kızlarına da tepkililer. Son olarak Yunanlı bir genç kızın “İskandinav erkeklerinin eski Yunan heykelleriyle olan benzerliğinin günümüz Yunan erkeklerinden daha fazla olduğu” yönündeki konuşmasına sinirlendiler. Sayfa, dijital dünyanın her alanından malzeme topluyor. Yunan kadınlarının astroloji merakıyla bile dalga geçiyorlar, yani konu spektrumları geniş.

Tinder, Tiktok, Instagram… Bulabildikleri her yerden, genç Yunan kadınlarının mantıksız olarak değerlendirdikleri paylaşım ve konuşmalarını topluyorlar. Örneğin Berlin’e giden Yunan kızlarının geçirdiği değişimle de dalga geçiyorlar. Şunu da görüyoruz: “Erasmus’a giden Türk kızı”na dair klişe yargılar, “Erasmus’a giden Yunan kızı” için de aynen var. Dionysia adlı bir kızın Erasmus’da tanıştığı yabancı erkekle ilgili TikTok paylaşımlarına bayağı kızmışlar mesela. Gerçi, Greek Girl Posts sayfasının, başka Avrupa ülkelerine giden Yunan kızlarına dair eleştirileri, cinsel yaşama dair eleştiriler olmanın yanında, değişen saç modeli ve imajla da ilgili.

Sayfanın sabitlenmiş gönderisi ise “make virginity normal again,” yani “bekareti yeniden normalleştirin” şeklinde. Tabii bu da hiç şaşırtıcı değil.

Belki de her toplumun erkeği, kendi toplumunun kadınıyla biraz kavgalı. Veya bu durum, her toplum için geçerli olmaktan ziyade Yunan ve Türk toplumları için geçerli olabilir. Bu konuya dair kesin bir şey söylemek zor.

- Advertisment -