Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIİsrail kimseyi aptal yerine koymasın, şu anki harekatları Filistin halklarını cezalandırıp topraklarını...

İsrail kimseyi aptal yerine koymasın, şu anki harekatları Filistin halklarını cezalandırıp topraklarını genişletmeye yönelik

“Hamas’ın yaptığı terörün savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Fakat İsrail’in şu anki harekatı Hamas’tan öç almaya ilaveten Filistin halkını cezalandırmak şeklinde. Ayrıca topraklarını genişletmeye yönelik. Kimseyi aptal yerine koymasınlar”, “Çözüm İran dahil herkesin İsrail’i tanıması ve barış yapması, İsrail’in de iki devlet formülünü kabul etmesi.”

“ İstiklal Harplerini idame çok zordur ama kaybetmek imkansızdır.”

Bosna lideri Begoviç, 1994 Budapeşte AGİT zirvesi”

7 Ekim günü Hamas’ın yaptığı terörün savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Bunu en iyi AKP’li Bülent Arınç tarif etti. Şimdi AKP içinde revaç bulan bir kişi olmadığından pek rağbet görmedi.

İsrail’in şu anki harekatı Hamas’tan öç almaya ilaveten Filistin halkını cezalandırmak şeklinde. Ayrıca topraklarını genişletmeye yönelik. Kimseyi aptal yerine koymasınlar. Hamas sadece insanları öldürmekle kalmadı; en azından şimdilik Netenyahu’yu kurtardı.

Ortada bir sıkıntı var: Abbas’ın yönettiği Filistin ile Hamas’ın hakim olduğu bölge. Böyle bir ayırımı yapmak gerek. Bir zamanlar komplo teorileri çerçevesinde Hamas’ı İsrail’in yarattığı söylenirdi. Bilmiyorum. Şu andaki durum Hamas’ı aşan ve Filistin halkını hedef alan bir durum.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün harp hukukunu ihlal eden İsrail konusunda “Batı nerede?” diye soruyor. Ben de başta körfez ülkeleri olmak üzere “İslam alemi nerede?” diye soruyorum.

Rusya-Ukrayna harbinde Rusya’yı harp hukukunu ihlal eden ülke olarak ilan eden ABD’nin  sesi çıkmıyor!  İleride Rusya’yı nasıl insani hukuku ihlal etmekle nasıl suçlayacaksınız? ABD’nin koşulsuz desteği acayip en azından…

ABD Hükümeti adeta İsrail’e akın ediyor. Belki Merkez Başkanı da gelir!

Evet ABD’de İsrail’in etkisi büyük. Peki şimdi nasıl sesinizi çıkaracaksınız Rusya’ya? ABD küresel bir güçtür. Ama saygı duyulan bir ülke değil; birçok yerde nefret edilen ülke durumunda.

Batılı ülkelerinin çoğu İsrail’i destekleyen beyanlar yaptı. Ama ABD’den farklı olarak işin harp hukuku veçhesine ve insani felaketine dikkat çekti. Ne de olsa Batı Avrupa ülkeleri Greko-Roman geleneğinden  geliyorlar.

Yukarıda Bosna liderinin AGİT zirve konuşmasından yaptığım alıntı zihnime çakılı kaldı. Begoviç ve Çiller’in arka arkaya yaptığı  konuşmaları hakkında Alman Başbakanı Helmut Kohl herkesin duyacağı şekilde “En iyi konuşmaları iki Müslüman yaptı” demişti. AGİT’in ana konusu o tarihlerde Bosna idi. Daha sonra o zamanki ABD Başkanı bazı harp resimlerini görünce bombalama kararını açıklamıştı. Acaba şimdi Clinton olsa idi ne derdi?

ABD eski Dışişleri Bakanı C. Rice’ın  “yaratıcı yıkım” sözüne inanmamak gerek. Yıkımlar yaratıcı olamaz.

Çözüm İran dahil herkesin İsrail’i tanıması ve barış yapması, İsrail’in de iki devlet formülünü kabul etmesi. İsrail bütün Filistin’i alırsa bir zamanlar Güney Afrika gibi “apartheid” devleti mi olacak?

İki din arasındaki düşmanlığa son vermek gerek.

- Advertisment -