İtalya’da yeni seçilen “sağcı” Giorgia Meloni hükümeti, hem dünyanın hem Türkiye’nin gündeminde. Büyük bir kesim “ne olacak bu İtalya’nın hali?” yaklaşımı içinde. Dünyada Meloni’nin yeni bir faşist mi yoksa sisteme başkaldıran aykırı bir lider mi olduğu tartışılıyor. Bazı İtalyanların ise durumu bu kadar ciddiye almadıklarını, yeni hükümetten kendilerine eğlence çıkarttıklarını görüyoruz. Bu “eğlence”nin odağında özellikle de hükümetteki kadın bakanların olduğu söylenebilir. İnternette bu bakanlarla ilgili birçok “meme” ve “caps” yani komik görsel içerik üretiliyor.
Üç kadın bakan
Elisabetta Casellati, Eugenia Roccela, Anna Maria Bernini… Son İtalyan hükümetindeki bu üç bakan İtalya’da sürekli polemik konusu… Her birinin farklı bir hikayesi ve kendine özgü bir imajı var… Hepsinin, İtalyan muhaliflerinin hedefinde olduğunu ve sürekli onlar üstünden komiklikler, şakalar, iğnelemeler döndürüldüğünü görebiliyoruz. Bu kadınların üçü de 45 yaşındaki başbakan Giorgia Meloni’den büyük olsa da, imajları ve enerjileriyle gençlerin (olumlu veya olumsuz yönde) dikkatini çekiyorlar. Bizdeki ölçütlerle modern ve hatta “siyaset dışı” gibi duran bir havaları var.
Giorgia Meloni’nin siyaset dili
Giorgia Meloni’nin sık kullandığı sözcüklerden biri, “gençler” (giovani) sözcüğü. Ancak daha sık kullandığı bazı sözcükler de var. Mesela nazione yani millet… Mesela Italia… Meloni’nin biraz “Vatan-Millet-İtalya” kıvamında bir siyasi dilinin olduğunu söylemek mümkün. Gerçi Meloni özgürlük sözcüğünü de çok kullanıyor… Neyse biz bakanlara dönelim…
Elisabetta Casellati
Önce Casellati’yle başlayalım. Kurumsal Reform Bakanı Elisabetta Casellati… Kendisi 1946 doğumlu. Başbakan Meloni tarafından “İtalya’yı yükseltmiş kadınlardan biri” olarak tanımlanan Casellati, sürekli saçını yaptırdığı gibi bir izlenim uyandıran ve süslü algılanan bir bakan. İtalya’da senatoya giren ilk kadın olmasıyla ve 2018-2022 arasındaki Senato başkanlığıyla da tanınan Casellati, zengin bir aileden geliyor. Babası, İkinci Dünya Savaşı döneminde (Mussolini karşısındaki) anti-faşist direniş hareketi içinde yer almış ve bu nedenle 1945 yılında hapse de girip çıkmış.
Bakan Casellati’nin oğlu Alvise Casellati, annesi gibi hukuk mezunu olmasına rağmen orkestra şefliği yapıyor. Alvise Casellati, New York Central Park’ta açık hava konserleri düzenleyerek İtalyan operalarını New York gençliğine sevdiren bir müzisyen.
Elisabetta Casellati’ye dönersek… Temel vatandaşlık geliri önerisine karşı çıkmasıyla tepki çeken Casellati, lüks yaşamı seviyor. Yoksullara kayıtsız bir havası var. Devlet kaynaklarını kullanarak lüks yaşam sürmekle suçlanıyor. “Halk aç” diyenlere “O zaman Ryan Air’le uçsunlar” cevabını verdiği şeklinde espriler yapılıyor. Giydiği kürklerden ötürü hayvanseverler Casellati’ye çok tepkili. Oturduğu koltukla aynı renk ve desende giyindiğine dair espriler yapılıyor.
Elisabetta Casellati’ye yöneltilen bir eleştiri de Berlusconi’yle ilgili. Casellati, Berlusconi’yi aklamak için, bir yalana başvurmuş. Berlusconi’nin para karşılığında seks yaptığı iddia edilen 17 yaşında Ruby takma adlı Faslı bir kız vardı. Casellati, bu kızın Hüsnü Mübarek’in yeğeni olduğu şeklinde bir yalanı dillendirerek Berlusconi’yi savunmaya ve hapse girmekten kurtarmaya çalışmış.
Eugenia Roccella
Aile, Doğum ve Fırsat Eşitliği Bakanı Eugenia Rocella’ya gelirsek… Roccella, 1953 Bologna doğumlu. Elisabetta Casselati gibi Eugenia Roccela’nın da anti-faşist olarak adlandırılabilecek bir aile geçmişi var. Roccella’nın aile geçmişinde sol boyut belirgin.
Babası Radikal Parti’nin kurucularından olan ünlü bir sosyalist, annesi de feminist olan Eugenia Roccella’nın kendisi ise koyu bir Katolik olarak tanımlanıyor. Roccella, “Ben bir feministim ve kürtajın bir hak olmadığını feminizmden öğrendim” diyerek kürtaja karşı çıkıyor. Ayrıca tüp bebek uygulamasına da karşı. Şu anki İtalyan hükümetinin büyük bir kısmı gibi o da Berlusconi’nin yanında siyasete başlamış. Roccella, eşcinsel evliliğe ve ötenaziye olumsuz bakıyor. Eugenia Roccella’nın annesi Wanda Raheli ise kadın haklarını savunmasıyla da tanınan Bologna’lı bir ressammış.
Anna Maria Bernini
Üniversite ve Araştırma Bakanı Anna Maria Bernini, Roma’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’deki yemin töreninden attığı instagram story’si nedeniyle okların hedefinde. Pop yıldızı Ambra Angiolini’nin ergenlik yıllarından beri söylediği T’Appartengo adlı (pek ciddi bulunmayan) aşk şarkısındaki “şimdi yemin et”(adesso giura) bölümünü fon müziği olarak kullandığı için tepki çekiyor. Bakanın aşk için edilen bir yemini siyasi bir yeminin müziği olarak kullanması maalesef zekice bir espri olarak yorumlanmadı. Ama kim ne derse desin Bernini adından söz ettirmeyi başardı.
Bernini’nin sosyal medya paylaşımları genel olarak tuhaf ve ciddiyetsiz bulunuyor. Bernini, Senato’nun Draghi hükümetine dair deklarasyonuyla ilgili Facebook paylaşımında, arka plana ejderha fotoğrafı koyarak ve “#Dragarys” diye de bir hashtag kullanarak Dragon (ejderha) sözcüğü ile Draghi sözcüğünün benzerliği üstünden kelime oyunu yapmış. Anna Maria Bernini, 1965 doğumlu. Babası, Berlusconi hükümetinde bakandı. Bernini’nin içinde bulunduğu Meloni hükümetinden ayrıştığı nokta ise eşcinsel evlilik özgürlüğüne olumlu bakması.
Bernini gibi siyasetçilerin sosyal medyayı ve popüler kültürü kullanma şekillerinden ötürü genç kuşağa sempatik gelmeleri beklenebilirdi. Ama gerçeklik pek böyle değil: İtalyan gençler, eski kuşak siyasetçilerin genç gibi davranma çabalarını yapmacık buluyor. O yüzden de bu tarz sosyal medya paylaşımlarına çoğunlukla alaycı tepkiler geliyor. Siyasetteki kuşak çatışması bağlamında İtalya ile Türkiye arasında bu açıdan analoji kurmak mümkün. Tabii İtalyan siyasetçilerin popüler kültürle ilişkilenme şekilleri bizim siyasetçilere oranla biraz daha cesur ve atak.
İtalyan siyaseti
İtalyan siyaseti daha çok erkek egemen ve maço karakteriyle dikkat çeken bir siyasetti. Bu kez farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Değişik kültür ve çevrelerden kadınlar, İtalyan siyasetinde belirleyici hale gelmiş durumda. Bu kadınların sağcı bir siyasi hareket içinde yükselmiş olmaları da duruma ayrı bir boyut katıyor.