Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIRus-Ukrayna harbinde neler oluyor

Rus-Ukrayna harbinde neler oluyor

Cepheden Rusya’ya kötü haberler gidiyor. Ukrayna’nın son günlerde doğuda Kharkiv civarında kaybettiği bazı toprakları ve kasabaları geri aldığı anlaşılıyor. Bundan sonrası için Putin’in önünde üç ihtimal var: Harbi durdurup çekilmek (imkânsız gibi), tam ve kapsayıcı bir hücuma geçmek (zor), yıpratıcı bir uzun savaşa gönül indirmek (en mümkünü).

Kraliçe Elizabeth’in ölümü ve Veliaht Prens Charles’ın Kral olması harbi bir ölçüde -en azından Batı medyasında- arka plana itti. Ancak, önemli gelişmeler oluyor bu harpte. Rusya’nın bir haftada Ukrayna’yı silip süpüreceğini tahmin edenler yanıldı.

Ukrayna’nın son günlerde doğuda Kharkiv civarında kaybettiği bazı toprakları ve kasabaları geri aldığı anlaşılıyor. Herhalde Amerika’nın ve Batılı ülkelerin verdikleri silahların etkisi görülüyor. Kaybedildiği anlaşılan topraklar konusunda Rusya’dan açıklama yok şu ana kadar. Sadece Rus Savunma Bakanlığı’nın 4 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğü açıklaması var. Rusya intikam olarak Ukrayna’da önemli alt yapı tesislerini (su altyapısı gibi) tahrip etmiş.

Rus ordusunda da görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor. Çeçen lider Kadirov bile Rus askeri liderliğini eleştiriyor.

Batılı uzmanlara göre Putin’in önünde üç alternatif var. A) Harbi durdurup çekilmek. Bu hiç olası görülmüyor. B) Yeniden tam, kapsayıcı ve çok büyük bir saldırı. Bu mümkün ama Rusya çok büyük kayıplar verir deniyor. C) Uzun vadeli yıpratma harbi (war of attrition). Bunu akla en yakın olasılık olarak görüyorlar… Yıpratma harbi sadece Ukrayna değil yaklaşan kış dolayısıyla Avrupalı ülkelerin de Ukrayna konusundaki kararlılığını çözmek amacını güdüyor.

Anlaşılan herkesin önünde zor bir kış var. Putin gereksiz bir harbi başlattı. Kendisi dahil herkes zarar görüyor.

- Advertisment -