Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIUzayda Prada, robot Sophia podyumda, Louis Vuitton’dan şaşırtan intihal, Naomi’nin Gözyaşları

Uzayda Prada, robot Sophia podyumda, Louis Vuitton’dan şaşırtan intihal, Naomi’nin Gözyaşları

Moda dünyasından son haberler: “2025’te gerçekleşmesi planlanan ay yolculuğunda astronotlar Prada giyecekler. “Devil Wears Prada” malum, astronotların neyi eksik?” “Hugo Boss Sonbahar-Kış 2023 defilesi ilginç bir şova sahne oldu. Techtopia isimli defilede, ünlü robot Sophia da girişte konukları karşıladı ve en önde oturup defileyi izledi.” “Sarah Burton, 2010’dan beri başında olduğu, 1997’den beri yani bütün kariyeri boyunca çalıştığı Alexander McQueen moda evine veda etti. Son defilenin kapanışını yapan süpermodel Naomi Campbell’ın podyumdaki gözyaşları epey konuşuldu.”

Moda dünyasından gelişmelere Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın planladığı yeni yolculukla başlayalım. Moda ve NASA ne alaka derseniz… 2025’te gerçekleşmesi planlanan ay yolculuğunda astronotlar Prada giyecekler. “Devil Wears Prada”* malum, astronotların neyi eksik? İtalyan moda evi Prada, Axiom Space isimli özel bir firmayla NASA için ortaklaşa üretecekleri giysilere, 110 yıllık tecrübesini konuşturarak, malzeme ve üretim tekniği açısından katkı sağlayacak. Prada’nın bu görevi almasında dünyanın en büyük yelken yarışlarından biri olan America’s Cup için yaptığı özel koleksiyonların da ciddi etkisi var. Yalnız astronotların şal desenli kumaşlar, taşlı tulumlar falan giymelerini de beklemiyoruz tabii; uzayda giyilecek kıyafetlerin oksijen, basınç, ısı gibi etmenlerin kontrolü açısından çok daha farklı teknik gereksinim ve öncelikleri var. Prada, bu tasarımları 2025 başında ayın çevresinde uçması planlanan Artemis 3 için yapacak.

*Devil Wears Prada (Şeytan Prada Giyer), başrollerinde Meryl Streep ve Anne Hathaway’in oynadıkları, 2006 yapımı, modayla alakalı kültleşmiş bir film.

Buzz Aldrin, 1969

Robot Sophia’nın Moda Dünyasına Girişi

Hugo Boss Sonbahar-Kış 2023 defilesi ilginç bir şova sahne oldu. Techtopia isimli defilede, ünlü robot Sophia da girişte konukları karşıladı ve en önde oturup defileyi izledi. Defile öncesinde podyumda yürüyeceğini de anons etmişlerdi ama ne olduysa yürü(ye)medi. 2016’da doğan Sophia’yı Hong Konglu Hanson Robotics firması geliştirdi. Temel odak noktası ve uzmanlığı sosyal ilişkiler, jest ve mimikleri tanıyıp öğrenebilmesi. Sophia, Hugo Boss sayesinde moda dünyasına da adım atmış oldu.

Klasik Boss takım elbiselerinin fütüristik bir ortamda sergilendiği defilede Gigi Hadid gibi ünlü modeller ve Koreli yıldız Lee MinHo da yürüdü. Geleceğin iş dünyasına, robotlar ve insanların muhtemel teşrik-i mesailerine atıflarda bulunan defilenin videosunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/live/haF5CBkfL9E?feature=shared

Robot Sophia, Hugo Boss Techtopia Defilesi girişinde misafirleri karşılıyor.

Louis Vuitton’un çalıntı tasarımları

Nicolas Ghesquière, 2013’ten beri Louis Vuitton’un kreatif direktörlüğünü yapıyor. Fransız-Belçikalı tasarımcının işlerini genelde pek beğenmiyorum. Bu son 2024 İlkbahar-Yaz defilesini izlerken “fena değil, hoş parçalar var, hayret” demiştim ki bir de ne göreyim? Birkaç parçayı resmen Yves Saint Laurent’ın 1987’deki bir ceketinden kopyalamış. Bu düzeyde bir araklamanın nasıl izahı olur akıl alır şey değil, kocaman bir marka bir diğerinin arşivlerine dalıyor, “ilhamını alıp” çıkıyor.

Solda 2024 Louis Vuitton koleksiyonundan, sağda 1987 YSL koleksiyon.

ABD’deki ünlü bir vintage butiğin sahibesi Cherie Balch, kendi portföyündeki bu orijinal tasarım YSL ceketi LV defilesindeki çakmalarıyla birlikte bu videoda paylaştı:

Podyumlar salkım saçak

4 büyük moda haftası (New York, Londra, Milano, Paris) sona erdi ve koleksiyonların çoğunda göze çarpan ortak “trend” püskülün envai çeşidi oldu. Trend kovalamak, “in-out” lafları artık çok out. Zamansız, hatta mümkün olduğunca mevsimsiz giyim revaçta ve bu, bilhassa çevre duyarlılığı açısından önemli. “Aldım, giydim, modası geçti, attım” devirleri geçmişte kaldı, artık (haklı olarak) hoş bakılan bir tavır değil. Yine de ister istemez tasarımlar, temayüller, beğeniler hala birbirinden etkileniyor ve “trend” adı verilen, dönem dönem öne çıkan giyim öğeleri ve ortak ilgi odakları varlığını sürdürüyor. Bu aralar podyumlarda püsküllere, saçaklı drapelere çok rastlıyoruz.

Khaite, Armani, Alexander McQueen, Other Stories, Richard Quinn, Gucci, Tom Ford, The Attico koleksiyonlarından örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

Naomi’den gözü yaşlı veda

Sarah Burton, 2010’dan beri başında olduğu, 1997’den beri yani bütün kariyeri boyunca çalıştığı Alexander McQueen moda evine veda etti. Son defilenin kapanışını yapan süpermodel Naomi Campbell’ın podyumdaki gözyaşları epey konuşuldu. Koleksiyon, Alexander McQueen markasının geçmiş tasarımlarının ve çizgisinin Sarah Burton yorumuyla adeta toplu bir özetiydi. Burton’ın Time dergisinin 2012’de Yılın En Etkili 100 Kişisi Listesine de dahil olmasını sağlayan tasarımlarından akıllarda en çok yer eden birkaçını aşağıda görebilirsiniz.

Sarah Burton tasarımı gelinliğiyle Kate Middleton.
Elle Fanning, Cannes Film Festivali, elbisesi Alexander McQueen

Lady Gaga, “A Star Is Born” filminin galasında Alexander McQueen elbiseyle.

Kaia Gerber, 2022 MET Gala, Alexander McQueen elbisesiyle.

Elif Akyol

https://www.instagram.com/dolcevitaistanbul/

- Advertisment -