Ana SayfaHaberlerDünyaAltı yıl sonra Londralı ‘IŞİD gelini’

Altı yıl sonra Londralı ‘IŞİD gelini’

2015 yılında 15 yaşındayken iki kız arkadaşıyla birlikte Londra’daki okullarını bırakıp Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan ve Britanya’da “IŞİD gelini” olarak tanınan Şamima Begüm, Suriye savaşının 10. yıldönümünde Suriye’nin Kuzey’inde yaşadığı kampta yeni görüntüsü ile ortaya çıktı.

Şamima Begüm, 2015 yılında 15 yaşındayken Londra’daki okulundan iki arkadaşıyla birlikte IŞİD’e katılmak üzere Britanya’dan Suriye’ye gitmişti.

Suriye’ye gittikten 1o gün sonra 29 yaşındaki Hollandalı IŞİD militanı Yago Riedijk ile evlenen Londralı Şamima, İngiltere’de “IŞİD gelini” olarak tanındı. Üç genç kızın Londra’daki okullarını bırakıp IŞİD’e katılması büyük tartışmalara neden oldu.

Şamima Begüm, yıllar sonra 2019 yılında Suriye’nin kuzeyinde bir kampta bulundu. 9 aylık hamile olan Begüm, Britanya’ya dönüp karnında taşıdığı bebekle ülkesinde arkada bıraktığı ailesiyle yeni bir hayata başlamak istediğini söyledi ama IŞİD macerası için pişmanlık bildirmedi.

Begüm’ün yeni doğan bebeği kampta doğum yaptıktan kısa süre sonra öldü.  Begüm, diğer iki çocuğunun da IŞİD yönetimi altında yaşarken öldüğünü anlattı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:4139ca77-fa3e-422d-a75a-42dba229abb2.jpg
Şamima Begüm, 2019 yılında kampta doğurduğu ancak doğduktan kısa bir süre sonra kaybettiği bebeği ile.

Şamima Begüm’ün yaşadıklarından dolayı hiç pişmanlık bildirmemesi İngiltere kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

2019’da dönemin Pakistan orijinli İçişleri Bakanı Sacid Cavid, Begüm’ü ulusal güvenlik gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkardı.

Begüm, bu karara itiraz etmek için ülkeye geri dönmek istediyse de bu talebi de kabul görmedi. Karar itiraz için Britanya’ya dönmesine izin verilmemesinin insan hakları ihlali olduğunu ileri sürdü.  Britanya’ya dönmek için başlattığı hukuk mücadelesi, Britanya Yüksek Mahkemesi’nin geçen Şubat ayında verdiği red kararıyla sonuçlandı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:53da8295-d969-4191-8e9d-3a396870d96c.jpg
Şamima Begüm’ün din değiştirerek IŞİD üyesi olan Hollandalı eşi Yago Riedijk

Yüksek Mahkeme’nin Begüm’ün IŞİD macerası yaşamak için terk ettiği ülkesinde yeni yaşam kurma hayallerini suya düşüren kararı hukuki tartışmalara yol açtı.

IŞİD gelini imajıyla hafızalara kazınan Begüm, Suriye savaşının 10. yıldönümünde Britanya gazetesi The Telegraph muhabirleri tarafından Suriye’nin kuzeyinde yeri açıklanmayan kampta bulundu.

Begüm muhabirlere röportaj yapmayı reddetti ancak yeni imajıyla poz vermeyi kabul etti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:f94bb6d1-d4db-4eb1-8647-65e54ec1b0ee.jpg
Şamima Begüm yeni görüntüsü ile The Telegraph gazetesi muhabirlerine poz verdi.

Begüm’ün eşi Hollandalı Yago Riedijk’in de halen Kürtler tarafından korunan bir kampta olduğu bildiriliyor. Çift en son Şubat 2019’da görüştü. Birlikte Hollanda’da yaşamak istediklerini söylüyorlar.

- Advertisment -