Ana SayfaANALİZLERANALİZ - Fransa İçişleri Bakanı, Le Pen’den daha mı İslamofobik?

ANALİZ – Fransa İçişleri Bakanı, Le Pen’den daha mı İslamofobik?

Geçen hafta Anadolu Ajansı ve TRT World, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in France 2 televizyonunda aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen'i "yeteri kadar İslam karşıtı olmamak"la suçladığını haber yaptı. Videoda gerçekten de Darmanin Le Pen'e bu cümleleri söylemişti. Ama alaycı bir tonda. Fakat bu yanlış aktarıma rağmen Fransa’da 2022 seçimleri Marine Le Pen ve Macron arasında geçecek ve seçimin sonucunu buna benzer İslam ve laiklik tartışmaları belirleyecek. Meltem Marbois yorumluyor.

Marine Le Pen, 2022 seçimlerinde Macron ile ikinci tura kalma durumunda, Macron karşıtı olan ve İslam’a hoşgörülü yaklaşan sol ve aşırı soldan oy çalma hesabıyla dünkü tartışmada İslam dinine nötr bir yaklaşım içinde olduğu imajı vermeye çalıştı. İçişleri Bakanı ise, TV kameraları karşısındaki bu tutumun ikiyüzlülük olduğunu ironik bir dille ifade etmeye çalıştı. Bu ironi, bir iki dakikalık video klibinde anlaşılmıyor. Fransa’nın laiklik anlayışını eleştiren Anglosakson siyaset yorumcuları, programın tamamını izlemeden video klip üzerinden İçişleri Bakanı’nı eleştirdiler. Fransa’da yaşayan ve tartışmanın tamamını izleyen Anglosakson basın mensuplarını da ironiyi açıklamaya çalıştıklarında hükümet sözcülüğü yapmakla suçladılar.

Bu arada, Anglosakson basın mensuplarının bir iki dakikalık klip üzerinden ironi anlaşılmadan yaptıkları yorumlar İslamcı hesaplar tarafından da paylaşılmaya başladı. Sonunda hesaptan hesaba yayılan mesaj Le Pen’in, İslam’a karşı Macron’un bakanından daha hoşgörülü olduğu gibi absürt bir yoruma dönüştü.

Buradaki ana problem şu: Hem Macron hem Le Pen ikinci tura kalma peşindeler. Bu yönde politika izlemeye başladılar. Her ikisini de eleştirel bakmak gerekir ancak bunu bir video klip üzerinden yapmak, fırsatçılara yarıyor.

Seçimlerin ikinci turu 22 Nisan 2022. Pandemiye rağmen başladı seçim kampanyası. Radikal sol lider Melenchon adaylığını açıklayalı bir ay oldu. İkinci turda geçen sefer Macron, Le Pen’i kolaylıkla yendi. 2. tur öncesi yapılan TV tartışmasında Le Pen cumhurbaşkanlığı makamının ağırlığına uygun davranamadı. Pek çok kişi Macron’a Marine Le Pen karşısında ehveni şer seçenek olarak oy verdi. Şimdi Marine Le Pen’in bundan ders almış olduğunu, kendisini daha olgun, saha uzlaşmacı ve toleranslı bir aday olarak konumlamaya çalıştığını görüyoruz. Ama bu partisinin pozisyonu ile çelişiyor. İşte Darmanin’in TV tartışmasında ironik bir ifade ile dile getirmeye çalıştığı nokta da buydu. Darmanin, Marine Le Pen TV stüdyosunda İslam’a karşı toleranslı bir yaklaşım imajı çizmeye gayret ederken, partisi içindeki ağır toplardan daha yumuşak olduğuna işaret etti. Bu ise, programın tamamını izlemeyenler tarafından bilerek ve bilmeyerek Le Pen’in Macron’un partisinden daha yumuşak olduğunu şeklinde çarpıtılarak paylaşıldı. Darmanin’in İslam dini hakkındaki övücü sözleri ile müslüman kadınların örtünme hakkına sahip olduklarına dair sözlerine yer verilmedi. Buna karşılık, Macron da 2. turda karşısında Merkez sağ yerine Le Pen’i görmek istiyor. Son tartışmanın amacı buydu. Fransızları Macron-Le Pen düellosuna alıştırmak.

- Advertisment -