Ana SayfaHaberlerAzledilmeye bir adım daha: “Kongre baskınını kışkırttı”

Azledilmeye bir adım daha: “Kongre baskınını kışkırttı”

Mitch McConnell, Senato Çoğunluk Lideri olarak yaptığı son konuşmada, Başkan Trump'ı 6 Ocak'ta Kongre binasını şiddet kullanarak basan taraftarlarını “kışkırtmakla" suçladı.

Biden’ın kabinesinin Senato’da yapılan onay oturumları sırasında konuşan McConnell, “Şiddete eğilimli kalabalık, yalanlarla beslendi. Başkan ve diğer güçlü insanlar tarafından kışkırtıldılar” dedi.

McConnell konuşmasında, baskın sırasında Kongre’de halkın seçimini onaylamak üzere toplandıklarını; baskının başarılı olmadığını; Biden ve Harris’in yarın “Demokrasinin ön avlusunda” yemin ederek görevlerine başlayacaklarını söyledi.

McConnell, ABD halkının az farkla bölünen bir Senato seçtiğini hatırlatarak, halkın taraflardan hiç birine geniş ideolojik değişiklik yetkisi vermediğini vurguladı. McConnell böylelikle, Biden yönetimiyle karşılıklı pazarlık yoluyla devam etmek istediğinin işaretini verdi.

En acil pazarlık konusu ise Trump’ın Senato’da görülecek azil davasında 2/3 çoğunluk (67 oy) ile görevden alınması. Trump’ın görevden alınabilmesi için 17 Cumhuriyetçi Senatörün onay vermesi gerekiyor. Bu oyları toplayacak kişi ise McConnell.

Trump’ın görevden alınmasından sonra ise Anayasa’nın 14. maddesine göre, Birleşik Devletler’e karşı isyan teşviki suçuyla gelecekte herhangi bir kamu görevine aday olmasının engellenmesi oylanabilecek. Bu takdirde Trump, diğer eski başkanlara verilen istihbarat brifingi gibi bazı ayrıcalıklardan da yararlanamayacak.

- Advertisment -