Ana SayfaHaberlerGazze Savaşı | Kanada: "İsrail'e silah satmayacağız”

Gazze Savaşı | Kanada: “İsrail’e silah satmayacağız”

Bülent Şahin Erdeğer, savaşın, ölümlerin ve açlığın sürdüğü ama haberlerde alt sıralara düşmeye başlayan Gazze’de yaşanan bütün gelişmeleri takip ediyor. Bugün; Kanada İsrail'e silah ihracatını durdurdu; Gazze’de ölü sayısı 32 bine yaklaştı; İsrail, Şifa Hastanesi'ne düzenlenen baskında 50 Filistinliyi öldürdü.

Kanada İsrail’e silah ihracatını durdurdu

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly Salı günü yaptığı açıklamada, Başbakan Justin Trudeau hükümetinin artık İsrail’e silah ihracatına izin vermeyeceğini duyurdu. Pazartesi günü Kanada Avam Kamarası silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu ve Joly, kararın bağlayıcı olmasa da Kanada’nın gelecekteki sevkiyatları durdurma kararı aldığını vurguladı.

Gazze’de ölü sayısı 32 bine yaklaştı

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail güçleri son 24 saat içinde düzenlediği dokuz “katliamda” en az 93 Filistinliyi öldürdü ve 142 kişiyi de yaraladı.

Bu, beş aydan uzun bir süre içinde Filistinlilerin ölü sayısını 31.819’un üzerine çıkardı; 73.934’ten fazla yaralı ve öldüğüne ve moloz altına gömüldüğüne inanılan tahmini 8.000 kayıp var.

BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişine kısıtlama getirmesinin savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

İsrail, Şifa Hastanesi’ne düzenlenen baskında 50 Filistinliyi öldürdü

Her an kıtlığın beklendiği kuzey Gazze’ye ağır bombardıman yeniden başlıyor

İsrail’in hava saldırılarında Filistinli yardım grubu vuruldu: 23 ölü

Yardım malzemeleri ve teslimatlarından sorumlu bir grup Filistinli Salı günü İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki hava saldırılarında vuruldu ve en az 23 kişinin ölümüyle sonuçlandı. 

Suriye’nin doğusunda beş üst düzey İran yanlısı milis komutanı öldürüldü

Suudi televizyon kanalı Al-Hadath’ın Çarşamba günü erken saatlerde, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye’deki İran yanlısı milislerin aralarında bir Hizbullah liderinin de bulunduğu beş üst düzey komutanı, doğu Deyri Zor iline bağlı Meyadin kasabasını hedef alan hava saldırısında öldürüldü. madde. Londra merkezli muhalif savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), daha önce kasabaya üç füzenin ateşlendiğini bildirmiş ve bölgede kimliği belirlenemeyen uçakların gözlemlendiğini eklemişti.

Gush etzion saldırısında 2 İsrail ajanı yaralandı

İsrail ordusu, Batı Şeria’nın Beytlehem kentinin güneyinde yer alan Gush Etzion Yahudi yerleşim birimi yakınlarındaki silahlı saldırıda biri orta, diğeri hafif olmak üzere iki güvenlik gücü mensubunun yaralandığını duyurdu. Salı günü öğleden sonra Gush Etzion bölgesinde düzenlenen silahlı saldırıda yaralanan iki güvenlik personelinin Shin Bet ajanları olduğu belirlendi. Silahlı çatışmaya giren şahsın 30 yaşındaki Ceninli Ziad Humran olduğu belirlendi. Soruşturma devam ediyor.

İsrail’in hava saldırısında 15 kişi öldü

Filistinli sağlık yetkilileri yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin merkezindeki El Nuseyrat mülteci kampındaki bir evi vuran hava saldırısının en az 15 kişinin ölümüyle sonuçlandığını bildirdi.

Sağlık görevlileri, üç katlı çöken binanın enkazı altında gömülü olduğu tahmin edilen yaralılar olduğu için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

ABD, İsrail’e F-35 satışını sonlandırdı

Gazze savaş planına ilişkin gerginlikler artarken ABD, İsrail’e F-35 satışını sonlandırdı

Kongre, 2008’de 2,5 milyar dolarlık F-35 Savaş Uçağı satışı konusunda bilgilendirildi, ancak İsrail, Refah işgaline hazırlanırken bu jetleri ele geçirebilir

İtalya, İsrail’in Refah’taki kara operasyonuna karşı çıktı

Başbakan Giorgia Meloni Salı günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısına karşı olduğunu söyledi. Meloni, Senato’da milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, “İsrail’in Refah’ta, o bölgede kalabalık olan siviller açısından daha da felaket sonuçlar doğurabilecek askeri müdahalesine karşı olduğumuzu yineleyeceğiz.” dedi. Filistin bölgesine insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye yeni deniz koridoru açılmasının bir öncelik olduğunu ekledi.

Blinken altıncı ortadoğu turunda

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana, çatışmaların geçici olarak durdurulması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması yönünde bir anlaşma yapılması için çaba göstermek üzere Çarşamba günü altıncı ziyareti için Orta Doğu’ya dönüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, Blinken’in, Mısır ve Katar’ın bir anlaşmaya ilişkin arabuluculuk yaptığı görüşmelerin yanı sıra Gazze’ye daha fazla yardım sağlama çabalarını görüşmek üzere Cidde’de Suudi liderlerle ve Kahire’de Mısırlı liderlerle buluşacağını söyledi. Katar’da ateşkes görüşmeleri bu hafta yeniden başlıyor. Blinken’in, 7 Ekim’den bu yana önceki bölgesel değişimleri sırasında ABD müttefikine çok sayıda ziyarette bulunmasına rağmen, bu gezide İsrail’i ziyaret etmesi planlanmıyor.

- Advertisment -