Ana SayfaHaberlerİsrail uluslararası insani yardım gönüllülerini vurdu: 7 ölü

İsrail uluslararası insani yardım gönüllülerini vurdu: 7 ölü

ABD merkezli World Central Kitchen Gazzelilere gıda yardımı sağlarken İsrail ordusunun hedefi oldu. 7 insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetti. İsrail güçlerinin bile bile insani yardım konvoyuna saldırması uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

World Central Kitchen (WCK) adlı sivil toplum kuruluşu gönüllüleri Gazze’de açlıktan ölmek üzere olan sivillere yiyecek dağıtımından dönerken İsrail ordusu tarafından vuruldu. Saldırıda yedi yardım çalışanı hayatını kaybetti.

World Central Kitchen, “yardım çalışanlarının, STK logosunu taşıyan iki zırhlı araçla ve korumasız bir otomobille çatışmasız bir bölgede” seyahat ettiğini açıkladı.

Açıklamada “Kuruma ait araçların İsrail ordusu ile koordineli hareket etmesine rağmen, konvoy, ekibin deniz yoluyla Gazze’ye getirilen 100 tondan fazla insani gıda yardımını boşalttığı Deyru’l Balah deposundan ayrılırken vuruldu” ifadelerini kullandı.

STK’nın basın açıklamasında “öldürülenlerin arasında ABD-Kanada çifte vatandaşının yanı sıra Avustralya, Polonya, İngiltere ve bir Filistin vatandaşının bulunduğunu” ifade edildi.

World Central Kitchen CEO’su Erin Gore ise yaptığı açıklamada, “Bugün İsrail ordusunun hedefli saldırısı nedeniyle bizlerin (World Central Kitchen ve dünyanın) güzel hayatları kaybetmesinden dolayı kalbim kırıldı ve dehşete düştüm” dedi.

Gore, “İnsanları beslemeye duydukları sevgi, insanlığın her şeyin üstünde olduğunu göstermek için gösterdikleri kararlılık ve sayısız yaşamda yarattıkları etki sonsuza kadar hatırlanacak ve değer verilecek” diye ekledi.

İsrail ordusu ise “bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürüttüğünü” açıkladı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntüler Deyru’l Balah kentindeki hava saldırısının ardından WCK yelekleri giyen çok sayıda kurbanın kanlı cesetlerini gösteriyor.




Bir kişi, Dünya Merkezi Mutfağı’ndaki yardım çalışanlarının hava saldırısında öldürüldüğü araca bakıyor  Ahmed Zakot/Reuters

World Central Kitchen, ölümcül saldırının ardından faaliyetlerini duraklattığını ve Gazze’deki operasyonlarının geleceğini değerlendirdiğini açıkladı.

2,2 milyon insanın yeterli yiyecek bulamadığı ve yardım kuruluşlarının, İsrail’in yardımları kısıtlaması nedeniyle nüfusun yarısının açlık ve kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyardığı Gazze’de, son derece ihtiyaç duyulan gıdayı sağlayan az sayıdaki yardım kuruluşundan biri.

Uydu görüntüleri bombalanan her WCK aracı arasındaki mesafeyi gösteriyor.
İkinci araç, ilk araçtan kurtulanları kurtardıktan sonra bombaland. Üçüncü araç ise ikinci araçtan kurtulanları kurtardıktan sonra vuruldu.

World Central Kitchen’ın kurucusu Andrés, X hesabında olay üzerine şu mesajı yayınladı: “Bugün @WCKitchen, İsrail ordusunun Gazze’deki hava saldırısında birçok kız ve erkek kardeşini kaybetti. Kalbim kırıldı ve aileleri, arkadaşları ve tüm WCK ailemiz için yas tutuyorum.

İsrail hükümetinin bu ayrım göz durdurması gerekiyor. İnsani yardımları kısıtlamayı bırakması, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeyi bırakması ve gıdayı silah olarak kullanmayı bırakması gerekiyor. Bunlar insanlar melekler… Ukrayna’da, Gazze’de, Türkiye’de, Fas’ta, Bahamalar’da, Endonezya’da onlarla birlikte görev yaptım. Onlar meçhul değiller, isimsiz değiller.”




Avustralya uyruklu Lalzawmi “Zomi” Frankcom (solda) öldürüldüğü doğrulananlar arasındaydı 

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, saldırıda öldürülen Avustralyalı insani yardım gönüllüsünün adını Lalzawmi “Zomi” Frankcom olduğunu kamuoyu ile paylaştı.

“Zomi, Avustralya’da orman yangınları sırasında insanlara yardım etmek için gönüllü olan biri” ifadelerini kullanan Albanese, Zomi için “Gazze’de büyük yoksunluk çeken insanlara bir hayır kurumu aracılığıyla yardım sağlamak için yurt dışında gönüllü olarak çalışan biri” dedi.

“Avustralya, yardım çalışanlarının ölümleriyle ilgili tam sorumluluk bekliyor ki bu kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullanan Başbakan Albanese, Avustralya hükümetinin İsrail hükümetiyle doğrudan temasa geçtiğini ve Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’in Avustralya büyükelçisinden bir “telefon görüşmesi” talep ettiğini söyledi.

ABD’den ilk tepki

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Gazze’de WCK yardım çalışanlarının ölümüne neden olan saldırıdan dolayı üzgünüz ve derin bir endişe duyuyoruz. İnsani yardım çalışanları umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımları ulaştırırken korunmalıdır ve İsrail’i yaşananları hızla soruşturmaya çağırıyoruz” dedi.

WCK İsrail ordusu ile “koordineli” çalışıyordu

World Central Kitchen, 2010’da Haiti’yi harap eden deprem, Porto Riko’yu kasıp kavuran Maria Kasırgası, Güney Kaliforniya’yı kasıp kavuran orman yangınları ve Venezüella sınırında yoğunlaşan mülteci krizi sonrasında binlerce kişiye gıda yardımını koordine etmesiyle kamuoyunda tanındı. Kurucu Andres, İspanyol-Amerikalı bir şef, restoran işletmecisi ve yemek kitabı yazarı. Washington DC’deki avangart restoranı ‘Jose Andres’in mini barı’ iki Michelin yıldızına sahip. 2015 yılında Başkan Barack Obama tarafından Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası ile ödüllendirildi.

WCK, Rusya’nın 2022 işgalinden bu yana Ukrayna’da on milyonlarca yemek servis etti. STK, Mart ayında Güney Kıbrıs’tan deniz koridoru yoluyla Gazze’ye yapılan ilk yardım sevkiyatında yer almıştı. 332 tonluk gıdayı taşıyan ikinci bir WCK deniz yardımı sevkiyatının bu hafta başında Gazze’ye ulaşması bekleniyordu.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, Mart ayında Gazze’ye 200 tonluk gıda yardımı gönderilmesine yönelik bir girişime öncülük etti; Bu insani yardım operasyonu Filistin bölgesine yapılan ilk deniz yoluyla sevkiyat. STK’nın sevkiyatı İsrail ordusu ile koordinasyon çerçevesinde uygulanıyordu.

Sevkiyat, World Central Kitchen’ın yüzbinlerce insanın kıtlığın eşiğinde olduğu Gazze Şeridi’nde dağıtmayı planladığı 500 bin öğün yemek için yeterli malzemeyi içeriyordu.  

- Advertisment -