Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail’deki facia ‘ilahi emir’miş ve kaçınmak için kadınlar daha iffetli olmalıymış

İsrail’deki facia ‘ilahi emir’miş ve kaçınmak için kadınlar daha iffetli olmalıymış

İsrail’deki Ultra-Ortodoks cemaatin önde gelen din adamlarından Haham Chaim Kanievsky, geçen hafta Lag Ba’Omer kutlamaları sırasında güvenlik önlemlerine uyulmadığı için çıkan ve 45 kişinin hayatına mal olan izdiham için “ilahi emir” yorumunu yaptı.

Haham Kanievsky, İsrail’in yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Meron Dağı faciasıyla ilgili ilahi kararın nedeninin bilinemeyeceğini söyledi ve bu karara karşı kadınları göreve çağırdı: Daha iffetli olun.

Haham Kanievsky

93 yaşındaki Haham Kanievsky’nin, oğlu Haham Yitzhak Shaul Kanievsky’nin sorularına verdiği cevaplar, dün Ultra-Ortodoks Yated Neeman gazetesinde yayımlandı.

Haham Yitzhak Shaul yazısında, cemaat mensuplarının kendisinden geçen hafta Meron Dağı’ndaki felaketin neden meydana geldiğini babasına sormasını rica ettiklerini söylüyor.

Oğul Shaul’un aktardığına göre Haham Kanievsky bu soruya “İlahi bir emirdir ve nedenini bilemeyiz” cevabını veriyor ve şöyle devam ediyor:

“Ona neyin düzeltilmesi gerektiğini sordum ve efendimiz, Tevrat’ın yorumcusu  cevap verdi: ‘Kendimizi Tevrat’ta güçlendirmeli ve Tevrat’ın çalışmasında sebat etmeliyiz.’ Bunu birkaç kez tekrarladı ve ‘Kadınlar daha iffetli olmak için gayret göstermelidir’ dedi.”

Kanievsky’nin oğluna göre, babası insanların yemekten önce ritüel olarak el yıkama yasaları konusunda yeterince gayretli olmadıklarını ve insanların Tanrıya yakınlık hissetmek için daha fazla konsantrasyona sahip olmaları gerektiğini de söyledi.

Hükümet görevlilerinin Lag Ba’Omer kutlamaları sırasında alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin bir plan yapmasına rağmen bu planın neden uygulanmadığının tartışıldığı İsrail’de, Haham Kanievsky’nin nedeni bilinmeyen ilahi emirlere karşı kadınları daha iffetli olmaya çağırması özellikle seküler kadınların tepkisiyle karşılaştı.

- Advertisment -