Ana SayfaHaberlerİsrail’den İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne suikast saldırısı: Kudüs Gücü’nün Lübnan sorumlusu tuğgeneral öldürüldü

İsrail’den İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne suikast saldırısı: Kudüs Gücü’nün Lübnan sorumlusu tuğgeneral öldürüldü

İsrail, İran’ın Şam Büyükelçiliği ek binasını bombaladı. En az beş kişinin öldüğü suikast saldırısının hedefindeki isim İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Muhammed Rıza Zahedi’ydi. Saldırıda ölen Tuğgeneral, Kudüs Gücü'nün Lübnan sorumlusuydu, Hizbullah'a İran’dan silah sevkiyatının koordinasyonunu yapıyordu.

İsrail güçleri daha önce Şam dışındaki askeri bölgeleri vursa da bu sefer kentin en merkezî bölgesi olan büyükelçiliklerin bulunduğu Mezze’yi hedef aldı. Mezze bölgesinde uluslararası misyonların, büyükelçiliklerin ve diplomatların konutları bulunuyor.   

Gözlemciler, Rusya’nın Suriye hava sahasını İsrail’e açmasının zımnen Moskova’nın Tel Aviv’e göz yumduğu şeklinde yorumluyor.

İran devlet medyası ve Suriyeli yetkililere göre İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında en az beş kişi hayatını kaybetti.

Saldırıyla yıkılan binanın enkazının önündeki bir direğe İran bayrağı asılırken, Suriye ve İran dışişleri bakanları da olay yerinde görüldü.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad “terörist saldırıyı” kınadı.

Suriye devlet haber ajansı SANA’nın aktardığı açıklamasında Mekdad, “Şam’daki İran konsolosluk binasını hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne neden olan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Saldırıdan yara almadan kurtulan İran Büyükelçisi Hüseyin Akbari, saldırıda en az beş kişinin öldüğünü ve Tahran’ın tepkisinin “sert” olacağını söyledi.

İsrail’in nokta atışı saldırısında hedef alınan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi İran İslam Devrim Muhafızları’nda görev yapan üst düzey bir subaydı. Zahedi daha önce İran Hava Kuvvetleri ve Kara Kuvvetlerini komuta ettikten sonra Kudüs Gücü’nün Lübnan sorumluluğuna atandı. Kudüs Gücü’nün üst düzey komutanları arasında sayılan Zahedi Kudüs Gücü’nün Hizbullah ve Suriye istihbarat servisleriyle irtibat görevini üstlendi. Zahedi, Hizbullah’a İran’dan silah sevkiyatının koordinasyonunu yapıyordu.

Zahedi, BM Güvenlik Konseyi’nin 24 Mart 2007 tarihinde, 1737 (2006) sayılı kararı uyarınca yaptırımlara uğrayan üst düzey isimler listesindeydi.

- Advertisment -