Ana SayfaANALİZLERKraliyet ailesi ile magazin basını arasındaki sessiz sözleşme

Kraliyet ailesi ile magazin basını arasındaki sessiz sözleşme

Guardian yazarı Marina Hyde’a göre, Kraliyet ailesi ile magazin basını arasında nesiller boyu devam eden sessiz sözleşme, Britanya halkına büyük bir iştahla tükettiği dram malzemesi sunuyor. Marina Hyde, Meghan’ın gelinlikle kiliseden çıkışını görmek için saatlerce nöbet tutan bir kadının, kucağında hem üç ayrı magazin gazetesi tuttuğunu hem de magazin basınının Meghan’a yaptığı haksızlıklardan şikâyet ettiğini anlatıyor.

Britanya’nın sol eğilimli gazetesi Guardian’ın yazarlarından Marina Hyde, mükemmel bir oksimoron örneği olarak gösterdiği “21. yüzyıl monarşisi” tanımının, “4. yüzyılda beyin cerrahisi”nden bahsetmekten daha anlamlı olmadığını; Kraliçe’nin ancak başında kendisi varsa işleyebilecek bir kurumu yönettiğini; Saray’da Kraliçe’den sonra fırtınalar kopacağını yazdı.

Veliaht Prens Charles, Kraliyet ailesi oğlu Prens Harry’nin ırkçılık suçlamaları ile sarsılırken dün Twitter hesabından bol bol siyah Britanyalılarla konuşurken çekilen fotoğraflarını paylaştı.

New York Times ise Windsor hanedanının kurumsal yapısı nedeniyle bir aile gibi işlev göremediğini ileri sürdü.

Harry ve Meghan, Oprah Winfrey röportajında Kraliyet ailesinden “Şirket” olarak bahsetti. İşin ilginç yanı, Windsor hanedanının, aile değil bir şirket olduğunu ilk kez dile getiren, yine aileye dışardan katılan ve ilk başlarda uyum sorunları yaşayan Edinburgh Dükü Prens Philip olmuş.

Saray; özel sekreterler, iletişim danışmanları, nedimeler, şoförler, uşaklar, hizmetliler, bahçıvanlar ve Saray’ı çekip çeviren diğer tüm kişileri kapsayan, Kraliyet ailesi mensuplarının yaşadıkları hayatın çok ötesine geçen bir kurum. 

Saray’da, Kraliçe’nin ev sahipliği yaptığı düzinelerce ziyafet, bahçe partileri ve devlet yemekleri için büyük bir ikram işletmesinden, kurumsal tarzda bir halkla ilişkiler aygıtına kadar her şeyi yöneten 400’den fazla çalışan bulunuyor.

“Şirket: Windsor Evinin Sorunlu Hayatı” kitabını yazan Kraliyet tarihçisi Penny Junor, aile ve kurum arasında ayrım yapmanın zor olduğunu söylüyor. Aile üyeleri, ebeveynlerini veya çocuklarını akşam yemeğine davet etmek gibi kişisel görevler için özel sekreterler kullanıyor. Junor’a göre, Windsor hanedanı birbirleriyle iletişimi iyi olan bir aile değil ve birbirlerinin arkasını kollamakta da yetenekli sayılmazlar.

Harry ve Meghan da röportajda zor zamanlarında aile sıcaklığı yerine soğuk bir bürokrasi ile karşı karşıya kaldıklarından, magazin basınında haklarında çıkan itibarsızlaştırıcı haberler karşısında korumasız bırakıldıklarından yakındılar.

The Guardian: Saray ırkçılık tartışmasına cevap verdi: “Bunu aile içinde halledeceğiz”

Yine Marina Hyde’a göre, ailenin varlığını sürdürmesinde önemli rol oynayan magazin basını ile aile arasında nesiller boyu devam eden sessiz sözleşme, Britanya halkına büyük bir iştahla tükettiği dram malzemesi sunuyor.

Marina Hyde, Meghan’ın gelinlikle kiliseden çıkışını görmek için saatlerce nöbet tutan bir kadının, beklerken kucağında hem üç ayrı magazin gazetesi tuttuğunu hem de magazin basınının, Meghan’a yaptığı haksızlıklardan şikâyet ettiğini anlatıyor.  

Aile üyeleri hayatlarının bir döneminde magazin basını ile sorunlar yaşasalar bile zamanla bu ilişkileri yönetmeyi öğreniyorlar. Meghan’dan da bunu beklediler ancak annesini magazin basını yüzünden kaybettiğini düşünen Harry’nin eşini koruma altına alma refleksi ile önce şirketi terk edeceğini sonra da  Oprah Winfrey basın imparatorluğu yardımıyla nükleer düğmeye basabileceğini öngöremediler.

Buckingham Sarayı’ndan Kraliçe adına dün yapılan açıklamada, röportaj öncesinde genç çiftin röportajda anlattıkları sorunların bütün boyutlarının farkına olmadıkları ifade ediliyor. Bu, aile üyeleri arasındaki iletişimsizliğin kurumsal iletişim yoluyla itirafı. 62 kelimeden oluşan kısa açıklamada 3 kez aile kelimesine yer verilmiş. Üzüntü ve sevgi gibi aile ilişkileri terminolojisine ilişkin kelimeler kullanılmaya dikkat edilmiş. Sorunların aile içinde halledileceği vurgulanmış. Harry, Meghan ve Archie’nin her zaman çok sevilen aile üyeleri olduklarını belirtmeye gerek duyulmuş. Bu aile iletişimini basın danışmanları aracılığıyla yapmaları, aile ve kurum kimliklerini ayırmakta zorlananların sadece Meghan ve Harry olmadığını gösteriyor. Açıklamadaki en önemli unsur ise, ırkçılık suçlamasının inkâr edilmemesi ve ciddiye alındığının belirtilmesi. İnkâr edildiği takdirde Harry ve Meghan’ın isim açıklayabileceğinden korkulduğu anlaşılıyor.

Prens Charles, oğlunun kendisine maddi yardım yapmadığı suçlaması karşısında hayal kırıklığına uğradı.

Buckingham Sarayı açıklamasıyla aynı günde Prens Charles’ın çevresinden sızan bilgiler ise, sorunun aile içinde halledilmesinin zamana bırakıldığı izlenimini veriyor. Prens Charles oğlunu doğrudan aramayı tercih etmiyor. Bunun yerine çevresinden bir yetkiliye Evening Standard gazetesi üzerinden açıklama yaptırtarak, “sert darbe” olarak nitelediği röportajın yarattığı hasarı kontrol etme girişiminde bulunuyor:

“Prens Charles, Harry ve Meghan’ın söylediği her şeyden hayal kırıklığına uğradı.  Prens, bu ülkenin çeşitliliğinden gurur duyuyor ve çeşitliliğin Britanya’nın modern toplumunun en büyük gücü olduğuna inanıyor.”

Açıklamada ayrıca, Harry ile ilişkiler konusunda zamanın en büyük ilaç olduğu umudu dile getiriliyor.

- Advertisment -