Ana SayfaHaberlerDünyaMyanmar’da ordu Silahlı Kuvvetler Günü’nde katliam yaptı

Myanmar’da ordu Silahlı Kuvvetler Günü’nde katliam yaptı

Myanmar’da her 27 Mart, Japon ordusuna karşı direnişin yıldönümü olarak kutlanıyor. Fakat bu yıl ordu zafer gününde kendi halkına karşı katliam yaptı. Cunta’nın bugünkü kanlı bilançosu: Çocuklar da dahil olmak üzere sivil halktan en az 89 can kaybı.

Myanmar’da her yıl 27 Mart’ta düzenlenen Silahlı Kuvvetler Günü resmi geçit törenlerinden önce, dün devlet televizyonundan halka darbe karşıtı gösterilerine devam etmeleri halinde başlarından ve sırtlarından vurulacakları uyarısı yapıldı.

Ülkenin 40 şehrine yayılan gösteriler bu uyarıya rağmen devam edince, Myanmar kan gölüne döndü. Cunta, bugün (27 Mart) çocuklar da dahil olmak üzere sivil halktan en az 89 kişiyi öldürdü.

Yakınları, Yangon’da dün öldürülen 17 yaşındaki Kyaw Htet Aung’un cenazesi başında yas tutarken.

ABD, İngiltere ve AB yetkilileri ülkedeki şiddeti kınadı.

İngiltere Büyükelçisi Dan Chugg yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçleri silahsız sivilleri vurarak şereflerine leke sürdüler” dedi. 

Bugünkü sivil katliamıyla birlikte, 1 Şubat darbesinden bu yana protestoların bastırılması sırasında öldürülenlerin sayısı 400’ün üzerine çıktı.

BBC’ye konuşan bir gösterici, “Bizi evlerimizde bile kuşlar veya tavuklar gibi öldürüyorlar” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Asya’daki müdür yardımcısı Phil Robertson, yaşananları, “şok edici, korkunç, barbar ve kabul edilemez. Bugünün en kanlı gün olduğu açık” diye tanımladı.

Yerel haber sitesi Myanmar Now, ölü sayısını 90’dan fazla olarak açıkladı.

Myanmar ordusunun 1945’te Japon işgaline karşı direniş başlattığı 27 Mart, her yıl ülkede Silahlı Kuvvetler Günü olarak kutlanıyor.

- Advertisment -