Ana SayfaHaberlerÖZEL HABER | AA’nın “Türkiye’den İsrail’e giden çelik...

ÖZEL HABER | AA’nın “Türkiye’den İsrail’e giden çelik Filistinler için önemli” haberinde konuşan Filistinli tüccar, İsrailli eski Gazze valisinin ortağı

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik ekonomik kısıtlamalar ilan etmesinden bir gün önce Anadolu Ajansı, “Filistinli tüccar, Türkiye'den çelik ve diğer ürünlerin ithalinin Filistinliler için önemini değerlendirdi” başlıklı bir haberle İsrail ile ticaret eleştirilerine cevap vermişti. Ajansa konuşan Filistinli tüccar Batı Şeria'nın en büyük çelik tüccarı Mahmud el-Veher’di. Veher’in şirketinin tanıtımının Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilerle ilişkilerini yöneten İsrail ordusu birimi COGAT’ın resmi sayfasında yapıldığı ortaya çıktı. Videoda Filistinli tüccar Veher ile işbirliklerini anlatan kişi ise İsrail istihbarat Bakanlığı’nda danışman olarak çalışan Albay Grisha Yakubovich. 28 yıl İsrail ordusunda görev yapmış Yakubovich’in eski görevlerinden biri de 1994’te İsrail çekilmeden önce Gazze’nin mülki idareciliği.

Türkiye’nin İsrail’le ticaretindeki en büyük kalemlerin başında çelik ve çimento geliyor. Anadolu Ajansı (AA) 2022’de yaptığı haberde bu verileri açıklamıştı.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/israilin-celik-tercihi-turkiye-oldu/2688692

Ajansın 19 Eylül 2022 tarihli haberine göre “Türk çeliği İsrail pazarının yüzde 65’ine sahip” 

Türkiye’nin İsrail’e yönelik çelik ihracatının 7 Ekim 2023’te başlayan savaş sonrası da devam etmesi kamuoyunda bir çok eleştiriye sebep olmasının ardından, AA 8 Nisan’da aynı konuda bir haber yaptı:

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistinli-tuccar-turkiyeden-celik-ve-diger-urunlerin-ithalinin-filistinliler-icin-onemini-degerlendirdi/3186233#

Haberin ana mesajı, İsrail’e yönelik çelik ihracatının Filistinlilere yapıldığı iddiasıydı. Bu iddiaya destek olarak da Batı Şeria’nın en büyük çelik tüccarı Mahmud el-Veher ile görüşülmüştü. Habere göre Veher, “Türkiye’den yıllık bazda 130 ile 150 bin ton arasında çelik ithal ettiklerini ve bunları İsrail limanları ve gümrüklerinden geçirmek zorunda olduklarını belirtmişti.”

Peki, kimdi çelik tüccarı Filistinli Veher?

İsrail’den iş birliği tanıtım videosu

Google’da arama yaptığınızda Veher’in işletmesinin tanıtıldığı, ticari işlerinin anlatıldığı bir video karşınıza çıkıyor.

Videonun yayınlandığı X hesabı, İsrail Bölgelerdeki Hükümet Çalışmaları Koordinasyon Birimi’nin (COGAT) resmî Arapça hesabı.

COGAT, İsrail yönetiminin işgali altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’deki yerel halk ile ilişkilerini koordine eden, İsrail ordusuna bağlı bir birim.

Videoda, Veher’in ticari çalışmalarını öven ve onunla yaptıkları işbirliğini anlatan kişi ise çok dikkat çekici.

İsrail ordu istihbaratında danışman olarak çalışan, eski COGAT Sorumlusu Albay Grisha Yakubovich.

Videoda Albay Yakubovich, Filistinli tüccar Veher ile tokalaşıyor, sohbet ediyor ve işbirliğini anlatıyor:

“Ne onlar bir yere gidiyor ne de biz

Onlar da burada yaşayacak, bizler de…

Bizi birleştiren bir ekonomi altında birlikte yaşamanın yollarını aramamız gerekiyor

Çimento işi buna harika bir örnek.

İki ekonomiyi nasıl birleştirebiliriz? Bu insanları da bir araya getirebilir mi?

El Wahar bunun en güzel örneği.

Mühendislerimiz buraya geliyor, çimento da buraya geliyor

Varlığımız belirginleşiyor,

Ürettikleri kaldırım taşı ve kesme blokların kalitesi Batı Şeria’nın en iyisi konumunda.

Ve bence en nihayetinde Filistin ekonomisini geliştirmekte muvaffak olacak.”

Yakubovich’in linkedin sayfasındaki profiline göre, 7 yıldır Mossad ve Shabak’ın da bağlı olduğu İsrail İstihbarat Bakanlığı’nda danışman olarak çalışıyor.

28 yıl İsrail ordusu IDF’de çalışmış.

COGAT dışında, 1994 öncesinde İsrail henüz Gazze’yi işgal ederken, Gazze’nin İsrail ordusu adına mülki idareciliğini yürütmüş.

- Advertisment -