Ana SayfaHaberlerPORTRE | 33 yaşındaki Midyatlı Muhammed, şifacılık ve menkıbeler ile nasıl meşhur...

PORTRE | 33 yaşındaki Midyatlı Muhammed, şifacılık ve menkıbeler ile nasıl meşhur oldu?

Mardin ve çevresinde faaliyet gösteren Kadiri-Rufai şeyhlerinden 33 yaşındaki Muhammed Bütün, sosyal medyada “edep” için annesinin karnında 4 yıl bekleyip doğmayan mezhep imamlarını, kendi cesedini yıkayan şeyhleri, Ramazan’da annesini emmemiş şeyhlerin kerametlerini anlattığı videolarla konuşuluyor. İsmailağa medreselerinden yetişen Bütün, Suriye’den göç eden bir Rifai şeyhi olan Ali es-Sebsebi’yi il il dolaştırıp mürit toplayan Bütün, Rıfai tarikatının geleneksel gücü ile İsmailağa ve Menzil’in imkanlarını birleştirmeyi başardı.

Kendisini Seyyid Muhammed el-Mardini er-Rufai olarak tanıtan Muhammed Bütün 1991’de Mardin’in Midyat ilçesinin Kartmin köyünde doğdu. İlköğretim tahsili sonrası okulu bırakan Bütün babasının 2003’te trafik kazası sonucu ölümünün ardından çeşitli işlerde çalıştı. Daha sonra İstanbul’a göç eden Bütün burada İsmailağa tarikatına girdi.

Mahmud Ustaosmanoğlu’nun öğrencilerinden Ali Kara’nın medresesine gitti. 20’li yaşlarında Hz. Muhammed’in saç ve sakalını sergileme törenlerini yöneterek adını duyurdu.

30’lu yaşlarına geldiğinde ise Bütün, Cübbeli Ahmet olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü ile beraber hareket etmeye başladı.

Şifa turnesi

Bütün’ün popülaritesi IŞİD terör örgütünün 2013-2014 tarihlerinde Halep kırsalını ele geçirmesi üzerine 2015’te Türkiye’ye sığınan Şeyh Ali es-Sebsebi ile yolları kesişmesi ile artıyor.

Sebsebi ailesi Rıfai tarikatının en önemli kollarından. Türkçesi olmayan Ali es-Sebsebi’yi il ildolaştırıp mürit toplayan Bütün, Rıfai tarikatının geleneksel gücü ile İsmailağa ve Menzil’inimkanlarını birleştirmeyi başardı. Sebsebi çocuğu olmayanlara, sıkıntıda olanlara şifa dağıttığını, insanların kalplerinden geçenleri bildiği geleceği bildiğini iddia ediyor. Sebsebi,Türkçe bilmediği için tercümanlığını yapan Bütün, Cübbeli Ahmet’in de sponsorluğunda özellikle Suriyeli sığınmacılar arasında tarikatını yaymaya çalışıyor. İkili, Evlad-ı Resul İlim ve İrfan Derneği adı altında Türkiye’nin bir çok ilinde Rıfai tekkesi açtı. Bu tekkelerde vaazlar veren Muhammed Bütün ayrıca İslam Tarihi uzmanı İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Azimli’ye karşı suç duyurusu ile de adını duyurmuştu.    

9 Şubat 2022’de Akademisyenin yazdığı bir kitabında “Hz. Muhammed’e hakaret ettiğini”iddia ederek Çağlayan Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yaparken yanında Menzil Tarikatı temsilcileri yer alıyordu.

Öte yandan Evlad-ı Resûl İlim ve İrfan Derneği kurucularından Muhammed Bütün’ünvaazları sosyal medyada dikkatleri çekiyor.

Çocuklarınızı bize teslim edin

Bütün, Yağmur, Kaya gibi isimleri olan çocukların cehennemden en son çıkarılacağını anlatarak, ‘Çocuğuna din eğitimi vermek babanın görevidir. Eğer babası din eğitimini veremiyorsa çocuğunu kendini bu işe adamış olan seydalara, şeyhlere, alimlere, mürşidi kamillere teslim etmelidir’ dedi.

Çocuğuna ticaret öğreten babaların sonunun kötü olacağına dikkat çeken Bütün, seydalar, şeyhler, alimler ve mürşidi kamillerden eğitim almayan çocukların annesini, babasını huzurevine atacağını söyledi.

‘Anne karnında konuşan Şeyh’

Başka bir konuşmasında tarikatlarının kurucusu Ahmed Rıfai’nin ‘Daha anne karnında konuşmaya başlıyor. Annesini emdiği dönemde Ramazan ayında oruç tutuyor. Ramazan boyunca annesini emmiyor.

‘İmam Şafii 4 yıl annesinin karnında bekledi’

Bütün kendi bölgesinde ve İstanbul’a göç eden Mardinliler arasında etkin olsa da Türkiye’nin en büyük tarikatlarından Menzil cemaatinin himayesinde bölgede faaliyet gösteriyor. Öyle ki Bütün, 16 Nisan’da Şeyh Muhammed Saki’yi ziyaret ederek elini öptü. 

Bütün son olarak papağanlı zikir görüntüleri ile gündeme geldi:

Bütün’ün herhangi bir İslami ilimler dalında uzmanlığı bulunmuyor. Vaazlarında anlattığı menkıbe ve rivayetlerin ise temel İslami kaynaklarda yer almaması bir başka eleştiri konusu. Ancak Bütün’ün 33 yaşında ulaştığı ayrıcalıklar dikkati çekiyor. Örneğin korumalı, çakarlıson model araç konvoyu ile seyahat edip müritleri tarafından pop star gibi karşılanıyor. 

- Advertisment -