Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Esad’ın kuzeni ve oğlunu kim öldürdü? Rejim içi...

ANALİZ | Esad’ın kuzeni ve oğlunu kim öldürdü? Rejim içi hesaplaşmanın sebebi uyuşturucu mu?

Suriye devlet başkanı Beşşar Esad’ın kuzeni Harun Esad ve oğlu, Esad aşiretinin kalesi Lazkiye’nin Kardaha ilçesinde evlerinde uğradıkları suikast sonucu öldürüldü. Sosyal medyada dolaşıma çıkan haberlere göre Beşşar Esad’a yönelik de başarısız bir suikast girişimi oldu. Peki bu haberler ne kadar doğru? Esad yanlısı siteler olayların arkasında İsrail’in olduğu propagandasını yayıyor. Başka bir iddiaya göre ise bu Esad ailesi içinde bir çatışma ve çatışmanın merkezinde uyuşturucu ticareti var.

Şam rejiminin istihbarat servisi el-Muhaberat’ın servis ettiği düşünülen ve dolaşımda olan bir habere göre, Harun Esad ve oğlu, Esad aşiretinin kalesi Lazkiye’nin Kardaha ilçesinde evlerinde maskeli bir grup tarafından öldürüldü. İddiaya göre suikastı yapan maskeli grup Beşşar Esad’a bağlı. İddiaya göre Beşşar Esad, Lazkiye’de El Ahras aşiretinin nüfuzunu genişletmek istediği için düzenlendi. Aynı iddialara göre Harun Esad öldürüldükten sonra Beşşar Esad’a tepki olarak Muhaberat içerisindeki Harun Esad kanadı Beşşar Esad’a yönelik başarısız bir suikast girişimi düzenledi.

Bir başka iddiaya göre tüm bu suikast haberleri, Esad rejimi tarafından İsrail karşıtlığını güçlendirmek için uyduruldu. İsrail-İran geriliminin arttığı bir bağlamda, Esad’ın da hedef alındığı algısı Şam rejimi taraftarlarınca vurgulanıyor.

Uyuşturucu çatışması mı?

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi UNODC, “Çatışma ve yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığının bağı”, Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim (2016) raporuna göre Şam rejimine bağlı Muhaberat grupları dünyadaki Captagon trafiğinin rotalarında söz sahibi.

Sayılarının 9-10 bin civarında olduğu ifade edilen Şebbiha milisleri, Münzir Esad, Hilal Esad, Harun Esad, Emir Esad, Hafız Esad, Ali Esad, Muhammed Esad, Samer Esad, Wassim Esad, Suvar Esad ve Fevaz Esad tarafından komuta edilmekte.

Suriye iç savaşında sivillere yönelik terör eylemleri düzenleyen bu paramiliter grupların her biri ayrıca Suriye ve Lübnan’da üretilen Captagon haplarını Irak ve Ürdün üzerinden Türkiye ve Avrupa devletlerine aktarılan uyuşturucu kaçakçılık ağlarını organize ediyorlar.

ABD, İngiltere ve AB 2023 Nisan ayında amfetamin uyuşturucusu Captagon’un üretimi ve kaçakçılığıyla uğraşan dört Suriyeli ve iki Lübnanlıya yaptırım uyguladığını açıklamıştı. Bu altı kişi arasında Beşşar Esad’ın kuzenleri Samer ve Wassim Esad ve Hizbullah’ın himaye ettiği Lübnanlı uyuşturucu mafyası Noah Zeiter de bulunuyor.

Suriye rejiminin kontrolündeki uyuşturucu üretim merkezleri (COAR Raporu).

Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Koordinatörü Pascal Süleyman’ın 9 Nisan’da Hizbullah bağlantılı Suriyeli bir çete tarafından öldürülmesi bu çatışmanın başka bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Suriye 1973’ten bu yana Esad ailesinin kontrolünde totaliter bir rejim taraflından yönetiliyor.

- Advertisment -