Ana SayfaANALİZLERPORTRE | İzmirli Özge Sarı, nasıl psikolog Azra Kohen oldu?

PORTRE | İzmirli Özge Sarı, nasıl psikolog Azra Kohen oldu?

Filistinliler ve Araplarla ilgili ırkçı sözleri yüzünden tepkilere neden olan, yayınevinin kitaplarının satışını durdurduğu yazar Azra Kohen’in Filistinli ailelerin propaganda için çocuklarını İsrail’e hedef olabilecek yerlere bırakıp videolarını çektiği iddiası kadar hayat hikayesi de kurgusal. Karşımızda adı ve soyadından doğum tarihine, ailesiyle ilgili anlattıklarından aldığı eğitime, mesleki yeterliliğine kadar ustalıkla işlenmiş bir PR çalışması ve sanal bir kariyer var.

Azra Kohen’in bazı okuyucuları tarafından açılan https://blogseeme.tumblr.com/ adlı blogda şu bilgiler yer alıyor:

Özge Sarı, 7 Temmuz 1977’de İzmir’de dünyaya geldi. Sarı, İzmir Selma Yiğitalp Lisesi’ne devam edip 1995 yılında mezun oldu.

İlk girişinde üniversite sınavında istediği bölümü kazanamamış; bir sonraki denemesinde, 1996 yılında, İstanbul Radyo TV ve Sinema bölümünü kazanmış ve İstanbul’a taşınmıştır.

İstanbul’a gelir gelmez, yeni tanıştığı insanlara isminin ‘Azra Sarızeybek’ olduğunu, doğum yılının 1979 olduğunu söylemeye başlamıştır.

Nüfus cüzdanında doğum tarihinin niçin farklı olduğunu soranlara ilginç bir hikaye anlatır:

“Azra (Özge)’nın babası Mısır’a gitmiş ve burada kökü kraliyet ailesine dayanan ressam bir kadınla tanışmıştır. Ancak kadının ailesi bu aşka onay vermemiştir. Gençler aşklarına devam etmişler ve ressam kadın hamile kalmıştır. Ancak çocuğu Mısır’da muhafaza etmesine imkan bulunmamaktadır. Bunun üzerine babası çocuğunu da alarak Türkiye’ye getirir ve Azra (Özge)’nın babasının karısı onu kendi kızıymış gibi büyütür.”

Bu hikayeye göre üvey annesi ve babası boşandıktan sonra babanın Azra (Özge)’nın velayeti üvey annesinde kalmıştır!

Üniversite yaşamının ilk yıllarında Azra (Özge) o dönem TV’de pek popüler olan ‘Affet Bizi Hocam’ adlı dizide Azra Sarızeybek ismiyle yönetmen yardımcılığı yapar.  

1999 yaz aylarında Kanada’da bir dil okuluna yazılır. 3 aylık bir programa katılıp Türkiye’ye döner.

Özge Sarı’nın evliliğiyle ilgili de rivayetler muhtelif.

16 Ağustos 2015’de Ayşe Arman’da verdiği röportajda 14 yıldır evli olduğunu söyler.

Ama yayından kaldırılan ‘kohenfamily.com’ adlı aile bloğunun arşivdeki kayıtlarında göre çift Haziran 2006 tarihinde evlenmiştir.

2009 yılında da bir çocukları olmuştur. Bu sırada da adı Özge Kohen olarak değişmiştir.

Azra (Özge)’nın eşi çevrimiçi oyun ve bahis siteleri üzerine çalışmaktadır. Evlendikten kısa bir süre sonra çift İtalya’ya yerleşir, bir kaç yıl burada yaşarlar.

Aynı dönemde eşinin doğum günü hediyesi olan aile bloğu kohenfamily.com üzerinden ‘şarap yetiştiriciliği’, hayvan sevgisi ve organik tarım üzerine  tavsiyelerini paylaşmaya başlar ve böylece ilk fan kitlesinin temellerini atmış olur.

Peki, akademik kariyerine dair anlattıkları?

Wikipedia’daki sayfasına göre 1996 yılında İstanbul Üniversite, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olmuş.

Fakat İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin mezunlar listesine göz attığımızda ne Azra Kohen’i, ne Özge Azra Kohen’i, ne de Özge Sarı’yı bulamıyoruz. 

Azra Kohen, Haluk Tatar ile yaptığı söyleşide lisans diplomasını paylaşmıştı.

Diplomaya göre Özge Sarı, henüz evli değilken girdiği ve okuduğu üniversiteden Özge Azra Kohen olarak mezun olmuş görünüyor.

TC kimlik numarasını gizlemek için üzerini kapattığı bölümden diploma numarası ve diploma tarihi anlaşılmıyor. Ancak yine de en azından kendisinin mesleğinin Radyo Televizyon sektörü ve Sinemacılık olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

Demek ki Liverpool Üniversite’sindeki programa, lisansını tamamlar tamamlamaz başladı.

Çünkü Twitter üzerinden paylaştığı öğrenci belgesinin tarihi de 17 Eylül 2014.

Fakat biyografisinde bir de Ottawa Üniversitesi var.

Bölümün adı da ilginç: Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi.

Hürriyet’in 15.11.2017 tarihli haberinde şöyle deniyor:

“İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun olduktan sonra eğitim hayatına Kanada’da Ottawa Üniversitesi Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi bölümüyle devam etmiştir. Son olarak Liverpool Üniversitesi’nde Davranış Bilimleri alanında uzmanlık yapmaya devam etmektedir.”

Peki, Ottawa Üniversitesi’nde Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi diye bir bölüm var mı?

Hayır yok.

Hatta Google üzerinden Türkçe ‘Üçüncü Dünya Ülkeleri Yardım Ekonomisi’ sorgulamasında çıkan tek şey Azra Kohen’in biyografileri.

Peki psikologluğu?

Kohen’in başka bir okuyucusu ise, 2020’de yazarın kendisini psikolog olarak tanıtması karşısında bir kronoloji çıkartmış:

https://eksiseyler.com/azra-kohenin-cok-tartisilan-psikologluk-meselesinin-kronolojik-ozeti

“Ayşe Arman, kendisi için “yetmemiş, Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli programlara katılmış. Şimdi de Liverpool Üniversitesi’nde davranış bilimleri üzerine uzmanlık eğitimine devam ediyor” demiş. Röportajın sonunda da, bu sefer Azra hanım kendi ağzından “Ben Liverpool Üniversitesi’nin biyopsikososyal ekolünden geliyorum” diyor.

Bugün Liverpool Üniversitesi web sitesinde adı bile bulunamayan, zamanında da en iyi ihtimalle bir online eğitim programı olan bu eğitim; az buz değil, Azra hanıma göre psikolojide bir ekolün bile temsilciliği iddiasında olabilecek kadar ciddi. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Adil Sarıbay ise X’te “Azra Kohen’in bölümümüzde resmi hiçbir öğrenciliği olmamıştır” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -