Ana SayfaRÖPORTAJÖZEL RÖPORTAJ | HÜDA PAR’ın Japonca öğretmeni Beşiktaş adayı Münevver...

ÖZEL RÖPORTAJ | HÜDA PAR’ın Japonca öğretmeni Beşiktaş adayı Münevver Aktaş: 私たちはあなたの投票を待っています (Oylarınızı bekliyoruz)

Münevver Aktaş, Japonca Dili ve Eğitimi mezunu. Hem Japonca hem İngilizce mütercim tercümanlık yapıyor, Japonca öğretmeni. Marmaray Projesi’nde Japonca tercümanlığı yapmış. Marmaray’da Asya ve Avrupa birleşirken aynı projede çalışan eşiyle tanışıp evlenmiş. Şimdi CHP’nin yüzde 70 oy aldığı Beşiktaş’tan HÜDA PAR’ın belediye başkan adayı. Rakiplerinden biri CHP, diğeri “Türban laikliğe aykırıdır” diyen Nasuh Mahruki. Aktaş, Beşiktaş’ta yaşadıklarını Serbestiyet’e anlattı.

HÜDA PAR Beşiktaş Belediye Başkanı Münevver Aktaş’la Beşiktaş’taki HÜDA PAR algısı ve çalışmaları üzerine konuştuk. Röportajın tamamı Serbestiyet Youtube kanalında.

Röportajdan bazı bölümler şöyle.

CHP’nin yüzde 70’in üzerinde oy aldığı Beşiktaş’ta HÜDA PAR’ın seçim sonucu hedefi ne?

Beşiktaş’ı biz alacağız diyeceğim… (Gülüyor) İnşallah diyelim. Çalışmalarımız da bu yönde.

Sahada insanlar yaka silkiyor. Beşiktaş, belediyecilik anlamında birçok problemi olan bir yer. Bunlarla ilgili kapsamlı çalışmalarımızı, projelerimizi anlatıyoruz.

Beşiktaş’ta bize iyi ki geldiniz diyenler var. Sizin bu yaptığınız cihad diyen bile var.

Beşiktaş’ta seküler bir taban var. Biraz bu fosilleşmiş. “A parti olmasın diye hizmet alamasam da yine şuna vereceğim” diyorlar. Ama Beşiktaş’ta medeniyet var, insanlara saldırmıyorlar, bize “Neden geldiniz” türü tepkilerle hiç karşılaşmadık şu ana kadar.

Beşiktaş’ta olumsuz anlamda ne tür tepkiler geliyor? Mesela “Beşiktaş’ı kazanırsanız içkili mekanları kapatırsınız” diyenler oluyor mu?

“İçkili mekanları kapatırsınız” gibi bir tepkiyle ben karşılaşmadım. Olabilir ama ben böyle bir tepkiyle karşılaşmadım.

Olabilir derken “kapatabiliriz” anlamında mı?

Hayır kapatabiliriz anlamında değil öyle kaygılar taşıyanlar olabilir. HÜDA PAR’ın ilkeleri; liyakat, ehliyet, adalet, hakkaniyet. Biz bunların dışına çıkmayız. Bizim açımızdan yasaklamalar, kısıtlamalar ancak uygun olmayan durumlarda olabilir. Yani bir kişinin özgürlüğü ancak başka bir kişiye somut bir zarar veriyorsa kısıtlanabilir.

Olumsuz tepki anlamında veya kaygı anlamında neler duyuyorsunuz?

“Kadınları sahiplenme” meselesiyle ilgili özellikle kadınlardan tepkiler geliyor, bununla karşılaşıyoruz. Biz bunun izahını yapmaktan gerçekten yorulduk. Bize atılan iftiralarla ilgili ben hakkımı helal etmiyorum.

“İhtiyaç sahibi kadınlarımız var” diyor. İşini kaybetmiş olabilir, eşinden ayrılmış olabilir. Bizim dediğimiz, hükümetin o kadınlar için bir fon oluşturması, bu şekilde ihtiyaç sahibi kadınları sahiplenmesi. Buradan başka bir anlam çıkaran kişi kötü niyetlidir.

Beşiktaş’ta takım tutar gibi parti tutmayan insanlar da var. Beşiktaş’ın belediyecilik açısından bir İzmir gibi olmasını istemiyoruz. HÜDA PAR, Beşiktaş’ın ayağına gelmiş bir fırsat. Gelin sorularınızı sorun, biz hepsine açığız.

Siz 9 yaşında çocukları evlendirecek misiniz diye soran oldu. Benim üç çocuğum var, ikisi kız biri erkek. Mümkün mü?

“Siz kadınları eve kapatacaksınız, kadınlar çalıştırmayacaksınız” diyorlar, ben İngilizce ve Japonca öğretmeniyim, her iki dilde mütercim-tercümanlığım da var. Üniversitede de görev yaptım. Benim teşkilatım kadınlardan oluşuyor, teşkilatımdaki kadınlardan biri ressam, biri hukukçu, biri yazar, ben öğretmenim.

HÜDA PAR, kadınların çalışmasına karşı değil. HÜDA PAR’lı birçok çalışan kadın var. Yöneticiler var.

Beşiktaş’ta CHP adayı dışında bir iddialı aday ve sizin için önemli bir rakip olarak seçime bağımsız giren Nasuh Mahruki var. Çalışmalar sırasında hiç karşılaştınız mı, onunla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Nasuh Mahruki Bey’i çalışmalar sırasında bir kere gördüm. O da telefondaydı ben de telefondaydı. Bir selamlaşma fırsatımız olamadı.

Ama daha sonra türbandan bahseden bir sözü oldu. Bu hiç hoşuma gitmedi. Yıl 2024, hala kadınların kılık kıyafeti konuşuluyor. Nasuh Mahruki’nin sözünden şunu anlıyorum: “Sizin iradeniz yok, giyiminizi kuşamınızı biz belirleyeceğiz.” Demokrasi bu mudur, özgürlük bu mudur?

Dayatma ve baskı ile hiçbir iş başarıya ulaşmadı, ulaşamaz da zaten. Bizim derdimiz bu olmasın. HÜDA PAR’ın ilkesi önce insan, önce adalet. Biz merkeze insanı koyduk. Herkes için adalet istiyoruz.

Bizim siyasetimizde başörtüsü olan kadınlarımız da başörtüsü olmayan kadınlarımız da söz sahibi olacak. Hiç kimseyi kıyafetiyle değerlendirmeyeceğiz. Bizim bakış açımız bu. HÜDA PAR, başörtüsü takan kadına da başörtüsü takmayan kadına da eşit ve adil bakar.

Siz Japonca öğretmeni ve İngilizce öğretmenisiniz. Japoncaya ilginiz nasıl başladı? Türkiye’de çok da fazla örnek yok. Biraz anlatır mısınız?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öğretmenlik formasyonu da olan Japonca Dili ve Eğitimi bölümü mezunuyum. Yan alanım İngilizce. Hem Japonca hem İngilizce mütercim tercümanlığım devam ediyor.

Marmaray Projesi’nde Japonca tercümanlığı yaptım. Birçok özel şirkette de ithalat ihracat danışmanı olarak çalıştım. Eşimle de Marmaray Projesi’nde tanıştık. Eşim de operatör şefiydi. Marmaray’da Asya ve Avrupa birleşirken biz de hayatlarımızı birleştirdik.

Anadolu lisesi mezunuyum. Üst sınıflarda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Japonca okuyan arkadaşlarımız vardı. Bizim de farklı hayallerimiz vardı. Yurtdışına çıkıp, yurtdışında çalışmalar yapma hayallerim vardı. Japonya’da eğitim sınavı vardı. Üçüncü oldum. Bizden birer araştırma konusu istediler. Benim seçtiğim araştırma konusu çok kapsamlı olduğu için maalesef kabul edilmedim.

Japonca olarak da oy istiyor musunuz? Buradan Japonca bir çağrı yapmak ister misiniz?

私たちはあなたの投票を待っています 私たちは女性の手でベシクタスを美しくするためにここにいます ありがと (Oylarınızı bekliyoruz. Beşiktaş’ı kadın eliyle güzelleştirmek için buradayız. Teşekkürler.)

- Advertisment -