Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Cemal Reşit Rey’deki kazada “acelecilik” iddiası: “LED...

ÖZEL HABER | Cemal Reşit Rey’deki kazada “acelecilik” iddiası: “LED ekran, personelin aceleyle topladığı 300 kiloluk perde çarptığı için düştü”

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) LED ekranın düşmesi sonucu 6 kişi yaralandı. LED ekranı kuran firmanın sahibi Onur Karataş, Serbestiyet’e yaptığı açıklamada olayın CRR teknik personelinin aceleciliği nedeniyle yaşandığını iddia etti: “Bir an önce eve gitmek için aceleyle toplamaya giriştikleri 300 kilo dekor perdesi, LED’in destek ayaklarına çarptı.” Görüşüne başvurmak istediğimiz İBB yetkilileri, inceleme tamamlandıktan sonra açıklama yapılacağını söyledi.

Eler Eğitim Vakfı Okulları’nın (ELEV) Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen mezuniyet töreninde, sahneye kurulan LED ekranın devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin ufak sıyrıklarla atlattığı, bir öğrenci velisinin ise ayağının kırıldığı öğrenildi.

ELEV’le anlaşmalı olarak törende kullanılacak LED ekranı sahneye kuran Balance Production adlı firmanın sahibi Onur Karataş ile iki çalışanı ve İBB’ye bağlı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun (CRR) teknik personeli olarak görev yapan 10 kişi, “taksirle yaralama” suçlamasıyla şüpheli ifadesi verdi. Şüpheliler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

İBB yöneticisi: “Etkinliğin teknik kurulumuyla ilgimiz yok”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, X hesabından yaptığı açıklamada şöyle yazdı:

“Özel bir eğitim kurumunun bir sanat gecesi düzenlemek için kurumumuzdan ücretli tahsis ettiği CRR salonumuzda bu akşam meydana gelen kaza bizi derinden üzmüştür. Söz konusu etkinlik, etkinliğin teknik kurulumu ve araçlarla kurumumuzun herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Olayda yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Konunun takipçisi olacağız.”

“Salon personeli ‘bir an önce eve gidelim’ diye acele etti”

Balance Production’un sahibi Onur Karataş ise Serbestiyet’e yaptığı açıklamada, olayın CRR’nin teknik personelinin ihmali ve aceleciliğinden kaynaklandığı iddia etti.

Karataş, olayı şöyle anlattı:

“Mezuniyet töreni bittikten, çocuklar keplerini havaya attıktan 5 dakika sonra, daha çocuklar ve bazı veliler sahnede öğretmenlerle fotoğraf çektirirken, CRR’nin personeli sahnedeki kendilerine ait malzemeleri toplamaya başlıyor. Bu toplama sırasında LED’in tam arkasındaki 17×10’luk 170 metrekare siyah dekor perdesini de aşağı indirip elleriyle sarıyorlar. Ardından da CRR’nin bir personeli, alanı görmeyen bir odada perdenin yukarı kalkması için olan mekanizmanın düğmesine basıyor. Mekanizma çalışınca da 300 kiloluk dekor perdesi LED’in arkadaki destek ayaklarına çarptı ve ekranın aşağı düşmesine neden oldu.

“CRR’nin personeli bir an önce iş bitsin de evimize gidelim diye LED ekranın arkasında bizden kimse yokken perdeyi toplamaya girişip, acele etti. Olayın tek sebebi bu.”

“300 kiloluk perde motor mekanizmasıyla çarparsa istersen arkasına bir ton koy”

Karataş, perdenin çarpması sonucu LED ekranın düşmesine, kurulumdaki bir eksikliğin nedeni olup olmadığı sorumuza şöyle cevap verdi:

“8 metrelik ekrana yedi tane ayak bağlamıştık. Yani arkasına yaklaşık 400 kiloluk bir ağırlık vermiş olduk. Zaten LED’in toplam ağırlığı da 620 kilo.

Ama 300 kiloluk bir şey hem de motor mekanizmasıyla çekilirken gelip LED’e çarparsa, istersen arkasına bir ton koy, ne olacak?

Demirin ağırlığının yetersizliği, arkadaki destek ayaklarının eksikliği falan gibi şeyler söz konusu değil. Devrilmesine rağmen bizim bütün destek demirlerimiz, LED’in arkasında dikili duruyor. Ayaklarda bir problem olsaydı, o ayaklar sökülürdü zaten.

Bugün İBB’den iş güvenliği ekibi geldi. Onlara da anlattım. Bir yanlışlık gösteremediler.”

“Mahir Polat’ın beyanı yanlış”

Karataş, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın açıklamasında geçen “Etkinlik, etkinliğin teknik kurulumu ve araçlarla kurumumuzun herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” ifadesi için “Tamamen yanlış bir beyan” diye konuştu.

İBB henüz açıklama yapmadı

Konuyla ilgili açıklama talebinde bulunduğumuz İBB yetkilileri, olayla ilgili incelemelerin tamamlanmasından sonra açıklama yapılacağı karşılığını verdi.

- Advertisment -