Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde HDP'ye yaptığı ziyarette şiddete karşı partilerin ortak deklarasyon yayımlamasını teklif etti. KCK'nın ateşkesi bitirdiğini ilan ettiği bu zamanda Meclis'te grubu bulunan partilerin ortak tavır almasında büyük yarar var.
Sivil toplum kuruluşlarımız ve aydınlarımız maalesef her gün ayrı bir "deklarasyon" yayımlamasına rağmen, PKK şiddetine karşı hâlâ ciddi bir çağrı yapmayı başaramadı. Dünyanın her yerinde aydınlar şiddete ve teröre karşı tartışmasız tutum alırken, bizde bunun neredeyse tam tersi gerçekleşmekte; ne yazık ki, Türkiye'deki aydınlar, şiddet ve terör yandaşlığını topluma "demokratlık" olarak yutturmaya çalışıyor. Derin devlet şebekesi olan Gülen grubu için imza atan 200 aydın bulunurken, PKK şiddetine tavır alacak 20 aydın bulunamamakta.
Siyasi partilerimiz şiddete ve teröre ortak tavır alarak belki aydınlarımızı da aydınlatabilir. Ahmet Davutoğlu'nun önerisi karışık değil, son derece net. Davutoğlu, yayımlanacak deklarasyon için iki cümle öneriyor: "Türkiye'de teröre ve şiddete artık yer yoktur. Türkiye'de tüm silahlar teslim edilsin."
* * *
Bu teklifi diğer partiler nasıl karşılıyor? CHP, MHP ve HDP, bu teklife imza atacaklar mı? Medyaya ve sivil topluma bu önerinin takipçisi olmak düşüyor. Siyasi partiler, eğer PKK şiddetine, silaha, teröre karşı ortak bir deklarasyon yayımlamayı başarırsa "çözüm süreci"nin yeniden başlamasının da önü açılır. Etrafımız etnik ve mezhep savaşlarıyla kavrulurken Türkiye, teröre ortak tutum alarak kendi iç barışını daha da pekiştirir. Hiçbir parti bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalı. Ne CHP, ne MHP ne de HDP'nin, bu teklife karşı çıkacak bir bahanesi olabilir. AK Parti ve Ahmet Davutoğlu'nun da 4'lü deklarasyon teklifinin takipçisi olması şart. Bunun peşini bırakmamalı. PKK şiddetine karşı hangi partinin ne tavır aldığını milletin görmeye, bilmeye, anlamaya ihtiyacı var. Kimin şiddet yandaşı, kimin terörün ortağı olduğu görülmek zorunda.
Ortak deklarasyon çağrısı, çözüm sürecinin tüm partilerin sorumluluğunda olduğunu göstermesi bakımından ayrıca önemli. Terör bu ülkenin ortak sorunu olduğuna göre, buna karşı tavır almak da tüm partilerin ortak görevi. Çözüm sürecinin nihai sonuca ulaşması biraz da siyasi partilerin ortak tutum almasına bağlı.
Ramazan Bayramınız kutlu olsun, iyi bayramlar dileğiyle.
Not: Doğrusu yazıyı yazarken 4'lü deklarasyonun yeterli olduğu konusunda şüphelerim vardı. Buna "4 artı 1" formülüyle küçük bir ek yapılabilir. Dört siyasi partiye ek olarak Doğan medyası da deklarasyona imzacı olarak kabul edilebilir. Maalesef buna ihtiyaç var.