Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHindistan ya da Bharat “büyük” devlet olur mu?

Hindistan ya da Bharat “büyük” devlet olur mu?

1987-1991 yılları arasında Türkiye’nin Hindistan Büyükelçisi olan emekli büyükelçi Yalım Eralp yazdı: Peki Ay’a ve Güneş’e giden Hindistan “büyük” devlet olur mu ? Halen iktidarda bulunan Modi başkanlığındaki BJP partisi tam anlamıyla “Hindu” milliyetçiliğini savunuyor. Hindistan’ın “büyük” devlet olmasındaki en büyük engel “Hindu milliyetçiği” akımı. Bu kadar çok etnik ve ayrılıkçı grup, dil, din ve cemaatin olduğu bir ülke Hindu milliyetçiliğini kabul eder mi? Hindu olmayanlar kendilerinin ikinci sınıf olmasına boyun eğer mi? Şimdi bir de Hindu devleti olduğunu göstermek için olsa gerek anlaşılan India, “Bharat” olacak. İsim değiştirerek ne daha büyük ne daha müreffeh olunuyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan geçtiğimiz günlerde manşetlerde idi. G-20 toplantısının Hindistan’da yapılacak olmasından değil. Bir hafta ara ile evvela ay sonra da güneşe uzay aracı göndermiş olmasından. Ayın güney kısmına uzay aracı indiren ilk ülke oldu.K ısa bir süre önce Rus uzay aracı aynı bölgeye inerken çarpıp parçalanmıştı.

Hindistan sadece en kalabalık değil en karmaşık ülke aynı zamanda…Sayısını bilemediğim etnik grup,din,cemaat ve dilin bulunduğu bir ülke. İç problemleri çok. Ayrılıkçı gruplar mevcut. Üstelik güçlü eyaletler  sistemi var. Kast sistemi anayasada yasaklanmış olmasına karşın yerli yerinde duruyor.

Dış politikasında Keşmir meselesi yüzünden Pakistan’la sorun var. Çin’le sınır ihtilafı mevcut.

Hindistan çok parlak matematikçi, satrançı ve ilim adamı yetiştiriyor.

Başta ABD, Batılılar güçlü bir Hindistan’ın Çin’e karşı denge unsuru olacağı kanısında.

Fakir bir ülkenin ayda ne işi var diyenler yok değil. Ama Hükümet saray ve AVM gibi şeylere para yatırmak yerine ilme para yatırıyor.Bir de milliyetçiliğe…

Ben Hindistan’da Büyükelçi iken Cumhurbaşkanı Evren son seyahatini  1989’da Hindistan’a yapmıştı. Hintlilerin  kendi “Silicon Vadisi” olan Bangalore’a  götürüp  uzaydan çektikleri  Türkiye tarım haritasını göstermelerinden Evren çok etkilenmiş ve  Pakistan eski lideri “Ziya’nın arkadaşı” “Hindistan’a gelmekte gecikmişim” diyerek hayranlığını göstermişti.

Hindistan’ı kuran Kongre Partisi bizde CHP’nin yaptığı gibi ülkenin yapısını dikkate alarak kuruluş ilkelerine  itina ile yaklaşmıştır.

Peki Ay’a ve Güneş’e giden Hindistan “büyük” devlet olur mu ?

Halen iktidarda bulunan Modi başkanlığındaki BJP  partisi tam anlamıyla “Hindu” milliyetçiliğini savunuyor.Hindistan’ın Hindu devleti olmasından yana..Kongre partisinin ülkenin yapısı konusundaki hassasiyetinden çok uzakta.Kongre partisi devletçi idi.BJP liberal ekonomik politikalardan yana.

“Büyük” devlet olmasındaki en büyük engel Hindistan’ın “Hindu milliyetçiği” akımı. Bu kadar çok etnik ve ayrılıkçı  grup, dil, din ve cemaatin olduğu bir ülke Hindu milliyetçiliğini kabul eder mi? Hindu olmayanlar kendilerinin ikinci sınıf olmasına  boyun eğer mi? 

Şimdi bir de Hindu devleti olduğunu göstermek için olsa gerek anlaşılan India, “Bharat” olacak. Son zamanlarda Amerika kıtası ile Avrupa dışında ülkelerde  adlarını değiştirmek modası ortaya çıktı. İsim değiştirerek ne daha büyük ne daha müreffeh  olunuyor.

Modi başkanlığındaki BJP izlediği bu politika ile Hindistan’da bir “patlama” ya yol açar mı!

- Advertisment -