Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIMicrosoft ve Google’ın ardından Twitter’a da Hint CEO… Hindistan’da bayram havası…

Microsoft ve Google’ın ardından Twitter’a da Hint CEO… Hindistan’da bayram havası…

Parag Agrawal, Jack Dorsey istifa ettikten sonra Twitter’in yeni CEO’su oldu. Böylece, Microsoft ve Google’ın ardından bir ABD teknoloji devinin daha CEO’su Hint kökenli olmuş oldu. Üç şirketin toplam değeri 5 trilyon dolar civarında. Hindistan’da gurur dolu, bayram gibi bir hava var.

Microsoft: Satya Nadella

Google: Sundar Pichai

Twitter: Parag Agrawal

İki gündür Twitter’da böyle paylaşımları çok görüyorduk. Hint kökenli, eğitimini Hindistan’da alan biri -Parag Agrawal- eski CEO Jack Dorsey istifa ettikten sonra Twitter’ın yeni CEO’su olmuş. Zaten iki Hint kökenli sosyal medya dijital müdürü oturuyorlar ABD’de ve Parag o listeye yeni bir ismi olarak eklenmiş.

Hindistan’da gurur dolu, bayram gibi bir hava var. Parag, Sundar ve Satya Hindistan’ın takıntılı olduğu üç şeyi temsil ediyorlar: Mühendislik, teknoloji şirketi ve ABD.

Yeni görevi ilan edilene kadar yeni Twitter CEO’su hakkında kimse bir şey bilmiyordu. Bloomberg’in teknoloji editörü Vlad Savov, bir paylaşımında, “Hint CEO’lar 5 trilyon dolar değerindeki ABD teknoloji şirketlerinin başında. Ve bunlar sadece yüksek profilli olanlar” dedi.

Amerikan teknoloji devlerinde Hint CEO’ların yükselişi, dikkatimizi Hindistan’dan ABD’ye beyin göçüne geri getiriyor. Bugün büyük ölçüde Sundar Pichai, Satya Nadella ve Parag Agrawal’a odaklanacağım. Burada ele alınabilecek daha fazla Hint CEO var ama hepsini yazmak çok zaman alırdı.

Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Güney Hindistan’ın Haydarabad şehrinde doğdu. Annesi Sanskritçe öğretmeniydi ve babası bir IAS-Hint İdari Hizmetler memuruydu.

Google’un CEO’su Sundar Pichai, Chennai’de (eskiden Madras) daha da mütevazı bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi stenograf, babası mühendisti. 2 odalı bir evde büyüdü.

Twitter’ın yeni CEO’su Parag Agrawal, Mumbai’de (eskiden Bombay) doğdu. Babası Hindistan Atom Enerjisi Departmanında kıdemli bir memurdu ve annesi yine bir okul öğretmeniydi.

Üçünün de çok benzer hayat hikayeleri var. Hepsi lisans eğitimlerini Hindistan’da tamamladı. Daha sonra ABD’ye taşındılar, iş buldular ve oraya yerleştiler. Önemli bir bilgi eklemek istiyorum burada, Sundar ve Parag Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden (IIT) mezun oldular.

IIT, Hindistan’ın en önde gelen eğitim kurumlarından biri. IIT’ye girmek için buradaki çocuklar okul dışında kurslara devam ediyorlar ve özel dersler alıyorlar. IIT Hindistan’ın birçok şehirlerinde var ama Delhi, Mumbai, Chennai ve Kharagpur’daki IIT’ler çok prestijlidir. Sundar, IIT-Kharagpur’dan ve Parag, IIT-Mumbai’den mezun oldu.

Parag Agrawal için henüz erken ama Sundar Pichai ve Satya Nadella, ihtiyaç duyulan zamanlarda Hindistan’a tekrar tekrar yardım sağladı.

Sundar’ın liderliğinde, Google, cep telefonlarını Hindistan’daki herkes için kapsayıcı ve kullanılabilir hale getirmek için Hint holding Reliance ile daha ucuz bir Android telefon bile geliştiriyor.

Hindistan’daki ikinci Covid-19 dalgasının zirvesi sırasında Sundar Pichai, Hindistan’ın krizi atlatmasına yardımcı olmak için 1 milyar 350 milyon dolarlık taahhütte bulundu. Satya Nadella, Microsoft’un oksijen cihazlarının satın alınmasına yardımcı olacağını söyledi.

Ancak, Parag’ın Twitter CEO’su olarak zorlukları var. Hindistan hükümeti ile Twitter’ın arası gergin. Hindistan hükümeti Twitter’dan çiftçi protestolarıyla bağlantılı paylaşımları kaldırmasını istemişti. Organizasyon reddetti, ancak daha sonra sildi.

Hindistan’ın iktidar partisi BJP, yakın bir zamanda parti tarafından yayımlanmış bir içeriğin Twitter tarafından “manipüle edilmiş medya” olarak etiketlenmesinden sonra Twitter ile neredeyse savaşa girecekti.

Twitter’ın Delhi’deki ofisleri polis tarafından basıldı, CEO Jack Dorsey Parlamento Komitesi tarafından çağrıldı ancak Dorsey davete icabet etmedi. Yeni Delhi şu anda kesinlikle izliyor: Acaba yeni CEO’nun yönetimindeki Twitter, Hindistan hükümetiyle işbirliği yapacak mı?

Tesla CEO’su Elon Musk, bir tweet’te “ABD, Hint yeteneklerden büyük ölçüde yararlanıyor” demişti. Bu, ABD’ye fayda sağlayan, fakat Hindistan’ın aleyhine olan beyin göçünün boyutunu açıklıyor.

Sundar, Satya ve Parag’ın hikayeleri bize ABD’deki büyük Hint diasporasının hikayesini ve ülkeye katkılarını anlatıyor. Bazen de sizi “Hindistan’da kalsalardı ne olurdu?” diye düşünmeye sevk ediyor.

- Advertisment -