Avrupa Birliği’nin haber kanalı Euronews’ün Moskova muhabiri Galina Polonskaya, dün Ankara ile Moskova’nın “soğuk savaş”ın eşiğinde olduğu yorumunu yaptı. Polonskaya, bu yorumuna dayanak olarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkça Suriye ile birlikte Rusya’yı ve İran destekli militanları sürekli katliam yapmakla suçlaması”nı gösterdi.
Moskova katliam suçlamasını reddederken, “Ankara’nın mutabakata uymadığını ve cihatçı grupları denetim altına alamadığını, bu grupların Suriye güçlerine ve Rusya’nın askeri hedeflerine saldırmayı sürdürdüklerini” ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’un son sözü, “Bu kabul edilemez” oldu. Düne kadar Ankara, Moskova’yı açıktan suçlamamaya ve karşıya almamaya özen gösteriyordu. Moskova da benzer bir tutum içindeydi. Türkiye, artık bu noktayı aşmış görünüyor. Moskova’nın ise hâlâ daha ihtiyatlı bir dil kullandığı söylenebilir.
Rusya’dan ABD’ye
Moskova ile Ankara arasında tırmanan gerilim konusunda en çok merak edilen, Washington’un ne yapacağı. Günlerdir bu konuyu görmezden gelen bir tutum içinde olan ABD, önceki gün hareketlendi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 11 Şubat’ta attığı tweetle, “Türkiye’nin yanındayız” açıklaması yaptı.
ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’nin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la görüşmesi de bu destek tutumunun bir parçası gibiydi. Moskova ile gerilim yükselince buna karşılık ABD ile destek arayışına girişmek, alışageldiğimiz klasik bir ilişki biçimi. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından da ilgi çeken bir yorum geldi. Ruslar, İdlib’de Türkiye’yi destekler görünen ABD’nin aynı zamanda YPG/PKK kontrolündeki 10 bin kişilik birlik için bütçe talebi hazırladığına dikkat çektiler.
Ruslar’ın biraz da gülümseyerek işaret ettikleri bu çelişmeli tablo Suriye’deki zorlukların gerçek boyutunu gösteriyor. Suriye’nin doğusunda YPG ile ABD arasındaki destek ilişkisi…
Batısında ise Esad rejimi ile Rusya ve İran arasındaki dayanışma… Her iki süper devletle doğrudan karşı karşıya gelinen bir tablo… Biriyle gerilirken diğerinin desteği aramak, acaba ne kadar gerçekçi ve sürdürülebilir bir duruma işaret ediyor? Türkiye şimdilik bu politikasıyla ilgi topluyor olsa da uzun vadede işler tersine dönebilir. Ayrıca iki süper devletten bağımsız çözüm kanalları da açmaya ihtiyacımız var. Bölgenin yerli güçleriyle… Suriye yönetimiyle ve bölge Kürtleriyle…
—-
Murathan Mungan Albümü… Murathan Mungan’ın değişik sanatçılar tarafından bestelenen şarkı sözleri, “Murathan Mungan 2020 Model” isimli albümde…