Ana SayfaManşetPırlanta ve ekmek

Pırlanta ve ekmek

TV’lerin rutini haberlerin yandaş olmayanlarının başlıca konusu işsizlik ve yoksulluk.

Haberler

Ekmek kuyrukları ve iktidarın İBB’ye açtırtmamaya çalıştığı 1 TL ucuza ekmek satan Halk-Ekmek büfesi.

TV’lerin rutini haberlerin yandaş olmayanlarının başlıca konusu işsizlik ve yoksulluk.

Ekmek sadece eşlikçi bir yiyeceğin adı olmanın yanı sıra yan anlamı, düz anlamına ağır basan bir sözcük. “Eve ekmek götürmek”, hane halkının alıştığı seviyede yaşamını sürdürmesinin kestirme ifadesi. Bu koşullarda haberlerin de çok kullanılan deyimlerinden oldu. Yani sırf buzdolabı boşluğuyla, sofra eksiklerinin değil; elektrik, su, doğalgaz, eğitim masraflarını da karşılayamamak anlamına geliyor.

Dolayısıyla iktidar tasarruflarıyla zaten imam-hatiplere yönlendirilen çocuklar hane halkı koşulları ortamında tamamen eğitimsiz kalıyor.

Reklamlar    

Daha ilginci haberleri de izleyen reklam kuşakları: Son zamanların yeni eğilimi yiyecek-içecek reklamları dışında bir meta çeşitli markalarıyla yarış halinde gözüküyor; pırlanta.  Sanırım markalar bu “gösterişçi tüketim” ürününü irili ufaklı parçalar halinde standardize etmişler; yüzük, bilezik, kolye olarak dizip, ucuz olduğunu ima eden rakamlarla satıyorlar.

Hafıza                                                   

Eğer yerli yersiz ve sanki modern insana değil, sade bize özgü özellikmiş gibi kullanılan  “Sosyal hafıza yoksunluğu”nun biraz aslı varsa, salgın ve sosyal politika yoksunluğunda iyice pekişmiş dibe çökme, çekme dönemi gelecekte şöyle hatırlanırsa şaşırılmamalı: “Öyle tuhaf zamanlardı ki refah ve bolluk ekmekle,  yoksulluk ve yoksunluk pırlanta ile sembolize ediliyordu.

- Advertisment -