Ana SayfaGÜNÜN YAZILARISotto Voce (Daha az sesli) lütfen!

Sotto Voce (Daha az sesli) lütfen!

Halkı sokağa döküp sonra ticareti aynen ve hatta artarak devam ettirirseniz bir gün sokağa dökülen insanlar ne kadar kontrolünüz altında olsa da kontrolden çıkabilir ve hesap sorabilir. Dikkat: Bağırmanızı daha az sesle “sotto voce” yapmaya itina edin.

Gazze’deki vahşete Türkiye tepki gösterdi. Hatta Hamas 7 Ekim saldırısını terör olarak dahi görmedi.

Dünyanın birçok ülkesinde protestolar devam ediyor. Birçok ülkede halk İsrail kadar kendi hükümetlerini yeterince yapmadığı için protesto ediyor. Hatta İsrail’de bile…

Bazı Hükümetler İsrail’e karşı tutum takındı. Mesela Malezya İsrail gemilerini ve İsrail’e mal taşıyan başka ülke gemilerini limanlarına sokmuyor. Güney Afrika dünyanın “vicdanı” olarak meseleyi Uluslararası Adalet Divanına taşıdı. Divan kararı ne olursa olsun , bu dahi başlı başına önemli bir gelişme. Soykırıma uğramış Museviler şimdi kendi Devletinin soykırım yapmakla suçlandığına şahit oluyor.

Türkiye’de halk sokaklara döküldü. İktidar bunu teşvik ettiği kadar öncülük de ediyor. Türkiye’de futbol oynayan İsrailli sporcular takımlarından gönderiliyor; ulusal hassasiyetimize ters düştükleri için.

Husiler Kızıl Deniz’de İsrail’e mal taşıyan gemilere ateş ediyor veya el koyuyor. Türkiye Husilere ateş edilmesini protesto ediyor.

Gel gelelim Türkiye İsrail ile ticarete devam ediyor. Hem de demir vs. gibi stratejik maddeler satılıyor. Bu arada Türk gemileri İsrail’e yakıt taşıyor. Bu alanda “hassas” değiliz!

Bütün bunlara karşı harbi sona erdirme konusunda Türkiye bölgede devre dışı. Katar, Mısır ve Ürdün gibi bölge ülkeleri devrede. Demek ki “Orta Doğu bizden sorulur” sloganı geçerli değil.

Çelişkiye bakın : Bazı kahvelere, İsrail iş adamlarına ait oldukları gerekçesiyle daha doğrusu zannıyla saldırılar oldu.

İsrail mallarına boykot çağrıları yapıldı. Kısacası İsrail mallarına hayır ama biz satarız!

İktidar anlaşılan “güvenilir satıcı” olma vasfını kaybetmek istemiyor. Üstelik karlı bir iş.

Bir zamanlar Öcalan İtalya’da iken İtalyan mallarına boykot ilan edilmişti ama tutmamıştı.

1966 yılında ABD Başkanı Johnson’un , Cumhurbaşkanı De Gaulle’un Nato’yu Paris’ten çıkarması üzerine halkına “Paris’e gitmeyin , Fransız parfümü kullanmayın, Fransız şarabı içmeyin” çağrısına Amerikan halkı uydu. Fransa turizmden zarar etti o tarihlerde. Amerika’da Napa vadisinde şarap imalatı başarıyla yapılmaya başlandı ve o saraplar ün kazandı…

Şuurlu olmak lazım. Halkı sokağa döküp sonra ticareti aynen ve hatta artarak devam ettirirseniz bir gün sokağa dökülen insanlar ne kadar kontrolünüz altında olsa da kontrolden çıkabilir ve hesap sorabilir.

Dikkat: Bağırmanızı daha az sesle “sotto voce” yapmaya itina edin.

- Advertisment -