Ana SayfaYazarlarOsman Kavala

Osman Kavala

 

Türkiye’de son dönemde sosyal politika ve dayanışmadan yana bir iş-insanı kapitalist kuşağı yetişti. Tutarlı ve istikrarlı duruşuyla İshak Alaton, bu konumun duayeni idi. İş dünyasında alabileceği hasarları göze alarak beyaz Türk tarafının Kürt hakları savunuculuğunu üstlenmiş YDH’nın liderliğinden geri durmamış Cem Boyner ile paralel misyonu TÜSAD başkanı olarak sürdürmüş eşi Ümit Boyner de bu profilin önde gelen simaları.

Dün Gaziantep dönüşü havaalanında gözaltına alınmış Osman Kavala ise bu yolu tersten gitmenin öncüsü; önce işinsanı sonra siyasi değil, 70’lerde İngiltere’de okurken Marksist düşünceye angaje olduktan sonra, 82’de babasının kaybı üzerine dönüp Kavala Holding’in başına geçerek iş dünyasına atılmış demokrat bir aydın. Yönettiği sermayenin imkanlarını tereddütsüzce sosyal politika ve dayanışmanın yeşerebileceği kanalların hizmetine koşmuş güvenilir bir dayanak oldu döndüğünden beri. Önce Türkiye’de yayıncılığa yeni bir soluk verecek İletişim yayınlarına verdiği destekle tanındı. Helsinki Yurttaşlar Derneği, Açık Toplum Vakfı, Anadolu’nun, özellikle de doğusunun sosyal/siyasal gündemlerin uzlaşmaz karşıtlıklarına kilitlenmiş açmazlarının kültürel sanatsal pratiklerin genişletici esnekliğiyle kısmen yumuşatılması hedefli Anadolu Kültür AŞ, sivil toplumun ve mağdurların sesi Açık Radyo… Deprem ertesi sivil örgütlenme inisiyatifleri; nerede bir sivil canlanma imkanı varsa Osman Kavala, Türkiye’nin hala çözülmemiş uğursuz koalisyonu MC’nin basın danışmanı Tercüman takımının ilk beşinde olan soyadına takılmayıp, dayanışmacı sosyal siyasetin iktisat teorisyeni olmuş eşi Ayşe Buğra ile birlikte hep oradaydı.

 

Cezayir

Beyoğlu’nun Cezayir lokantasınca uğrağa dönüştürülmüş mütevazi sivil anıt binası dara düşerek boşalıp köhnemeye yüz tutunca Osman yine oradaydı. Binayı spekülatif değer kapasitesiyle değil, sivil topluma ayakaltı alışkanlığı kapasitesiyle toplanma ortamı imkânını bir ihtiyaç programına dönüştürerek işletip yeniden ayağa kaldırdı.Tophane’deki atıl depo mekânının kapasitesini görüp Depo adıyla yine ticari olmayan cazip ve gözde bir sergi ortamına dönüştüren de O’ydu.

 

 

Ayrıca, neyse ki tutukluluğu son bulmuş arkadaşımız İştar Gözaydın için bir tanıdığının söylediği gibi o da “Ne terörü, darbesi? karınca görse önünü ilikleyip saygı sunan” cinsten bir masumiyet ve zerafet timsali melâike gibi çoluk-çocuğa, gencine orta yaşlısına rol modeli bir adam neden yolculuk sonu suçlu muamelesiyle apar topar gözaltına alınır?  

 

 

 

- Advertisment -